Tuulivoiman vastustus lisääntyy lahden molemmin puolin

Keski-Ruotsissa Sollefteåssa on kovat piipussa, kun paikalliset ihmiset vastustavat kovin ottein tuulivoimatyömaiden etenemistä. Aktivisteja on köyttäytynyt puihin kiinni ja jopa yksi auto on ”betonoitu” huoltotiehen.

Sollefteå on yksi niistä monista Tunturi-Ruotsin kunnista, joissa jokaisella kukkulalla pyörii tuulivoimapropelli. Sollefteåssa asukkaat ovat kuitenkin saaneet tarpeekseen tuulivoimasta ja jatkuvasta rakentamisesta ja aloittaneet kovan puoleiset protestit. Tuulivoimayhtiö Twin Peaks on saanut kunnan väestön enemmistön itseään vastaan.

Nyt kaikkein uusimmalle tuulivoimalatyömaalle on laitettu monenlaisia barrikaadeja. Aktivistit kaivoivat yhden auton ikkunoita myöten huoltotiehen ja auto muurattiin tiehen betonilla. Sisällä istuu yksi aktivisti. Lisäksi aktivistit ovat köyttäneet itsensä kettingeillä kiinni puihin, koneisiin ym, jotta työmaa ei etenisi.

Aktivistit vaativat, että kaupungin kolme tuulivoimalatyömaata lopetetaan ja tuulivoimayhtiö pakkaa tavaransa ja häipyy Sollefteåsta. Tiedotteessaan aktivistit kertovat mm, että tuulivoima aiheuttaa suuria muutoksia ympäristöön ja elinoloihin. Aktivistien mukaan tuulivoimayhtiöt käyttävät häikäilemättömästi hyväkseen maaseutua. Tuulivoima vaikuttaa erittäin negatiivisesti poronhoitoon ja yleisesti villieläimiin. