Ruotsin valtio päätti alentaa polttoaineen hintaa ja avustaa autoilijoita

Ruoka sekä monet muut kulutustuotteet ovat kallistuneet viime viikkojen ja päivien aikana aivan selvästi. En itse paljon hintoja katsele enkä vertaile, mutta nyt on selvästi huomannut hintojen nousua.

Bensa hivuttelee vajaassa 20 kruunussa, mutta diesel on pompsahtanut muutamassa hyppäyksessä vuoden alusta alle 20 kruunusta 25-26 kruunuun (2,50-2,60 euroa).

Polttoaineen takia Ruotsin hallitus päätti, että polttoaineveroa lasketaan väliaikaisesti kesäkuun alusta lokakuun loppuun asti. Tämä laskee polttoaineiden hintaa noin 1,30 kruunua. Alennukseen vaikuttaa myös toukokuussa voimaan tuleva 50 äyrin (5 senttiä) alennus.

Lisäksi yksityisautoilijoille myönnetään 1 000 kruunun tuki per auton omistaja ja tietyille alueille päälle lätkäistään vielä 500 kruunun lisätuki. Sähköauton hankintaan voi saada 70 000 kruunun bonuksen, tosin ei selviä, että miten tällainen bonus näkyy kuluttajan lompakossa (Ennen oli Bonus-merkkistä sätkätupakkaa).

Sähkön korkeista hinnoista kärsiville kotitalouksille voidaan maksaa tietyin edellytyksin 100 – 1 000 kruunua avustusta ja lapsiperheiden asumistukea korotetaan väliaikaisesti.

Päivittäistavarakaupoissa hintojen nousu on ollut melko radikaalia. Esimerkiksi ICA-lähikaupassa maitopurkki ICAn vihreää (= Suomen sininen maito) maksoi viikko sitten 9,95 ja nyt 11,95 kruunua. Nousua siis kaksi kruunua eli noin 20 senttiä. Emmental-juusto 500 grammaa, joka on ollut vakiojuustoni, maksoi viikko sitten 38,90, nousi kahdessa hyppäyksessä siten, että nyt se maksaa 44,90. Eli kuusi kruunua lisää hintaan.

Viinakaupan hintoja en ole vertaillut, sillä siellä myytävän tuotteen hinta on mielestäni aina prosenttiensa väärtti ja vertailla kannattaa lähinnä juuri prosentteja.

KOMMENTOINTIOHJEET

Jos haluat kommentoida, niin rekisteröidy Disqusiin ohjeiden mukaan. Se on minuutin kertahomma, ja jatkossa voit kommentoida ihan vapaasti rekisteröimälläsi nimimerkillä Pt-mediassa ja sadoilla muillakin nettisivuilla. Kommentoida voi ilman rekisteröitymistäkin, mutta silloin kommentti menee moderointiin. Koska kukaan ei seuraa kommentointipalstaa reaaliajassa, niin kommentin hyväksyntään voi mennä pitkä aika.

Kommentointi on vapaata, mutta käytä asiallista kieltä. Älä solvaa, uhkaile tai muutenkaan käytä asiatonta kieltä toisista ihmisistä, ihmisryhmistä, uskonnoista, seksuaalisista suuntautumisista tms.

Pt-media ei kerää mitään tietoja rekisteröitymisistä, eikä näe rekisteröityjän tietoja.