Ruotsin valtio päätti alentaa polttoaineen hintaa ja avustaa autoilijoita

Ruoka sekä monet muut kulutustuotteet ovat kallistuneet viime viikkojen ja päivien aikana aivan selvästi. En itse paljon hintoja katsele enkä vertaile, mutta nyt on selvästi huomannut hintojen nousua.

Bensa hivuttelee vajaassa 20 kruunussa, mutta diesel on pompsahtanut muutamassa hyppäyksessä vuoden alusta alle 20 kruunusta 25-26 kruunuun (2,50-2,60 euroa).

Polttoaineen takia Ruotsin hallitus päätti, että polttoaineveroa lasketaan väliaikaisesti kesäkuun alusta lokakuun loppuun asti. Tämä laskee polttoaineiden hintaa noin 1,30 kruunua. Alennukseen vaikuttaa myös toukokuussa voimaan tuleva 50 äyrin (5 senttiä) alennus.

Lisäksi yksityisautoilijoille myönnetään 1 000 kruunun tuki per auton omistaja ja tietyille alueille päälle lätkäistään vielä 500 kruunun lisätuki. Sähköauton hankintaan voi saada 70 000 kruunun bonuksen, tosin ei selviä, että miten tällainen bonus näkyy kuluttajan lompakossa (Ennen oli Bonus-merkkistä sätkätupakkaa).

Sähkön korkeista hinnoista kärsiville kotitalouksille voidaan maksaa tietyin edellytyksin 100 – 1 000 kruunua avustusta ja lapsiperheiden asumistukea korotetaan väliaikaisesti.

Päivittäistavarakaupoissa hintojen nousu on ollut melko radikaalia. Esimerkiksi ICA-lähikaupassa maitopurkki ICAn vihreää (= Suomen sininen maito) maksoi viikko sitten 9,95 ja nyt 11,95 kruunua. Nousua siis kaksi kruunua eli noin 20 senttiä. Emmental-juusto 500 grammaa, joka on ollut vakiojuustoni, maksoi viikko sitten 38,90, nousi kahdessa hyppäyksessä siten, että nyt se maksaa 44,90. Eli kuusi kruunua lisää hintaan.

Viinakaupan hintoja en ole vertaillut, sillä siellä myytävän tuotteen hinta on mielestäni aina prosenttiensa väärtti ja vertailla kannattaa lähinnä juuri prosentteja.

Subscribe
Notify of
guest
23 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
Kaapo

Milloin Suomessa? Ei ikinä tässä komukkafemakkojen pyörittämässä orjuustaloudessa.

Aprilli-Antti

Suomessa lätkäistään pieni lisävero.

Särmääjä

Suomalaisethan voisi nyt uudella kompensaatioverolla kompensoida muiden maiden ilmastorikokset tässä haastavassa tilanteessa. Varsinkin sota kiihdyttää ilmastonmuutosta.

Jallu

Älkää nyt hätäilkö. Harakka vai oliko se varis lupasi, että tilit täyttyvät rahasta, mutta siihen menee vähän aikaa. Ehkä ne palautukset tulevat sitten, kun Suomi on hiilineutraali 2030. Sillä aikaa voitte mennä valtionvarainministeri Annika Saarikon ohjeella sossun luukulle ja vot sano ryssä, kun vitun näki. Taloushuolet ovat unta vaan..

seant

Vaalit tulossa syksyllä, siksi pitää vähän lepyttää vaalikarjaa, ei 13 senttiä ole järin paljon, verrattuna mitä maailmalla maksaa alkaen 2,3 senttiä/litra
https://fi.globalpetrolprices.com/gasoline_prices/
Paketti taisi olla 1,4 miljardia euroa, ei edes vastaa sitä mitä Ruotsi on saanut alvi-veroja kohonneiden sähkön ja polttoaineiden takia.
Suomess ei näköjään ajatella lainkaan palautettavan näitä valtion lisääntyneitä alvi-tuloja.

sellaista

Kuukaudessa saavat korotetuilla bensan(ja sähkön)hinnalla tuon 1,4 miljardia jo veroina takaisin.

