Venäjä suunnittelee jotain toimia Ukrainan suuntaan Transnistriassa

Venäjällä alkaa olemaan keinot vähissä. Nyt uutena taktiikkana otetaan käyttöön Transnistrian kummajaisvaltio Ukrainan lounaispuolella, jonka tarkoitus on mahdollisesti sitoa edes jonkin verran ukrainalaisia joukkoja.

Transnistria kuuluu virallisesti Moldovan valtioon, tai miten sen ottaa, sillä mitään sopimuksia ei taida olla olemassa oikein mistään. Transnistria julistautui itsenäiseksi Moldovasta vuonna 1990 ja Moldova taas Neuvostoliitosta vuonna 1991. Transnistrian ja Moldovan välillä oli pieni konflikti, mutta sitä ei voi sanoa sodaksi, lähinnä sanaharkaksi. Se loppui kun alueella vielä oleskellut Neuvostoliiton puna-armeija puuttui peliin.

Tässä on sellainen kummajainen, että Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen Venäjä oli jonkin aikaa jonkinlainen ei-valtio, jota kutsuttiin IVY:ksi. Moldova oli yksi tällaisista Neuvostoliiton alusmaita, jotka olivat mukana tässä IVY:ssä.

Transnistria haluaisi itse liittyä Venäjään ja luopua sidonnaisuudesta Moldovaan. Vaikka edes Venäjä ei ole tunnustanut tällaisia haluja, niin sitä on käytetty kuitenkin siten hyväksi, että Transnistriassa on venäläisiä sotajoukkoja.

 

Nyt Transnistria on ilmoittanut julistavansa maastapoistumiskiellon kaikille asevelvollisuusiässä oleville miehille. Moldova taas pelkää, että tilanne eskaloituu ennestään lisää ja sota leviää Moldovaan. Tai, että Venäjä jopa haluaa sitä.  Ihan huvikseen tällaista maastapoistumiskieltoa ei kuitenkaan anneta.

 

Moldova on kosiskellut Romaniaa, että jos Moldova voisi liittyä Romaniaan. Onhan Moldovan suurin väestöryhmä romanialaiset. Moldova ajattelee tässä sitä, että Romania kuuluu Natoon ja liitto Romanian kanssa olisi mahdollisesti ainoa keino välttää Venäjän tekemä miehitys. Liitto Moldovan ja Romanian välillä ei ole ihan mahdoton yhteisen etnisyyden takia. Romania myös avustaa jo nyt aseellisesti Moldovaa.

Joidenkin sotilasarvioiden mukaan Venäjä aikoo nyt tehdä Transnistriasta sotatoimia Ukrainan puolelle. Tässä on Venäjän vähän epätoivoinen yritys saada ”tilaa” itärintamalle, sillä sota ei etene sielläkään suunnitelmien mukaan. Jos Ukrainaan avataan uusi lounaisrintama, niin se sitoo joka tapauksessa jonkin verran ukrainalaisia joukkoja.

 

Kannattaa kuitenkin huomata se, että Venäjän vaatimus Ukrainan sodan aattona Ukrainalle esitettyjen vaatimusten lisäksi koski myös Romaniaa. Venäjä vaati, että Romanian tulee erota Natosta. Tämä vaatimus on jäänyt kokonaan taka-alalle nyt Ukrainan sodan aikana, mutta sitä ei pidä unohtaa. Se on ollut Venäjän vaatimus ja on ihan hyvin mahdollista, että Venäjä tekee toimia Moldovan suhteen, jotta se pääsee Romanian eli Naton rajanaapuriksi tällä ilmansuunnalla. Moldova olisi Venäjälle joka tapauksessa suupala.

Toisaalta tämä ei ole ihan tällä taputeltu. Moldovan ainoat rajanaapurit ovat Romania ja Ukraina, eikä maalla ole rantaviivaa Mustameressä, joten Venäjän huolto Moldovan joukoille olisi melko mahdotonta.

