Viime vuoden suosituimmat pelit Suomessa

Videopelaaminen Suomessa koostuu 260 aktiivisen videopelikehitysstudion videopeliteollisuudesta, noin tusinasta ammattilaispelaajasta ja lukemattomista innostuneista amatööreistä.

Menestyneimpiä yrityksiä ovat Supercell, Rovio, Remedy Entertainment, Sulake, RedLynx, Frozenbyte ja Housemarque. Tärkeimpiä Suomessa kehitettyjä pelejä ovat Max Payne, Rally Trophy, Stardust, Angry Birds ja Control.

Vanhimmat olemassa olevat studiot perustettiin vuonna 1995. Studioiden joukossa on paljon startuppeja. Toimiala on keskittynyt pääkaupunkiseudulle. Teknologian ja innovaatioiden kehittämiskeskus (Tekes) on vuosina 2011–2014 investoinut suomalaiseen peliteollisuuteen 30 miljoonaa euroa pääasiassa T&K-hankkein. Vuonna 2014 alan liikevaihto oli n. 1,8 miljardia euroa. Vuonna 2016 Suomen pelialan liikevaihto oli ennätyskorkea, 2,5 miljardia euroa, ja se laski 2,1 miljardiin euroon vuonna 2018. Suomalainen peliteollisuus työllistää tällä hetkellä noin 2 500 alan ammattilaista. Nyt on yli 20 oppilaitosta, jotka tarjoavat pelikoulutusta kaikilla koulutustasoilla.

Videopelialan ydintoiminnan (kehitys- ja pelipalvelut) liikevaihto vuonna 2014 oli 2 400 miljoonaa euroa. Tämä vastaa 25 prosenttia ICT-alan tuloista ja 20 prosenttia kulttuurialan lisäarvosta. Ammattipelaajat saavat elantonsa turnauspalkinnoista ja sponsoroinnista. Useimmilla heistä on kuitenkin muita tulonlähteitä. 

Suomen pelikulttuuri

Suomi on aina lyönyt yli painonsa maailmannäyttämöllä. Oli kyse sitten maailmankuulusta koulutuksesta, maapallon tiheimmistä metsistä tai jopa hevimetallibändeistä henkeä kohden, kansainvälisistä indekseistä, joissa Suomi on huipulla, ei ole pulaa.

Kuitenkin, mitä tulee pelimaailmaansa, Suomi tulee todella omalle tasolleen. Rovion Angry Birdsin ja Supercellin Clash of Clansin ja Clash Royalin menestysten edelläkävijänä sillä on maailman nopeimmin kasvava peliteollisuus. Alan yhteenlaskettu vuosikasvu on ollut yli 40 prosenttia vuositasolla vuosina 2004–2015, jopa 260 prosenttiin vuosina 2012–2013.

Nouseva vuorovesi nostaa kaikki veneet, tai niin sanonta kuuluu. Pioneerikakson jälkeen paikallisen teollisuuden ympärillä oleva kiinnostus on synnyttänyt toisen kierroksen yritysten aallon, mukaan lukien Next Games ja Seriously, kun ulkomaiset sijoittajat nousivat mukaan. Yksi suosittu peli suomessa on myös starburst, jota voi pelata internetissä.

Itse asiassa investoinneilla ja yritysostoilla alalle pumpattiin vuosina 2013–2015 noin 1,3 miljardia euroa kansainvälisiä rahastoja – luku ei sisälly alan viimeisimpään 2,4 miljardin euron vuosiliikevaihtoon.

Suositut pelit

  • Clash of Clans

Clash of Clans on vuoden 2012 ilmainen mobiilistrategiavideopeli, jonka on kehittänyt ja julkaissut suomalainen pelikehittäjä Supercell. Peli oli vuonna 2021 yksi suomen pelatuimmista peleistä. Sitä pelasi useita satoja tuhansia suomalaisia päivittäin.

Peli sijoittuu fantasiaaiheiseen jatkuvaan maailmaan, jossa pelaaja on kylän päällikkö. Clash of Clans antaa pelaajille tehtävän rakentaa oma kylä käyttämällä resursseja, jotka saadaan hyökkäämällä muiden pelaajien kyliin; ansaitsemalla palkintoja, ostamalla niitä mitalein tai valmistamalla niitä omassa kylässään. Hyökkäämään pelaajat kouluttavat erilaisia ​​joukkoja resurssien avulla. Pääresurssit ovat kulta, eliksiiri ja tumma eliksiiri. Pelaajat voivat liittyä luomaan klaaneja, jopa viidenkymmenen hengen ryhmiä, jotka voivat sitten osallistua yhdessä klaanisotiin, lahjoittaa ja vastaanottaa joukkoja sekä keskustella toistensa kanssa.

 

  • Counter-Strike: Global Offensive

Counter-Strike: Global Offensive on Valven ja Hidden Path Entertainmentin kehittämä moninpeli ensimmäisen persoonan räiskintäpeli. Se on Counter-Strike-sarjan neljäs peli. Sitä pelaa päivittäin sadat tuhannet suomalaiset Steam nimisessä palvelussa.

Peli kohtaa kaksi joukkuetta, terroristit ja terrorisminvastaiset, toisiaan vastaan ​​erilaisissa tavoitepohjaisissa pelitiloissa. Yleisimmät pelitilat ovat terroristien asentaminen pommin, kun taas terrorisminvastaiset yrittävät pysäyttää heidät, tai terrorisminvastaiset yrittävät pelastaa terroristien vangitsemia panttivankeja. Virallisia pelitiloja on yhdeksän, joilla kaikilla on omat erityispiirteet kyseiselle pelimuodolle. Pelissä on myös matchmaking-tuki, jonka avulla pelaajat voivat pelata omistetuilla Valve-palvelimilla yhteisön isännöimien palvelimien lisäksi, joissa on mukautettuja karttoja ja pelitiloja. Battle-royale-pelitila, ”Danger Zone”, esiteltiin joulukuussa 2018.

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
View all comments