Ukraina vastaanottanut avustuksia kryptovaluutassa, Venäjä kohtaa taas rajoitteita kryptopörsseiltä

Mihin Ukraina aikoo käyttää vastaanotetut kryptoavustukset ja millä tavoin venäläiset aikovat suojautua pakotteita vastaan. Lue lisää artikkelistamme millä tavoin krypto vaikuttaa konfliktissa.

Ukrainalle avustuksia kryptovaluutassa, Venäjälle taas rajoitteita

Ukrainan miehityksestä on kulunut nyt tasan 54 päivää. Maa on taistellut miehittäjäänsä Venäjää vastaan monin eri keinoin, mutta ehkä erikoisin näistä tavoista on kryptovaluutta. Mitä tällä digitaalisella omaisuuserällä on oikein tekemistä sodankäynnin kannalta?

Taistelun alusta lähtien, kryptovaluutta on osoittautunut keinoksi tukea sekä Ukrainan kansaa että sen armeijaa. Näin on myös tehnyt https://finland-bettingoffersfinder.com/, jonka kautta Ukrainaan on voinut lähettää lahjoituksia.

Aivan kuten Tony Slotermanin, Casino Bonuses Finder -yrityksen tuoteomistajan, mukaan on kaikkien vastuulla tukea konfliktin kielissä olevia, sillä apu lähtee aina ruohonjuuritasolta.

Mihin Ukraina aikoo siis käyttää vastaanotetut kryptoavustukset ja millä tavoin venäläiset aikovat suojautua pakotteita vastaan? Lue lisää seuraavasta artikkelistamme millä tavoin kryptovaluutta vaikuttaa konfliktissa – molemmin puolin.

Lahjoituksia kryptovaluutassa jo heti konfliktin alusta lähtien

Heti neljä päivää konfliktin alkamisesta, Ukraina oli jo vastaanottanut yhteensä 22 miljoonan dollarin arvosta kryptovaluuttaa. Summa nousi kohisten, sillä jo noin viikko sen jälkeen määrä oli noussut jo 50 miljoonaan ja maaliskuun puolessa välissä kerääntyneitä lahjoituksia kryptovaluutassa oli vastaanotettu jo 100 miljoonan dollarin edestä.

Vastaanottajina lahjoituksille ovat olleet muun muassa Ukrainan hallitus, UkraineDAO, Come Back Alive-kansalaisjärjestörahasto, Aid for Ukraine, Unchain Fund ja Cyberpolice Ukraine, jotka ovat vastaanottaneet rahoitusta useiden miljoonien dollarien arvosta kryptovaluuttayhteisöltä.

Uusimpana lahjoittaja on itse Vitalik Buterin, maailman toiseksi suurimman kryptovaluuttaprojektin, Ethereumin, perustaja. Hänen viimeisin lahjoitus, 5 miljoonaa dollaria, Ethereumissa meni suoraan ukrainalaisille järjestöille Unchain Fund ja Aid for Ukraine.

Myös Binance, maailman suurin kryptojen vaihto- ja myyntipörssi, on lahjoittanut 10 miljoonaa dollaria Ukrainaan.

Mihin lahjoitukset menevät?

Ukrainan hallitus ja erinäiset hyväntekeväisyysjärjestöt käyttävät rahat moniin eri tarkoituksiin. Muun muassa armeija sekä erinäiset humanitaariset aloitteet kansalaisten hyväksi hyötyvät kryptoyhteisön anteliaisuudesta. Kryptovaluuttalahjoitukset ovat osoittautuneet yksinkertaiseksi ja nopeaksi avuksi hätätilanteessa.

Rajat ylittävät maksut kryptovaluuttojen kautta eivät velvoita eri rahoituslaitosten, kuten pankkien, väliintuloa. Kryptovarat saapuvat perille kohteeseen sellaisenaan. Kryptovarat ovat kuitenkin tämän jälkeen muunnettava vielä fiat-rahaksi, jotta sitä voitaisiin hyödyntää käytännössä.

Mielenkiintoista näissä lahjoituksissa on se, että ensimmäisiä bitcoin-lahjoituksia alkoi saapua jo 8. helmikuuta. Vain muutama viikko ennen invaasiota. Tuolloin uhka Venäjältä päin oli jo selkeästi kasvamassa, joten muun muassa ukrainalaiset vapaaehtoiset ja hakkeri-organisaatiot alkoivat siirtää tukea Ukrainalle.

Venäläiset tukeutuvat myös kryptovaluuttaan

Ymmärrettävästi Venäjän rupla on menettänyt arvoaan ja ihmiset etsivät keinoa, jolla säilyttää varojensa arvo. Luonnollisesti kryptovaluutta on ollut monelle tähän vastaus, mutta yhä tiukkenevat pakotteet, myös muutamien kryptopörssien, kuten Coinbasen, toimesta ovat vaikeuttaneet venäläisten biljoonien likviditaatiota.

Yhdysvaltalainen Coinbase, yksi alan vanhimmista kryptovaluuttapörsseistä ja lompakoista, on tähän mennessä estänyt noin 25 000 venäläisen tilit, joilla on koettu olevan yhteyksiä Venäjän hallitukseen sekä hyökkäyksen tukemiseen. Kyseiset osoitteet siis estettiin, koska pelättiin, että kryptovaluuttaa voitaisiin Coinbasen kautta käyttää myös pakotteiden kiertämiseen.

Moni venäläisistä on myös hyökännyt Arabiemiraateissa toimiviin kryptoalan yrityksiin, toiveinaan realisoida varansa kryptovaluutan avulla. Eräs kryptoyritys sai sveitsiläiseltä raha-alan välittäjältä melkoisen määrän pyyntöjä, joissa pyydettiin selvittämään miljardeja Bitcoineja vastaan. Heidän asiakkaansa ovat huolissaan siitä, että Sveitsi saattaa jäädyttää kyseiset varat.

Osa kryptovaluuttapörsseistä ovat maininneet estävänsä pakotteiden kohteena olevien venäläisten tilit, vaikka yksityiskohtia ei olekaan enempää annettu. Ainakin Binance ja Coinbase ryhtyvät toimenpiteisiin varmistaakseen, että kryptoa ei käytetä pakotteiden kiertämiseen, ja tekevät yhteistyötä lainvalvontaviranomaisten kanssa asiassa.

Moni pörsseistä ymmärrettävästi haluaa pysyä kuluttajan puolella, ja samalla pysyä puolueettomana, kuten Binancen toimitusjohtaja ja perustaja, Changpeng Zhao, mainitsi hiljattain:

“Venäjän kansainvälisellä pakotelistalla on muutama sata henkilöä, enimmäkseen poliitikkoja, ja me noudatamme sitä hyvin tiukasti. Kuitenkin kryptovaluuttapörssit eivät ole oikea paikka estää venäläisten käyttäjien transaktioita, kun ollaan huolissaan siitä, että digitaalisia valuuttoja käytetään pakotteiden kiertämiseen.”