Seurataan taas jatkossa Ukrainan sotaa pienen tauon jälkeen.

Subscribe
Notify of
guest
51 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
Poisonistan

Poison IVY?

mari

Moldova on varsin rupunen maa. Kävin kaverin kanssa siellä hieman ennen korona-aaltoa ja pääkaupunki Chisinaun keskusta muistutti kovasti vanhaa kunnon neukkulaa vaikka en ollut edes syntynyt kun se hajosi. Kaduilla kävellessä piti olla varovainen ettei tippunut avonaisiin kaivoihin tai muihin ihme aukkoihin. Katukiviä oli hajallaan pitkin poikin ja niiden kanssa kompuroi väkisinkin kun suuri osa katuvaloista oli pimeänä. Kaupungin suurin hotelli oli hylätty ja infra todella surkeaa. Oli siellä ainakin korruptiosta narahtaneiden virkamiesten kuvat kaduilla julkisesti esillä. Voisi toimia Suomessakin, vai?

X

Muutaman vuoden päästä täällä on samanlaista. Verotulot lahjoitetaan kiireesti ulos maasta, ei voi toimia.

mari

Jostain luin, että tänä vuonna siellä Suomessa jätetään 500 km tiestöä hoitamatta. joten infra rapistuu, ainakin kasvukeskuksien ulkopuolella. Silloin vielä kun Suomessa asuin, kävin säännöllisesti äitini sukulaisten kesämökillä. Ei niitä teitä pystynyt paikoitellen ajamaan kuin 10-15 km tunnissa. Muuten olisi tullut rengasrikko tai joku pallonivel hajonnut. Silti autoilijoilta kupataan 8 miljardia vuodessa ja siitä kai palautuu joku 1,5-2 mrd tiestön hoitoon. Ja nekin vilkkaimmille osuuksille kasvukeskuksiin.

Reino

Minne muutit Suomesta? Pitää itsekin alkaa harkita jos matuvyöry vielä pahenee.

Sherlokki suvakko

Mikä vitun rolli sinä olet? TIEt kyllä TIEdetään, mutta 10-15 km on täysin hatusta!!

Sherlokki suvakko

Siis mari, anteeks Reino!

Joppos123

Viime kesänä kun ajelin Kolilta Tahkolle niin kyllä se tie välillä oli kuin panssariura. Tuo 10-15 km/h ei ole yhtään liioittelua. Välillä piti olla todella tarkkana mistä kohtaa ”poteron” ohitti tai mistä ajoi ettei pohja ota nousseeseen tienpintaan kiinni.

mari

En todellakaan vetänyt hatusta tuota 10-15 km/h. Mutsini suvun mökki on pohjois-kymenlaakson ja etelä-savon rajalla. Sinne voi jokainen epäilijä mennä katsomaan millaisessa kunnossa tiet tai tiestö on. Panssarivaunu sitten mukaan ettei oma auto hajoaa. Äidiltäni on mennyt jo kaksi tuulilasia vastaan tulleista sirpaleista. Tykkään muuten Joppos sun kommenteista ja arvostan suuresti ammattikuntaasi. Toivottavasti teitä ei kuitenkaan tarvita, Ya sabes, me refiero a la acción real.

Joppos123

Kiitoksia. Me ollaan ikäänkuin palokunta. Ei meitä kukaan kaipaa ennenkuin on torppa tulessa.
Nyt kun Ukrainassa on käynnissä kansanmurha niin ollaankin yhtäkkiä kovin suosittuja.
Koko ajan ollaan taustalla mietitty ja harjoiteltu kuinka tarpeen vaatiessa saadaan maahan ryntäävä barbaariryssä tapettua.

