Sosiaalidemokraatit myönteisiä Ruotsin Nato-jäsenyydelle

Vaikuttaa siltä, että Ruotsi tulee liittymään sotilasliitto Natoon. Kysymyksen voi tulkita pienellä ehdollisuudella, että jos Suomi liittyy Natoon, niin sen jälkeen Ruotsi liittyy myös.

Aiemmin pääministeri Magdalena Anderssonin ja sosiaalidemokraattien kanta oli ottia tuota kirvesvartta, mutta nyt kanta on hyvin myönteinen liittymiselle Natoon. Andersson kertoi SVT:n ajankohtaisohjelma 30 minuutissa, että Ruotsin Nato-jäsenyys voi tietenkin laukaista Venäjällä joitakin reaktioita, mutta muuten jäsenyydellä ei ole mitään haitallisia seikkoja Ruotsille.

Edelleen Anderssonin mukaan Ruotsin turvallisuustilanne on muuttunut olennaisesti Ukrainan sodan takia eikä tästä aiheutuvia seurauksia voida täysin poissulkea Ruotsinkaan osalta.

Sosiaalidemokraateilla on Nato-asiassa ratkaiseva rooli, sillä porvaripuolueet Moderaatit, Kristilliset, Liberaalit ja Keskusta ovat selvän Nato-jäsenyyden kannalla, kun taas hallitus eli sosiaalidemokraatit ja hallitukseen kuulumaton Vasemmisto ovat olleet liittymättömyyden puolella. Sverigedemokraatit ovat aiemmin olleet liittymättömyyden puolella, eikä mitään selkeää kyllä Natolle-kantaa ole otettu. Jos sosiaalidemokraatit tässä tilanteessa ottavat myönteisen kannan, silloin Ruotsi tulee liittymään Natoon.

Andersson sanoin myös, että Ruotsin on oltava valmis liittymään Natoon, sillä jos Suomi liittyy, niin Ruotsi ei silloin jää ulkopuolelle. Toisaalta on mahdollista, että Ruotsi liittyy joka tapauksessa tekipä Suomi mitä tahansa.

 

Suomen kannaltahan tämä olisi ihanteellinen ratkaisu. Jos Suomi laittaa jäsenhakemuksen vetämään, niin Ruotsi tekee välittömästi saman. Tästä seuraa se, että Venäjä ei ehdi sanoa Спасибо kun kaikki Itämeren valtiot ja Pohjoismaat ovat Natossa. Sen jälkeen voidaan sulkea itäraja kokonaan.

Putinisteille tämä on tietenkin kauhistuttava ajatus, loppuuko Suomesta kaalikääryleet ja tsaiju? Heidän kantahan on ollut se, että kun kyyristelee tarpeeksi syvällä pensaassa ja leikkii kuollutta, niin karhu ei huomaa eikä hyökkää. Kuollutta leikkiessä on voinut vaivihkaa maahantuoda Venäjältä … niin, mitä Venäjällä muka on, jota Suomi ei saisi jostain muualta? Ladoja ja Mosseja? Koko Venäjän kauppa on puhdas myytti ja jäänne sotien jälkeiseltä sotakorvausten maksun ajalta, toisaalta jos se olisi totta, niin miten Nato siihen muka vaikuttaa?