Poliisi epäilee eri ikäisiä poikia lukuisista ryöstöistä Helsingissä

Helsingin poliisin nuorisoryhmä on saanut valmiiksi esitutkinnan useiden ryöstöjen sarjasta ja oheisrikoksista. Kyseessä on vuodenvaihteen molemmin puolin tapahtunut kokonaisuus, jossa pääepäillyt ovat 14-, 15- ja 19-vuotiaat pojat. Lisäksi osassa ryöstöistä on ollut mukana kaksi eri 15-vuotiasta epäiltyä.

Helsingin poliisilaitoksen nuorisoryhmällä on ollut tutkittavana useamman ryöstön sarja ja muita oheisrikoksia, joiden epäillään tapahtuneen vuodenvaihteessa 2022.

Poliisilla on ollut pidätettynä 15- ja 19-vuotiaat epäillyt. Lisäksi sama pidätetty 15-vuotias poika on ollut määrättynä matkustuskieltoon. Useissa tapauksissa on ollut mukana myös 14-vuotias epäilty ja muutama muu epäilty.

Osa epäillyistä rikoksista selvisi tutkinnan aikana. Poliisi käytti apuna esimerkiksi valvontakameratallenteita.

– Tapauksista käy hyvin ilmi se, että alaikäiset tekevät ryöstöjä yleensä ryhmässä. Kyseiset ryhmät eivät yleensä mene katujengi-käsitteen alle, joskin riski sellaisen muodostumiseen on näissä tapauksissa suuri. Yleensä on kuitenkin kyse enemmän ja vähemmän tutuista kaveriporukoista, jotka syyllistyvät rikoksiin yhdessä, sanoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Marko Forss.

Helsingin poliisi on havainnut piikin nuorten ryöstöepäilyjen määrässä alkuvuonna. Kahtena edellisenä vuonna nuorisoryhmä on tutkinut vuosittain noin 10–20 ryöstöepäilyä. Vuonna 2022 luku on yli tuplaantunut. Kyse on rikosilmoitusten määrästä, joten epäiltyjä voi olla yhdessä rikosilmoituksessa useita.

Poliisilla ei ole tiedossa mitään yksittäistä syytä ryöstöepäilyjen määrän nousuun.

Kokonaisuuteen liittyy epäily oikeudenkäytössä kuultavan uhkaamisesta

Yksi tiedotteessa kuvaillun epäillyn rikoskokonaisuuden nimikkeistä on oikeudenkäytössä kuultavan uhkaaminen. Rikosnimike liittyy tapahtumiin 12.2.2022 ja 30.12.2021.

Oikeudenkäytössä kuultavan uhkaaminen tarkoittaa tilannetta, jossa kuultavaan kohdistetaan väkivaltaa tai uhataan sillä siten, että hänen lausuntonsa sisältöön pyritään vaikuttamaan.

On harvinaista, että epäillyt uhkailisivat asianomistajaa tai todistajia. Aina osalliset eivät kuitenkaan uskalla kertoa tapahtumista, koska pelkäävät uhkailua tai kostoa. Jos uhkailua tapahtuu, poliisi puuttuu tilanteeseen heti.

– Oikeudenkäytössä kuultavan uhkaamisesta maksimirangaistus on kolme vuotta, eli kyse on suhteellisen vakavasta rikoksesta. Poliisi kehottaa aina ilmoittamaan tämäntyyppisistä rikoksista mahdollisimman nopeasti, jotta uhkauskierre saadaan katkaistua, mutta selvitettyä myös varsinainen taustarikos, sanoo Forss.

Seitsemän syyteharkintaan siirtyvää epäiltyä ryöstöä aikajärjestyksessä

Kaikki tässä tiedotteessa kuvaillut epäillyt ryöstöt ja oheisrikokset tapahtuivat Helsingissä joulukuun 2021 ja helmikuun 2022 välillä. Suurin osa rikosepäilyistä tapahtui aikavälillä 6.–12. tammikuuta.

15-vuotiaan ryöstö kauppakeskuksessa 12.12.2021

Poliisi epäilee, että 19- ja 15-vuotiaat pojat ryöstivät 15-vuotiaan pojan.