Joppos123

Juurihan hallitus valmistelee lakia jonka perusteella ryssä voi halutetssaan paimentaa tänne vaikka 100 miljoonaa kähtävää ja kaikki otetaan vastaan.
Kantisten asunnot ja autot takavarioitaisiin matujen käyttöön.
Putlerille avattiin avoin valtakirja tuhota Suomi ampumatta laukaustakaan.
Hallitus ymmärsi, että aseellisessa konfliktissa heitä jahdataan ensimmäisinä ja siksi haluavat NATOon. Matujen suhteen silmät pysyvät tiukasti kiinni.
Minä haluan NATOon siksi etten halua ryssän barbaareja tänne tappamaan kansaamme.

mari

Espanjaan, Las Palmasiin. Siisti ja turvallinen kaupunki. Kävi hyvä tuuri, että sain kivan työpaikan joka vastaa koulutustani (jonka sain Suomessa, siitä iso kiitos). Hallitus julkaisi n. kuukausi sitten 5-osaisen tukipaketin jolla tuetaan yksittäisiä kansalaisia, autoilijoita sekä kuljetusyrityksiä energian hinnan nousulta. Suomessa kai kokoomus on ollut huolissaan kuljetusyrityksistä, mutta tämä hallitus kakkelit nakkaa. Muuta tänne 🙂 Kivat kelit ympäri vuoden eikä ole läpsyjä kaupungilla meuhkaamassa. Asumisen hinta on melko korkea mitä lähempänä olet rantaa, mutta sisäkaupungista löytyy kohtuuhintaisia vaihtoehtoja. Itse asun keskikaupungilla josta on lyhyt matka joka paikkaan. Voi todella suositella. Täällä voi nainenkin liikkua öisin kadulla mitä en stadissa tekisi mistään hinnasta.

Finn Finca

Voitko suositella jotakin mäklaria? Minulle kelpaisi joku maaseudun finca.

X

Taisi olla niin että 500km hoidetaan ja loppuja ei niinkään. Autolla liikkuminen pitää saada vähenemään vaikka auton käyttäjien henki/ terveys riskeeraamalla. Nykypäivän päätöksentekoa.

Sherlokki suvakko

Nii, ei kannata pilkata, maassa maan tavalla, eikö niin, mari?

mari

Mikä sun ongelma on? Mun äidinkieli on Espanja. Josko ymmärsit jotain väärin koska en välttämättä pysty kirjoittamaan kaikkea selkeästi? Tiedätkö, minulla on sellainen kauhea kaksoiskansalaisuus! 2 passia, toinen Venezuelan ja toinen Suomen. Tosin en syntyessäni voinut tätä itse valita, vaan se oli äitini ratkaisu. Misäkö asun? No mitä se sulle kuuluu, mutta voin mä sen yhtä hyvin kertoakin, Las Palmasissa jossa työskentelen yksityisellä klinikalla. Suomessa asuessani olin julkisella sektorilla ja hetken aikaa pienyrittäjänä kunnes totesin ettei 16-tuntiset työpäivät ole mulle. Pakkasin kamat ja häivyin. Tulen taas kesällä köröttään 15 kmh mökille. Sopiiko?

Runtiti-pou

Länsikö kieltää Ukrainaa hävittämästä tätä mafiapesää?

pah

Baykar Bayraktar TB2 – lennokeista hyökkääjien niskaan pudotettavat fléchette tyyppiset tykin ammukset saattaisivat rauhoittaa aika mukavasti näiden ryssivien idioottien suurinta hyökkäysintoa?

https://tinyurl.com/yx95mq2u

Veikkaan että siinä lähtisi pahin hyökkäilykutka ryssän nahkasta kun noista jokaisesta hyökkääjän päälle pudotettavasta ammuksesta turskahtaa sopivalta korkeudelta 8000 nuolta ympäri hyökkääjien asemia. Saman tyyppinen aseistus saattaisi rauhoittaa näitä muitakin sananvapauden kroonisesesta puutteesta etnisesti hölmistyneitä kehariääliöitä.

Kake

Ja rokotevastaisia!

