Ukraina vallannut suuria alueita takaisin, sodan painopiste siirtyy itään

Ukraina on saanut ajettua venäläisjoukkoja pohjoisrintamalta lähes kokonaan pois. Sen sijaan etelä- ja itärintamalla venäläisjoukkoja vielä on ja siellä käydään luultavasti sodan ratkaisevat katkerat taistelut.

Yllä kartalla eri Financial Timesin kuvaamana tämän hetkinen tilanne 5.4.2022. Pohjoisrintamalla venäläiset on työnnetty ja/ tai he ovat perääntyneet rajan taakse Kiovan pohjoispuolelta kokonaan. Chernihivin kaupunki on niin ikään vapautettu kuten Kiovan kaakkoispuolen kaupungit. Sumyn kaupungin pohjoispuolella on vielä joitakin venläisyksiköitä.

Harkova (Kharkiv) on myös vapautettu, tosin kaupungista itään on vielä jonkun verran joukkoja. Itäosissa on vielä joukkoja kuten Donbassin alueella.

Etelärintamalla Krimin niemimaa lienee kokonaan menetetty, kuten rannikkokaupungit Mariupol ja Berdyansk. Khersonissa ja Melitopolissa käydään taisteluja.

Eri sotilaslähteiden mukaan Venäjä pyrkii nyt siirtämään joukkoja Donbassiin eli Itä-Ukrainaan ja pitämään ainakin aikaisemmin valloitetun alueen. Etelässä Krimin niemimaa pyritään luultavasti pitämään ja ottamaan haltuun Krimin ja Mariupolin välinen rannikkokaistale.

Ukrainalaiset taas luultavasti pyrkivät putsaamaan ainakin Luhanskin kaupungin pohjoispuolen ja valtaamaan takaisin Mariupolin kaupungin.

– – –

Ukrainalaiset ovat jo tähän mennessä tehneet sellaisen työn, että kansakunta pääsee maailmanhistoriaan yhtenä urhoollisimpana kansana. Tässä asiassa on se varjopuoli, joka suomalaistenkin kannattaa pitää mielessään erityisen tarkasti. Jos suomalaiset eivät olisi onnistuneet evakuoimaan Karjalan kannasta, niin nykypäivänä Suomen historiassa olisi kuvia ihan samanlaisia siviilien teurastuksia ja raiskaamista, kuin ollaan nähty Kiovan ympäristöstä.

“Irpinin ja Buchan alueella jopa lapsien kädet sidottiin ja heidät tapettiin. Alle 10-vuotiaita tyttöjä oli raiskattu”.

Alla olevan twiitin kirjoittaja on Ukrainan parlamentin jäsen ja Ukrainan Opetus- ja tiedeministeri 2014-2016. Hän viittaa ukrainalaiseen arvostettuun toimittajaan Yevhen Spiriniin:

 

Alla kuvassa ukrainalainen Buchassa asunut meikkaaja Iryna. Hän oli yksi naisista, jotka joutuivat venäläisten invaasion uhriksi.

– – –

Kuten on tullut selväksi, niin Venäjä on globalistivaltio, jossa Kreml käyttää vähemmistöjä omaan sotaansa. Jos Suomi olisi hävinnyt sodan Neuvostoliitolle, tai vaikkapa Viro ei olisi päässyt ryssän ikeestä, niin tänä päivänä muualla maailmassa luettaisiin vastaavia twiittejä, joissa “Miehittäjien suomensukuisten päätepysäkki oli Ukrainassa”. Nyt twiitissä kerrotaan mongolikansoihin kuuluvien buriaattien viimeisestä matkasta Kremlin hyväksi Ukrainassa.

 

 

“Mis häne pääsä varjo ossuup tuon piene närree kohal, nii sillo hänel tullooki noutaja. Nii mie oon päättänt häne osalt. Ja sitämukkaa rupiaa saamaa muut. Siin hyö taapertaat nii peräjälkee. Ai perkeleet.”

 

“Kun ennen vanhaan lapsetkin ymmärsivät, että Neuvostoliitosta tulevat uutiset olivat propagandaa, niin tämän päivän aikuiset putinistit uskovat sen saman propagandan.” – Paavo Tajukangas, 2022