Pääsiäisen mellakoiden narratiivi gangstereista meni uusiksi

Muslimien pääsiäismellakat joutuvat entistä kummallisempaan valoon. Yleinen narratiivi on tähän asti ollut vastaavissa mellakoissa, että rikollisjengit ovat puuhapettereitä mellakoiden takana. Mutta tämäpä ei pätenyt pääsiäisen mellakoihin.

Heti mellakoiden jälkeen kuningaskunnan johto on tuonut esille, että mellakat ovat erittäin paheksuttavia. Tätä säestetään virrellä, että eivät ne kaikki kehitysmaalaiset mellakoi, vaan vain ne pahat gangsterit. Tätä samaa kaavaa ovat toistelleet mm. pääministeri ja johtava poliisijohto.

Narratiivi rikollisista mellakoitsijoista on nyt saanut pahan kolauksen ja kukaan ei oikein tiedä miten asiaan pitäisi suhtautua. On nimittäin tullut esille, että mellakoissa oli mukana ihan tavallisia ongelma-alueiden kehitysmaista tulleita tulijoita. Eikä siinä vielä kaikki. Esimerkiksi jopa Punainen Risti kertoo, että sen työntekijöitä on ollut rauhoittelemassa näitä mellakoita ja he ovat huomanneet, että muslimiäidit kiihottavat lapsiaan heittelemään kiviä päin poliiseja.

Edelleen paikanpäällä kuvatuista filmeistä selviää, että ihan tavallisen näköiset aikuiset miehet kannustavat nuoria usein alaikäisiä poikia kivenheittopuuhiin. Kun joukko nuorukaisia sytytti kaksi poliisiautoa tuleen, niin aikuiset miehet taputtivat ja huusivat onnesta soikeana allahu akbaria.

Mellakat ovat saaneet myös salaliitot kukoistamaan. Esimerkiksi Malmön muslimipiirit uskovat, että Ruotsin poliisi on antanut tahallaan Rasmus Paludanille luvan polttaa koraaneita, jotta tällaisella mellakoinnilla olisi vaikutusta ruotsalaisten äänestystulokseen syksyn vaaleissa.

– – –

Testasin vähän tätä asiaa. Kirjoitin erääseen tukholmalaisen lähiön sosiaalisen median puskaradioryhmään, että lähipäivinä tullaan torilla polttamaan koraani tai pari. Kehotin kaikkia tulemaan mukaan, ottamaan mukaan koraanin ja tulitikkuja ja huumorimieltä.

Tästä seurasi aivan järjetön reaktio. Satoja raivostuneita muslimeita lähetti ketjuun suoria tappouhkauksia, fiksuimmat tekivät sen epäsuorasti. Porukka alkoi systemaattisesti selvittämään kuka oli tuollaisen koraaninpoltto-viestin takana. Viestilaatikkoon kilahti kymmeniä viestejä, joista osa suoria uhkauksia, osa todella hämäriä viestejä, joiden sisältö jäi arvoitukseksi.

Suurin osa viestien lähettäjistä oli profiilin mukaan “ihan tavallisia muslimeja”.

Kommenttiketjun sadoista viesteistä vain muutama oli sitä mieltä, että jos haluaa polttaa koraanin; on ostanut sen omilla rahoilla ja käyttää siihen itse hankkimiaan tulitikkuja, niin kenelläkään ei pitäisi olla siihen mitään sanomista.

Itsekin vähän hätkähdin, että kuinka paljon niillä oikeastaan onkaan reviiriä Ruotsissa.