Helsingin poliisi paljasti suuren huumeliigan

Helsingin poliisin rajat ylittävän rikollisuuden tutkintaryhmä on tutkinut ulkomaalaista rikollisryhmittymää. Poliisi epäilee, että ryhmän jäsenet toivat maahan ja levittivät satojatuhansia huumausaineeksi luokiteltavia Subutex-tabletteja. Huumausaineiden levittäminen tapahtui pääkaupunkiseudulla tammi–helmikuussa 2022.

Ryhmän toimintaan osallistui suuri määrä epäiltyjä. Jäsenet suunnittelivat toimintaa järjestelmällisesti ja pitkäkestoisesti. Nyt valmistunut esitutkinta kattaa lähinnä vuoden 2022 tapahtumia.

Poliisi tavoitti osan epäillyistä muun muassa kansainvälisen viranomayhteistyön tuloksena. Osa epäillyistä on edelleen ulkomailla.

– Yksi epäillyistä tunnistettiin, kun hän oli lentokoneessa lentämässä Suomesta kotimaahansa. Nopean viranomaisavun ansiosta henkilö vangittiin poissaolevana. Hänet otettiin kiinni määränpään lentokentällä eurooppalaisen pidätysmääräyksen perusteella. Kaikki tämä onnistuttiin toteuttamaan käytännössä lentomatkan aikana, sanoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Matias Björklund.

Tutkinnan aikana poliisi otti kiinni 11 epäiltyä, jotka käräjäoikeus vangitsi.

Poliisi takavarikoi epäillyiltä lähes 200 000 kappaletta huumaavia lääketabletteja. Ryhmä toi lääketabletteja maahan alkuvuodesta noin 400 000 euron arvosta.

Kokonaisuudessa on nostettu syytteitä

Esitutkinnassa selvisi, että saman ryhmän epäillään tuoneen lääketabletteja maahan myös aikaisemmin. Poliisi epäilee, että kaiken kaikkiaan huumaavia tabletteja tuotiin Suomeen lähes miljoona kappaletta.

Ryhmän epäillään tuoneen huumausaineet maahan laillisen teollisuuskuljetuksen kyydissä.

– Tämäntyyppisessä rikollisuudessa epäillyt tulevat maahan muutamaksi viikoksi toteuttamaan rikoksen, keräävät rikoshyödyn ja poistuvat maasta. Kyse on ammattimaisesta rajat ylittävästä rikollisuudesta, jossa epäillyillä ei ole kiinteitä siteitä Suomeen. Suomeen tulevien epäiltyjen kokoonpano saattaa hieman vaihdella. Poliisille kyseinen rikostyyppi näkyy esimerkiksi niin, että kansalaiset tekevät ilmoituksia lisääntyneestä huumausaineiden katukaupasta asuinalueellaan, kertoo tutkinnanjohtaja Matias Björklund.

Osa kokonaisuuden esitutkinnasta on jo valmistunut ja siirtynyt syyteharkintaan. Ensimmäisen laajemman osakokonaisuuden syyttäjinä toimivat aluesyyttäjät Inna Kallioinen ja Marika Hakkarainen, jotka ovat nostaneet asiassa syytteitä. Syyttäjälaitos tiedottaa syytteiden nostamisesta erikseen.