Uhrin kertomuksen mukaan epäillyt tulivat vaatimaan häneltä puhelinta kauppakeskus Triplassa. Hän ei ensin suostunut vaatimukseen. Tämän seurauksena epäillyt uhkasivat häntä väkivallalla. Hetkeä myöhemmin 19-vuotias löi 15-vuotiasta asianomistajaa kaksi kertaa avokämmenellä kasvoihin ja asianomistaja joutui luovuttamaan puhelimensa epäillyille.

Pizzakuskin ryöstö 6.1.2022

Ryöstöstä epäillään 19-, 15- ja 14-vuotiaita poikia. Poliisi epäilee, että 19-vuotias tilasi pizzaa ja nuoremmat pojat pahoinpitelivät ruokakuskin.

Alaikäiset epäillyt löivät asianomistajaa nyrkeillä kasvoihin ja potkivat häntä jalkoihin. Näin he saivat pizzat haltuunsa ilman maksua. Poliisi myös epäilee, että toisella pojista oli kädessä veitsi, jolla hän ei kuitenkaan uhannut uhria. Toinen pojista puolestaan käytti kertomuksen mukaan auton keulamerkkiä nyrkkirautana.

Kuski pääsi pakenemaan paikalta, vaikka poikien epäillään menneen perässä autolle asti ja hakanneen auton ikkunoita. Tapaus ei etene syyttäjälle 14-vuotiaan osalta.

Tuntemattoman miehen pahoinpitely 7.1.2022

19- ja 14-vuotias olivat Triplan kauppakeskuksessa kahden muun nuoren kanssa. Liukuovesta tuli sisään pariskunta lastenrattaiden kanssa. 14-vuotias törmäsi naiseen ja alkoi huoritella tätä. Tämän jälkeen nuoret alkoivat seurata pariskuntaa.

Tilanne eteni myöhemmin niin, että 19- ja 14-vuotiaiden poikien epäillään pahoinpidelleen pariskunnan miehen. He olivat lyöneet ja potkineet tätä. Miehen puolestaan epäillään lyöneen 19-vuotiasta nyrkillä.

Poliisi epäilee 14-vuotiasta kunnianloukkauksesta, joka kohdistui naiseen. Asia ei etene syyttäjälle epäillyn iän vuoksi.

Pizzakuskin ryöstön yritys ja pahoinpitely 7.1.2022

Koko kolmikkoa epäillään pizzakuskin ryöstön yrityksestä Länsi-Pasilassa. Tapahtumat etenivät kuten edellisen päivän pizzakuskin ryöstössä: 19-vuotias tilasi ruokaa ja 14- ja 15-vuotiaiden epäillään pahoinpidelleen kuljettajan.

Kuulustelujen mukaan 14-vuotias pahoinpiteli asianomistajaa rautaputkella. Kuski kaatui maahan lyöntien seurauksena, jolloin epäillyt yrittivät pahoinpidellä häntä lisää. Kuulustelujen mukaan 15-vuotiaalla oli kädessä auton keulamerkki tässäkin tapauksessa. Hän ei ehtinyt lyödä sillä kuskia.
Teko keskeytyi, kun uhri alkoi huutaa apua. Epäillyt poistuivat paikalta ilman ruokia.

Myös pizzakuskia epäillään pahoinpitelystä, koska 15-vuotiaan mukaan tämä löi häntä tilanteen aikana.

15-vuotiaan ryöstö 10.1.2022

Poliisi epäilee, että jälleen koko kolmikko ja 13-vuotias poika ryöstivät tutun 15-vuotiaan pojan Pukinmäessä. Epäillyt sopivat uhrin kanssa tapaamisen, jossa 19-vuotiaan epäillään aloittaneen pahoinpitelyn. Kolme muuta poikaa liittyivät asianomistajan kertoman perusteella mukaan väkivaltaan.

Uhrin mukaan epäillyt löivät ja potkivat häntä eri puolille kehoa. Välillä uhri makasi maassa.

Asianomistaja kertoi, että pojat varastivat häneltä puhelimen, rahat ja kuulokkeet.

Poliisi on tutkinut myös kavallusta, jonka epäillään tapahtuneen 26.1.2022. Esitutkinnassa on selvitetty tilannetta, jossa 19-vuotiaan epäillään kavaltaneen ryöstön uhrilta tuolloin puhelimen.
Tapaus ei etene syyttäjälle 13- ja 14-vuotiaiden osalta.

