Poliisi varoittaa pankkitunnusten kalastelusta sosiaalisessa mediassa

Itä-Suomen poliisin tietoon on viime viikkojen aikana tullut ilmi useita Facebookin ja Instagramin viestisovellusten kautta tehtyjä puhelinnumerojen ja pankkitunnusten kalasteluja sekä niiden yrityksiä.

Poliisille on ilmoitettu esimerkiksi tapauksista, joissa huijari esiintyy ystävän Facebook-profiilin nimissä ja pyytää viestillä ensin puhelinnumeroa. Sitten ystävänä esiintyvä huijari pyytää laittamaan puhelinnumeroon kohta tulevan varmistuskoodin ja kertoo, että he ovat mahdollisesti voittaneet jossain arvonnassa ja tätä koodia tarvitaan arvontaan.

Todellisuudessa saapuva koodi on Facebookin tilin varmistuskoodi, jolla huijari saa uhrin Facebook-tilin kaapattua. Tämän jälkeen huijari pyytää pankkitunnuksia, jotta kerrottu arpajaisvoitto saadaan lunastettua tai siirrettyä uhrin tilille. Tosiasiassa pankkitunnukset saatuaan huijari tyhjentää uhrin pankkitilin. Poliisin tietoon tulleissa tapauksissa huijarit ovat viestitelleet suomen kielellä.

Poliisi tutkii tapauksia identiteettivarkauksina, tietomurtoina ja maksuvälinepetoksina

Tapauksissa huijarit ovat hakkeroituneet Facebook- tai Instagram-tileille ja saaneet ne haltuunsa. Tilien kautta huijarit ovat lähettäneet tilin kontaktilistan mukaisesti tietojen kalasteluviestejä. Muutamissa tapauksissa tekijät ovat onnistuneet saamaan haltuunsa kohteena olleen pankkitunnukset ja onnistuneet tekemään oikeudettomia tilisiirtoja. Poliisi tutkii tapauksia identiteettivarkauksina, tietomurtoina ja maksuvälinepetoksina.

Poliisi muistuttaa kiinnittämään huomiota hyvältäkin ystävältä tulevaan tavanomaisesta viestittelystä poikkeavaan viestiin ja varmistamaan viestin aitouden muilla keinoilla. Älä luovuta pankkitietojasi sosiaalisen median kautta kellekään. Suosittelemme myös kaksivaiheisen tunnistuksen käyttöönottoa sosiaalisen median tileillä tietoturvan parantamiseksi.

KOMMENTOINTIOHJEET

Jos haluat kommentoida, niin rekisteröidy Disqusiin ohjeiden mukaan. Se on minuutin kertahomma, ja jatkossa voit kommentoida ihan vapaasti rekisteröimälläsi nimimerkillä Pt-mediassa ja sadoilla muillakin nettisivuilla. Kommentoida voi ilman rekisteröitymistäkin, mutta silloin kommentti menee moderointiin. Koska kukaan ei seuraa kommentointipalstaa reaaliajassa, niin kommentin hyväksyntään voi mennä pitkä aika.

Kommentointi on vapaata, mutta käytä asiallista kieltä. Älä solvaa, uhkaile tai muutenkaan käytä asiatonta kieltä toisista ihmisistä, ihmisryhmistä, uskonnoista, seksuaalisista suuntautumisista tms.

Pt-media ei kerää mitään tietoja rekisteröitymisistä, eikä näe rekisteröityjän tietoja.