Ohmygod

Joskus voi tulla seinä eteen tuossa veronalennusten ja kompensointien politiikassa.
Kun osa ”ruotsalaisista” on vielä sellaisia, että veronmaksua on kahteen sukupolveen turha edes odottaa.

Särmääjä

Täällähän juuri nostettiin jotain vitun matkakulukorvauksia. Kyllä sen pitää riittää.

Jailhouserock

Tämä tietenkin koski myös kansanedustajia, nääs!

Riku Laine

Hämmästyttävää että Suomella joskus tapana seurata Ruotsia joissain asioissa arvatkaapa seuraako tässä.

Napoleonmask.

ei

Anonyymi

Suomessa seurataan Ruotsia vain niissä asioissa, joissa ei missään tapauksessa pitäisi.

Joppos123

Suomen siirtymä vihreään utopiaan saa vain lisäkierroksia. Ei femakkohallitusta haittaa vaikka elinkustanukset nousisivat 500%, ei se hallituseliittiä koske. Nostavat vain liksojaan ensi vuodeksi ja problem solved.

sellaista

Tää Ruotsin homma on todella Hölmöläisen hommaa.
”Meillä on korkeat verot,maksakaa kiitos.
Eikö ole varaa?
Saatte avustusta niiden maksuun!”

Ihan esimerkkinä,jos Ica kauppa nostaa hintoja 30% ja ostajat valittavat,että liian kallista,niin kauppias maksaa avustusta seuraavasta ostoksesta 5%.

Suomessa tätä kutsutaan”annetaan ämpäri”

Minä

Kevytmaito ei ole terveellistä. Pitää olla täysmaitoa. Tosin ei sekään ole täysmaitoa, sillä lehmästä tullessaan taitaa maidossa olla 6 % ja ”täysmaito” on vain 3,6 %. Löysin joskus maitoa, jossa on 5 % rasvaa. Se oli todella maukasta.

Minä

Unohdin mainita, että kannattaa vertailla niitä prosentteja. Rasvatonta maitoa ovat maalla syöttäneet sioille, jotta niistä tulisi lihavia. Nyt sitä rasvatonta maitoa vetelevät trendikkäänä itseään pitävät naisihmiset kaupungeissa.

On meillä sekopäät

Suomen valtio taas puolestaan päättää jääräpäisesti nostaa biopolttoaineiden sekoitusvelvoitetta, joka nostaa polttoaineiden hintaa edelleen ja merkittävästi.

Rullattu

No, ei tullut palkankorotusta vaikka ilman ilmastohumppaa tuo olisi ollut varma.
Eli voinee sanoa että normaali talluaiseen verrattuna tunnen V kipuilua hiukkasen silleen enemmän.

HyvaJatkaa

Maailman onnellisimmasta kansasta paskamediat toitottaa koko ajan. Sen perusteella mitä ihmiset kertovat tunnoistaan tämä on oikeasti ”Maailman vittuuntunein kansa”

Napoleonmask.

Ruotsissa on kansantaloudellinen ajattelu pidemmällä: autovero on 0, perintövero on 0 ja nyt lähdetään vähentämään bensaveron vaikutusta.
Suomen ämmähallinto ei osaa tällaista ajatella, ne eivät ymmärrä näitä kans. tal. kysymyksiä.

Nih

Ja samaan aikaan Suomessa.
https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/e605b042-ee58-4097-b5bc-e1644ad54973
Olen aina sanonut että kansat ansaitsevat sellaiset päättäjät kuin mitä äänestämällä valitsevat.

Jailhouserock

Mikä on Otteri Perpon salaisuus?

Qroquius Kad

Varmaan se, että kun kaikki ympärillä tekevät kaiken päin persettä eikä itse tee mitään, ei tee mitään väärinkään.
Silä reseptillähän Pipilä pääsi päägangsteriksi aikoinaan ja Petturi Urpo pääsee ensi vuoden keväällä.