15-vuotiaan törkeä ryöstö 12.1.2022

14-vuotiaan ja 15-vuotiaan epäillään ryöstäneen 15-vuotiaan Triplan kauppakeskuksen lähellä.  Kyse on eri 15-vuotiaasta epäillystä kuin aiemmissa tapauksissa.

Uhri kertoi poliisille, että pojat ryöstivät häneltä puhelimen ja käteistä rahaa puukolla uhaten.

17-vuotiaan törkeä ryöstö Länsisatamassa 12.2.2022

Poliisi epäilee, että 14-vuotias poika ja 15-vuotias poika ryöstivät 17-vuotiaan pojan. 15-vuotias epäilty on jälleen eri henkilö kuin missään aiemmassa tapauksessa.

Epäilty törkeä ryöstö tapahtui Länsisataman alueella, jossa 14-vuotias näki tutun 17-vuotiaan pojan. Hän lähti asianomistajan perään.

Uhrin kertomuksen mukaan epäilty uhkasi häntä puukolla ja vei häneltä kuulokkeet sekä laturin. Tämän jälkeen epäilty käski hänet mukaansa. Tarkoituksena oli pakottaa uhri nostamaan rahaa automaatilta. Tässä vaiheessa kaksikko törmäsi uhrin kavereihin ja yhden heistä isään, jolloin teko keskeytyi.

Poliisi epäilee teosta myös 15-vuotiasta poikaa, koska hänen epäillään antaneen 14-vuotiaalle ohjeita puhelimessa teon aikana.

Molempia epäillään myös oikeudenkäytössä kuultavan uhkaamisesta, jota avattiin tarkemmin tämän tiedotteen alussa. Kyseinen rikosnimike koskee tapahtumia 30.12.2021. 14-vuotiaan ja 15-vuotiaan epäillään tuolloin ryöstäneen 17-vuotiaalta rahaa Triplan lähellä.

Subscribe
Notify of
guest
27 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
Sam Colt

Miksi Paavo näin seikkaperäisesti selvittää ihan normihelsinkiläistä elämää?
Ovatko epäillyt ehkä savolaisia tai peräti pohojalaasia puukkojunkkareita?

Kaapo

Tämä kaikki on oirehtimista syvästä rakenteellisesta rasismista. Jos yhteiskunta toimittaisi näille huippuosaajille kaarnaa, niin kaikki pystyisivät rikastumaan kaarnalaivoilla ja heidän ei tarvitsisi olla kaduilla. Lisäksi osa voisi perustaa kaarnalaivarahoilla ”ilmava riisi & törkeen hyvää safkaa” ravintolaimperiumin.

IKEA

Tämä konserni työllistäisi alle puolessa vuodessa yli satatuhatta henkilöä! Aivan kuten muutkin suuret menestysfirmat joita johtavat muslimipakolaiset!

Allun akkabaari

Tuollaisia tapauksia pystytään ehkäisemään ainoastaan siten että kyseiset tyypit tietäisivät saavansa välittömiä fysikaalisia seuraamuksia.

Noiden seuraamusten toteuttamisesta voisi ottaa mallia vaikkapa 1950-luvulta.

MattiS

”Poliisilla ei ole tiedossa mitään yksittäistä syytä ryöstöepäilyjen määrän nousuun”

Minä voisin kertoa, mutta kun ei ole kysytty. Onhan toki niinkin että kaikki jotka eivät kulje laput silmillä, tietävät vastauksen.

Hemmetin epäoikeudenmukaista sekin että itseään puolustaessa napsahtaa syyte pahoinpitelystä. Suomen tapa, itseään ei saa puolustaa.

Jouni S.

Kyllä poliisi tietää, sisäministeriöstä on vain ohjeistettu, mitä saa sanoa ja mitä ei.
Kentällä on varmaan edelleenkin ainakin osa ihan talonpoikaisjärkistä porukkaa, mutta ”sitä kuusta kuuleminen, jonka juurella asunto”. Tai mahdollisesti asuntovelka, miten vaan. Poliiseillakin, kuten useimmilla normikansalaisilla. Työpaikan yllättävä menettäminen sopii huonosti siihen kuvioon, vaikka kuinka tekisi mieli avautua ja kertoa, mitä/miten kaikkea sieltä ylhäältä ohjeistetaan. Ja pxxska valuu aina alaspäin, se on luonnon laki.

