Taloudellisia hyötyjä ilmankosteuden hallinnalla 

Ilmankosteuden hallinta ehkäisee monia ongelmia erilaisissa tuotantoympäristöissä, joissa halutaan valmistaa tasalaatuisia tuotteita. Lämpötilaa ja ilmankosteutta tulee säätää oikealla tavalla esimerkiksi metsäteollisuuteen liittyvissä toimitiloissa, joissa hygroskooppinen puu on keskeinen materiaali.

 Metsäteollisuudessa käytettävä puu on materiaaliltaan hygroskooppinen ja se sietää heikosti lämpötilojen ja kosteustasojen vaihteluita. Liian korkea ilmankosteus vapauttaa puusta vesimolekyylejä, mistä voi seurata puun halkeaminen, vääntyminen ja muita vastaavia ongelmia. Vaikutukset johtavat puolestaan siihen, että puusta tulee käyttökelvoton tuotannossa.  

Puuta suojeltava olosuhteiden vaihteluilta 

Puun fyysiset ominaisuudet voivat muuttua siis merkittävästi lämpötilojen ja kosteustasojen vaihteluista johtuen. Sen takia ilmankosteus kannattaa optimoida ammattimaisesti, jotta ongelmilta voidaan välttyä. Ilmankosteuteen kuuluu lukusia eri menetelmiä, jotka soveltuvat eri tapauksiin. Esimerkiksi adiabaattinen prosessi tapahtuu kostutuslaitteistolla, joka sumuttaa ja höyrystää lämpimässä tilassa vettä.  

 Ympäristön olosuhteita on hallittava myös puunjalostukseen liittyvässä tuotantolaitoksessa, jotta ylläpidetään tasalaatuista tuotantoa. Huonot olosuhteet vaikuttavat puuhun ja vaikutukset voidaan nähdä sekä rakennusteollisuudessa että sisustuksessa käytettävästä puusta. Puun parissa työskentelevät tuotantolaitokset työskentelevät esimerkiksi sahan, ikkunan, oven, huonekalun ja vanerin valmistuksen parissa.  

 

Puuta pitää säilyttää niin, ettei siihen tule fyysisiä muutoksia. Näitä ovat muun muassa kutistuminen, halkeilu ja vääntymiset. Hygroskooppisuus tekee puusta materiaalina otollisen tällaisille muutoksille, jotka voivat vaikuttaa kielteisesti tuotannon lopputuloksiin. Sen takia suotuisa ilmankosteus on tärkeää ylläpitää kaikissa olosuhteissa.  

Oikean ilmankosteuden hyödyt puuteollisuudessa 

Ilmankosteuden riittävä taso on tärkeää lähes kaikissa tuotantolaitoksissa, koska sillä hillitään lukuisia merkittäviä haittoja. Vastaavasti epäsuotuisa ilmankosteuden taso vaurioittaa tuotannossa valmistettavia tuotteita. Myös laitoksissa työskentelevien henkilöiden hyvinvointi voi kärsiä, mikä sysää yrityksen toimintaa ikävään suuntaan.  

 Kun ilmankosteus asetetaan oikealle tasolle, voi sillä saada merkittäviä hyötyjä puuteollisuuden tuotantoon. Tuotteita valmistetaan tasaisemmin ja laadukkaammin. Raaka-aineita menee hukkaan vähemmän, mikä on edullista taloudellisesta näkökulmasta katsottuna. Sopiva ilmankosteus tuotantotiloissa suojaa puuta koko tuotantoprosessin aikana. Tuotteet myös kuivuvat, kypsyvät ja tasaantuvat tasaisemmin.  

Hyvä ilmankosteuden taso ehkäisee haitallisen pölyn muodostumista. Monet teollisuusprosessit muodostavat ilmassa leijuvaa pölyä, joka voi aiheuttaa ikäviä haittoja laitoksen henkilöstölle ja laitteistoille. Pöly voi olla peräisin monista eri lähteistä ja sitä voi muodostua esimerkiksi puun prosessoinnista.  

 Pölystä aiheutuneet haitat tiedostetaan hyvin tuotantoympäristöissä ja ne voivat olla erittäin vakavia. Työntekijöiden riski sairastua keuhkosyöpään kasvaa ja jos pienet pölyhiukkaset kerääntyvät esimerkiksi sähkökomponentteihin, voi siitä aiheutua laiterikkoja. 

Myös ylikuumentuminen ja staattisen varauksen muodostuminen ovat mahdollisia. Pöly voi aiheuttaa puuteollisuudessa myös räjähdysvaaran, koska se on helposti syttyvää. Vakaviin vaaroihin pitää suhtautua vakavasti.  

Ympäristön vaikutus puun kosteuspitoisuuteen 

Puun kosteuspitoisuus riippuu suoraan sen ympäristön ilman suhteelliseen kosteuteen. Kosteuspitoisuus ilmaistaan lyhenteellä MC ja se kasvaa suhteellisen kosteuden mukana. Jos tuote sijoitetaan uuteen ympäristöön, voi kosteuspitoisuuden tasapainon saavuttamisessa kestää aikansa.  

Tämä pitää ottaa huomioon erityisesti rakennusteollisuudessa, jos puu on matkannut paikasta toiseen. Puulla on taipumusta imeä kosteutta tai se saattaa kuivua. Nämä molemmat voivat muuttaa puun fyysisiä ominaisuuksia. 

Subscribe
Notify of
guest
1 Kommentti
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
Qroquius Kad

Ilmankosteutta voi hyödyntää myös ravitsemuksellisesti:
on syytä kuivata lihaa ja kasvattaa pitkä parta.

Syötyään kuivalihaa voi myöhemmin nauttia toisen aterian, kun kaivelee hampaiden väleihin jääneet säikeet.
Palanpainikkeeksi voi imeä parrasta kosteutta!