Sotatoimet ukrainassa jatkuvat – siviileihin kohdistuu entistä suurempi paine

Sotatoimet Ukrainassa jatkuvat kiivaina. Ukrainan näkökulmasta jonkinlaista helpotusta on esimerkiksi Harkovan suunnalla, jossa venäläisjoukkoja odottaa pikkuhiljaa ns. motitus, grillaus ja haikea hoosianna.

itään suuria muutoksia sotatoimien kulkuun ei ole tullut. Etelä-Ukrainassa tilanne esim. Mariupolissa vaikuttaa olevan se, että kaupunki on menetetty. Toisaalta pohjoisrintamalla venäläisjoukkoja on onnistuttu työntämään taaksepäin ja Harkovan länsi-luoteispuolella saadaan aikaan mahdollisesti suurikin motti, joten romua on taas ylenpalttisesti tarjolla.

Yksi kuitenkin on vakio, venäläiset hylkäävät massoittain kalustoa ja lähtevät lompsimaan kuka minnekin, jos ovat hengissä. Jotenkin tämä kaluston hylkääminen tuntuu melko käsittämättömältä.

Venäläisten hylkäämiä tankkeja, mutaan on jääty kiinni.

 

Toisaalla ukrainalaiset takavarikoivat lisää hylättyjä tankkeja, joiden putket aiotaan kääntää vastakkaiseen suuntaan.

 

Ukrainanalainen nainen kirjoittaa:

– Vihollinen tuhosi taloja kylästämme ja meidän talomme, joka on ollut pystyssä parin sukupolven ajan. Ikinä, en koskaan tule antamaan tätä anteeksi, nainen kertoo.

 

Seuraavan videon katsominen aiheuttaa hiljaisen hetken. Siinä tsetsenijoukot tulittavat Mariupolissa kerrostaloja ja mitäpä huudetaan: allahu akbaria. Videon lopussa naisia ja lapsia tuodaan pihalle kerrostalon kellarista. Operaatio oli tsetseenien mukaan siviiliväestön pelastaminen. Sopii kysyä, että mitä tekemistä tsetseeneillä on Ukrainassa.

 

Mariupol näyttää nykyään muutenkin jo melko mukavalta paikalta elää. Romua, romua ja lisää romua. Kaupunkin näyttää sieltä täältä kuin sen yli olisi jyrännyt – sota.

 

Toisaalla vihollisen huoltokuljetus joutui ns. ukrainalaiseen grilliin.

 

Koko Ukrainan sodassa on olemassa muutama seikka, jotka kannattaa huomioida. Kun valtamediat tekevät omia sotakarttojaan, joissa karttoihin on piirretty venäläisten valtaamia alueita, niin tämä antaa sodan kulusta melko väärän kuvan.

Ukrainassa venäläisjoukot eivät voi kulkea kuin teitä pitkin rospuuttokelin takia, eli kaikki raskas kalusto jää akseleita myöten mutaan kun ne ajetaan tien ulkopuolelle pelloille. Eteneminen tapahtuu pelkästään teitä pitkin.

Joissakin kohdissa venäläiset ovat edenneet teitä pitkin pitkällekin, mutta siellä välissä on paljon ”tyhjää” tilaa, joka on ukrainalaisten hallussa. Toisaalta venäläiset eivät voi jättää jokaiseen pikkukaupunkiin miehitysjoukkojaan, sillä se sitoo valtavasti kalustoa ja miehistöä ja se on muutenkin tällä hetkellä kortilla.

Teen tästä erillisen artikkelin omine karttoineen, kunhan saan valmiiksi.

KOMMENTOINTIOHJEET

Jos haluat kommentoida, niin rekisteröidy Disqusiin ohjeiden mukaan. Se on minuutin kertahomma, ja jatkossa voit kommentoida ihan vapaasti rekisteröimälläsi nimimerkillä Pt-mediassa ja sadoilla muillakin nettisivuilla. Kommentoida voi ilman rekisteröitymistäkin, mutta silloin kommentti menee moderointiin.

Kommentointi on vapaata, mutta käytä asiallista kieltä. Älä solvaa, uhkaile tai muutenkaan käytä asiatonta kieltä toisista ihmisistä, ihmisryhmistä, uskonnoista, seksuaalisista suuntautumisista tms.