Anonyymi

Kyllä sen kentällä toimivat poliisit tietävät tasan tarkkaan mistä kaikki johtuu, mutta sisäministeriö päällikövirastona valvoo, että osa kansasta saa pitää illuusionsa ja äänestää oikein seuraavissa vaaleissa. Ruotsin tiellä ollaan tanakasti ja asioiden kulun olisi kuka tahansa voinut ennustaa, koska se on tapahtunut joka ikisessä Euroopan maassa, johon on suuntautunut määrätynlaista liikehdintää.

vanha lättähattu

On vaan ajan kysymys milloin poliisi joutuu turvautumaan niihin koviin otteisiin joita tarvittiin 40-luvun lopulla kun sodasta palanneet miehet etsivät menetettyä nuoruuttaan viinan voimalla.

Poliisia haastetaan nyt nimittäin ihan vastaavalla tavalla eikä siinä mitkään höttöagendat auta.

Qroquius Kad

Silloin sisäministeriö määräsi poliisin toimimaan tilanteen vaatimalla tavalla.
Viime aikoina sisäministeriö on keskittynyt heikentämään poliisin toimintaa ja sisäistä ruvallisuutta, vaan saammepa nähdä:

vuosikymmenet täällä ollaan tussuiltu turvallisuusasioissa.
Helmikuun kahdeskymmenesneljäs vuonna kaksituhattakaksikymmentäkaksi jysäytti pimpsakkeiden tajuntaan, että väkivalta voi tulla heidän pimpsoilleen eikä heillä ole mahdollisuutta juosta miesten selän taakse piiloon!

Siitä asti onkin ollut kovin toinen ääni kellossa.
Saammepa nähdä, mitä jatkossa seuraa sisäisen turvallisuuden suhteen;
nykytilannehan ei ole lainkaan omiaan edistämään tilannettamme Ukrainan asemaan joutuessamme…

vanha lättähattu

Väkivaltaisen menneisyyden eeppisen paluun esileikki oli vuoden 2015 Tornion kemuvyöry.
Ukrainan sota on siirtänyt uhan uudelle tasolle (samalla kun tuo aiempi uhka lisääntyy sen varjossa)

Oikein

Nooh eiköhän tämäkin lopu niin että nämä viattomat muukalaiset pääsevät pienillä nuhteilla tästäkin, koska rasistikortti on jo vedetty ja silloin matsi on ohi. Tämä kaikki on rasistisuomalaisten vika joilla on hienommat puhelimet ja tossut kuin sossuilevien suurperheiden pikku mussukoilla. Onneksi vasemmisto juuri päätti että nämä ongelmat ratkaistaan lahjoittamalla lisää sossurahaa, epäilen toki että aaaaaaivan liian vähän. Joku 6-7 tonnia per naama, joka toinen viikko olisi hyvä. Tietysti siis sen jälkeen kun yhteiskunta on ensin maksanut kaikki muut kulut, ja autot sekä bensat jne. Se on rasismia että sossurahoista/fiilistelyeuroista joutuu maksamaan jumalauta ruokaa ja muuta turhaa. Haittaa elämäntapachillailua ihan perkeleesti.

Moonman

Ilmaisen rahan jakamista on koitettu jo parikymmentä vuotta, ei ole toiminut. Tukholmassakin majoitettiin gangsterit luksus-asuntoihin silloin taannoin ja jatkoivat rötöstelyä ja huumebisneksiä aivan kuin ennen. Ongelma ei ole taloudellinen vaan rodullinen, mutta sitä ei saa sanoa.

Anonyymi

Kyllä 14-vuotiaan pitäisi jo ymmärtää, mitä voi tehdä ja mitä ei; rikosoikeudellisen vastuun ikärajaa olisi kiireesti alennettava ja näille gansterinaluille taottava asiat päähän ennen kuin pahempaa tapahtuu ja joku pääsee hengestään.