Joppos123

Saman vaikutuksen saa aikaiseksi tavallisilla tykistönkranaateilla jos käytössä on herätesytyttimet. Räjähdyskorkeuden voi säätää sopivalle korkeudelle. Toki osa sirpaleviuhkasta menee ”harakoille” eli sivuille ja ylös. Läpäisy sirpaleilla on vaihtelevan koon puolesta monipuolisempi.
Normisytytyttimen voi taas säätää kahteen asentoon eli jäykäksi tai herkäksi. Herkkä on parempi elävää voimaa vastaan ja jäykkä rakenteisiin.

Sherlokki suvakko

Samaahan jo tapahtui Don-pum-passissakin. Jee, ihminen on tyhmä, siis TYHMÄ, tappaa rotunsa viimeiseen pisaraan! Mielessäni voin kuvitella, et lopulta jossain Amatsonin viidakossa OIKEASTI ja vihreesti elävät ihmettelevät, etttä mitenkäs ny oon niin hiljaasta?? Pitäkää ystävät lairoista kiinne, viimoinen paatti lähtöö. Janus oli muutama päivä sitten suttuisella viteolla niin taas sitä, vieläpä kännissä kun pipo ja missä tää vitun kenties suomessa oleva kätyri on, älä saatana näytä turpaas missään, vittu oikeesti, olet murhaaja siinä missä vitun putkurikin?

Suomi-Kustu

Olisikohan tuo Januskin pakkovärvätty, kuten kaikki miehet Luhanskissa. Vai ehtikö karata?

Qroquius Kad

Saattaa ollakin;
Anus pyysi ja sai Luhanskin mielikuvitustasavallan mielikuvituskansalaisuuden, joka saattaa potkaista nyt takaisin tuolla tavalla.

Yrittihän tuo aikansa saada itse Imperialistisen Roistovaltio Ryssän kansalaisuutta, mutta olisikohan sen vaikutukset alkaneet tässä vaiheessa jo hiurvittää.

Joppos123

Anus kuvitteli saavansa patsastella voitonparaatissa Kiovassa ja aikanaan Senaatintorilla, vituixmään.
Jos sitä kokovartalomulkkua ei ole pakkovärvätty ja se on ottanut ritolat niin sodan lopputuloksesta riippumatta sen perässä on aina ja ikuisesti länkkäreiden lisäksi FSB, GRU ja pari muuta.
Elinajanodote on lyhyempi kuin fentanyyliä vetävällä narkilla.
Ei tainnut tälläkään kertaa anus arvata mihin paskaan pilinsä tökkäsi.

Joppos123

Anushan on sen luokan pelkuri, että ainahan se on jotain paennut. Milloin velkojia, poliisia tai koronkiskureita. Anus on tyypillinen pyrkyri joka imee vaikka koiran munaa jos siitä on jotain hyötyä sille itselleen.
Toivottavasti ”värvätty” ja saanut kuulan kalloonsa.

Joppos123

Ei Venäjällä transulassa ole kuin 1500 ”rauhanturvaajaa” ja nekin kevyesti aseistettuja. Sillä juopposakilla ei ole mitään merkitystä sodan kannalta.
Ryssän tappiot Ukrainassa senkuin kasvavat ja jatkossa Ukraina saa koko ajan lisää kaukovaikutteisia asejärjestelmiä.
Ukraina voi vaikuttaa ryssään jo kauan ennen rintamaa.
Ryssä on hävinnyt tämän sodan vaikka kuinka julistelisi lkp:n. Kaikki vähänkin uudenmmat panssarit palavat jo ja Siperiaan taivasalle varastoidut tuhannet vanhat romut ovat umpiruosteessa.
Slava Ukraini.

Joppos123

Hauskaa vappua. Ensi vappuna olemmekin jo NATO:n täysjäseniä. Putler vemputtajineen saa pierrä verta ihan rauhassa.

Qroquius Kad

Emmeköhämme ole NATOn jäseniä jo juhannuksena.
Toivottavasti se raivostuttaa ryssänrenkejä ja muita putinisteja niin paljon, että ryyppäävät silloin itsensä hengiltä ja lakkaavat haisemasta täällä.

