Vantaan vankilassa tammikuun lopussa tapahtuneen epäillyn henkirikoksen esitutkinta valmistumassa

Vantaan vankilassa tammikuussa tapahtuneen epäillyn henkirikoksen esitutkinta on valmistumassa Itä-Uudenmaan poliisissa. Noin 20-vuotias uhri löytyi kuolleena torstaiaamuna 27. tammikuuta Vantaan vankilan matkasellistä. Tapausta on tutkittu poliisissa rikosnimikkeellä murha.

– Epäilemme, että 19-vuotias ja 23-vuotias mies murhasivat samassa sellissä olleen miehen suunnitelmallisesti raakaa ja julmaa väkivaltaa käyttäen. Esitutkinnassa on selvinnyt, että uhriin oli kohdistettu väkivaltaa jopa kahden päivän ajan. Väkivalta alkoi jo tiistaina 25. tammikuuta lievempinä tekoina ja yltyi lopulta erittäin raa’aksi ja julmaksi, kertoo tapauksen tutkinnanjohtaja rikoskomisario Tero Tyynelä.
Väkivalta oli brutaalia ja siinä käytettiin erilaisia välineitä. Uhri tukehdutettiin pitkäkestoisen väkivallan päätteeksi muovipussilla. Poliisi pitää tekoa suunnitelmallisena.

Muut sellissä olleet eivät uskaltaneet puuttua tapahtumien kulkuun

Poliisin mukaan uhrilla olisi ollut mahdollisuus ilmoittaa kohtaamastaan väkivallasta vankilan henkilökunnalle esimerkiksi ruokailujen tai ulkoilun aikana. Syytä uhrin vaikenemiseen tuskin saadaan koskaan tietää.
– Kysymys, miksi uhri ei ilmoittanut vartijoille kohtaamastaan väkivallasta, on jäänyt omaankin mieleen, Tyynelä toteaa.
Samassa matkasellissä oli uhrin lisäksi viisi miestä, jotka kaikki vangittiin esitutkinnan alkuvaiheessa henkirikoksesta epäiltyinä. Lopulta poliisi ja syyttäjä päätyivät epäilemään murhasta vain kahta.
– Kolme muuta sellissä ollutta miestä ovat tapauksessa todistajan asemassa. He ovat tienneet väkivallasta ja joutuneet näkemään sitä, mutta eivät mahdollisesti ole uskaltaneet kertoa väkivallasta vankilan henkilökunnalle. He olivat jossain määrin pyrkineet auttamaan uhria, mutta kokonaisarvion mukaan heillä ei käytännössä ollut mahdollisuutta puuttua tilanteeseen, Tyynelä kertoo.
– Esitukinnassa on selvinnyt myös, että uhrin rikollisella taustalla on yhteys teon motiiviin, Tyynelä summaa.

Poliisi selvittää vankilan toiminnan

Uhriin kohdistunut väkivalta oli syystä tai toisesta jäänyt vankilan henkilökunnalta huomaamatta.
Poliisi tekee selvityksen Vantaan vankilan osalta. Selvityksessä käydään läpi vankeinhoitoon liittyvät lait, määräykset ja ohjeet erityisesti vankien käsittelystä matkaselliosastolla. Lisäksi selvitetään mahdolliset Vantaan vankilan henkilöstölleen antamat ohjeet toimista matkaselliosastolla. Selvityksen perusteella arvioidaan henkilökunnan toiminta tapahtumaan liittyen sekä onko viranomaisia syytä epäillä rikoksesta. Tyynelä vastaa selvityksestä itse.