Vähän Hämäläinen

Vain kaveriporukoita… ja tietenkin itseään puolustaneet saavat syytteen myös…

h44

Onkohan nämä nyt niitä joiden isät pyörittävät muutamaa yh-äiti perhettä eri Pohjoismaissa ja elävät herroiksi tukirahoilla Somaliassa?

Last edited 2 vuotta sitten by h44
Kansallismielinen

Hätää ja vainoa paennut löyhä kaveriporukka taas vähän keppostellut,tai saattoi olla jo toisen tai kolmannen sukupolven moniosaajia.

Washbrush

Kultamunia

terhomatti.hämeenkor

Tuon nyt tiesi jo heti, että paskanaamoja paskamaasta ovat. Siis selväkielellä sanottuna!

Aake

Katupartioita tarttis yrittää uudestaan viritellä. Täällä Turussakin olisi käyttöä rivakkaliikkeiselle sellaiselle.

Ihanteellisessa tapauksessa kemu-ongelma ratkaistaisiin demokraattisilla päätöksillä, mutta missään se ei ole onnistunut enää sitten kun ongelmat ovat alkaneet.

Qroquius Kad

Norjassa tuollainen kansalaistoiminta on ollut arkipäivää vuodesta 1990:

https://en.wikipedia.org/wiki/Natteravnene

Vaan eipä oo Suomessa, eipä oo.
Mistähän syystä?

murre riepunen

Poliisin julkisuuteen anatamat tiedot epäiltyjen runsaasta tuntumerkki tulvasta suistaa kuulijan hämmennyksen valtaa…poliisilla ei hajuakaan mistä moinen rikosaalto on maahamme rantautunut.

Rankkuri

Olisihan se sillai ikävä kun/jos kantiksille riittää niin että kun nämä varkaat tulevat omalle kohdalle niin ne yksinkertaisesti vaan hakataan sairaalakuntoon ”itsepuolustuksena”. Se on kuulkaa niin että kun turpaan tulee, tai enemmänkin niin että kun TIETÄÄ jos moiseen ryhtyy niin turpaan tulee ja kunnolla, niin koko hommaan ei ryhdy. Koirakin tietää tämän. Sossuapina monta astetta typerämpänä otuksena vaatii enemmän kouluttamista.

Qroquius Kad

Olisihan se sillai ikävä näiden rikollisten uhreille, että netti on täynnä tekijöiden hakkaajia ja tappajia, mutta yksikään ei uskalla tehdä mitään muuta kuin uhota nimettömänä ja kasvottomana netissä.

Enkä minä heitä moiti:

hyvän tähden sentään, älkää vaan alkako uskoa omiin väkivaltafantasioihinne niin, että lähtisitte haastamaan riitaa noiden kanssa!
Nehän tappaisivat teidät, tai vielä pahempaa, hakkaisivat teidät aivovammaisiksi.

Kimmo Leino

Tiedättekö mitä tällaisille ”pojan koltiaisille” Kiinassa tehtäisiin ?

Kiinalainen sanalasku: Kurittomien poikien kasvattamiseen tarvitaan koko kylä.

Tarkoitta siis sitä, että KOKO ”kylä” eli Helsinki vahtii ja ”ojentaa” tarvittaessa tällaisia kunnian tielle …. ei homma muuten lopu !

Lähi-idässä taas tällaisille koltiaisille tulisi keppiä selkään torilla julkisesti; ei siellä muuten järjestys säily. Kun on kulttuurista, jossa ei tiedä tehneensä väärin ? ; ennekuin saa keppiä torilla … pitääkö saada keppiä torilla yhteiskuntarauhan takaamiseksi ?

Kysytäänpä asiasta vaikka imaamilta ? Jos pystyy kantamaan puukoa on valmis kärsimään rangaistuksen ja on puukonkatokykyinen aikuinen ?

Ja ainahan puolueeton ikätesti voidaan sivistysvaltiossa tehdä ?

Onko TOTUUS kielletty

Qroquius Kad

Kiinalainen sananlasku kertoo myös:

”Rankaise lastasi kahdesti päivässä.
Ellet tiedä miksi, kyllä lapsesi tietää.”

Eipä liene kovin järkevää.

Mr X

Paavo,onko ”alan alueet” Alby-Fitja,Flemingsberg hiljentyneet tyystin ? Takavuosina niissä oli jos jonkinlaista toimintaa….