Joppos123

100 prossaa samaa mieltä. Varsinkin ryssänrenkien astronomiset mittasuhteet saava vitutus on parasta. Toivottavasti posahtaa verisuoni päästä.

mari

Hyvää vappua myös! Täällä pienellä saarella on vielä pienempi tukikohta jossa on Naton hävittäjiä ehkä hieman päälle toistakymmentä. Valokuvaamisesta kun olen aina tykännyt niin tulee silloin tällöin ajeltua tukikohtaa ympäröiville kukkuloille ottamaan pitkällä putkella kuvia kun hävittäjät nousee tai laskeutuu. Kovasti ovat harjoitelleet täällä Ukrainan sodan alkamisen jälkeen. Lentävät aivan hemmetin matalalla kaupungin yläpuolella, yöaikaan onneksi avomerellä. On se hienoa, että Kremlin myrkkykääpiö käytännössä järjesti meille Nato-jäsenyyden. Siis ilman Ukrainan sotaa Suomessa tuskin Nato-jäsenyydestä mitään keskustelua käytäisiin.

Ohmygod

Onkohan se Kanariakaan niin auvoisa paikka?
Montako venekuormaa päivässä sinne rantautuu länsiafrikkalaisia?
Saavatko ne kuleksia kaduilla ja rannoilla kyttimässä humalaisia turisteja?

Joppos123

Netistä muuten löytyy kuvia noista varastoiduista vaunuista. Käykää katsomassa. Vaikuttava näky kun samaan ilmakuvaan mahtuu parituhatta vaunua mutta, ne ovat olleet siellä vuosikymmeniä taivasalla. Ei ole huollettu kertaakaan.
Mitäs luulette niiden taistelukunnon olevan?
Silloin kun meillä vielä oli ryssänvaunuja niin nyrkkisääntö oli 1 tunti ajoa 3 tuntia huoltoa.
Pelkkää ruostekasaa siis.

Qroquius Kad

Noista panssareista tulikin mieleen se Ryssän pelätty ydinpelote:
noin 6 000 ydinasetta, mutta missä kunnossa?
Kuinkahan moni niistä mahtaisi toimia, jos komentoketju Putlerin käskystä laukaisun suorittaville ohjusoperaattoreille kestäisi katkeamatta?

Kunhan vaan ei kävisi niin, että suurin osa ei lähtisi minnekään, jäljelläolevista osa räjähtäisi siiloon tai aiheuttaisi massiivisen tulipalon ja matkaan lähteneistäkään ei yksikään pääsisi maaliinsa?

Joppos123

Noista on vaikea sanoa mutta ryssän mentaliteetin tuntien osa voi todellakin kajahtaa jo siilossa.
Kun on perinteenä malli jossa olet onnellinen kun et omista mitään niin ei tuhatvuotinen hällävälimeininki ihan helpolla katoa.
Siihen kun lisää sairaalloisen taipumuksen yhteisen varastamiseen niin avot.
Putte on ihan omalla esimerkillään tuhonnut armeijansa ja nyt menee koko maa ainakin 50 vuotta takapakkia.
Putler varastaa ja kaikki varastaa, onneksi.

Puolueeton

Eri kulttuurien kansojen tulisi voida päättää omista asioitaan, muiden varsinkaan suurvaltojen siihen puuttumatta ja keskenään sotimatta. Transnistrialla tulisi olla oikeus olla itsenäinen kuten aikoinaan aluksi 600 vuotta suurvalta Ruotsin alusmaana olleen Suomen lopulta itsenäistyttyä Venäjän avulla. Sama juttu itäisessä Ukrainassa, Donbassin alueen tulisi sallia itsenäistyvän, jos se sitä haluaa. Siihen ei tulisi sekaantua Venäjän tai Ukrainan väkivaltaisesti.

Sherlokki suvakko

Ei kyl kuulosta puolueettomalta ulostulosi. Don-Trans-Krim kuuluvat osana johki valtioon, joita ryssä nmenomaan kätyröi ja haluaa liittää itseensä. Nii, että mitä ne voi muka päättää omista asioistaan?

Rullattu

Suomi teki mitä neuvostoliiton auttamana!???
Tämän maan itsenäisyyden takasi sankarit, eli sotilaat, veteraanit.
Ryssä on ollut alipaska koko historiansa ajan, pelkkä terroristimaa joka pitäsi tuhota täysin ikuisiksi ajoiksi.

Last edited 1 vuosi sitten by Rullattu
Joppos123

Ryssä on ikuinen rämeihminen ja toimintatavat sen mukaiset. Hurraavat turpa kuolassa sankarillisille lastentappajille kuten kätyrinsäkin. Kehareita.

mari

Sekä ulostavat ihmisten talot jos sattuvat jonkun alueen saamaan vallattua. Sitä ne teki Hotelli Tornissa ja Hangossa aikanaan. Myös Virossa ennen kuin saksalaiset tuli ja otti komennon. Sama juttu pitkin Eurooppaa WW2:sen aikana. Ja nyt ne tekee samaa tuhansissa taloissa Ukrainassa, asuvat yhtä osaa asunnosta ja paskovat sitten muut huoneet. En pysty kuvittelemaan suomalaisen sotilaan käyttäytyvän tuolla tavalla.

mari

Siis toki tarkoitin kun Virossa venäläiset ajoivat saksalaiset pois ja ”asettuivat taloksi”… omalla tavallaan.

Joppos123

Aika paskasti on historia hanskassa. Takaisin kirjan ääreen.

Särmääjä

Venäjä haluaa maayhteyden sinne Neuvosto-Moldovaan, että pystyisi hyödyntään sitä jotenkin. Onhan niillä siellä nytkin joukkoja ja asevarasto, muttei yhteyttä Venäjään.

Ohmygod

Jos kaikille jokivarsien kylille tulee antaa oikeus itsenäisyyteen, niin samalla logiikalla Helsingin itäiset kaupunginosat voivat julistautua Uudeksi Somaliaksi.

Särmääjä

Eihän ne itsenäiseksi halua vaan osaksi Venäjää.

Sardiinipurkki

Venäjän panssarivaunut on helppo tuhota (noin 800 tähän mennessä), ev.lut. Paasikivi selittää:

https://www.expressen.se/tv/nyheter/joakim-paasikivi-darfor-ar-ryska-stridsvagnarna-latta-att-forstora/

Nih

Ryssältä alkaa loppumaan se ”lihamylly osasto”.Nyt tapettavaksi on laitettava ammatti porukkaa, jonka motivaaatio on raha. Ja kun rahaa ei tule..motivaatio voi kadota.

Lallukka

Azov natzit ruotuun ja turpiin, notta tukka lähtöö!

Huuhailijan Harhoja

”Tuomioja sanoi kuuluvansa niihin, joiden mielestä Nato-jäsenyys ”ei olisi ollut ainut eikä välttämättä paraskaan tapa Suomen turvallisuuden varmistamiseen muuttuneissa oloissa”.– Olisimme voineet luottaa omaan edelleen vahvistuvaan puolustuskykyymme ja toimintakykynsä Ukrainan kriisissä osoittaneen EU:njuridisesti artikla 5 sitovampaan solidaarisuuslausekkeeseen, syventää puolustusyhteistyötä tärkeimpien kumppaneittemme kanssa(?) ja lähestyä kahdenvälisen puolustusliiton tekemistä Ruotsin kanssa.” ❗️❗️❗️

Erkki kuvittelee että Suomen oma armeija, EUn solidaarisuslauseke ja Ruotsin kanssa veivaaminen auttaisi! Ensinnäkään EU ei ole mikään sotilasliitto vaan kauppaliitto ja solidaarisuus häviää heti kun tulee ongelmia, se nähtiin jo pandemian alussa.

Marko

Laittakaapa viestiä venäläisille yksityishenkilöille, joita pimennossa pidetään. Itse käytän tämän sivuston Send Email-toimintoa.

Marko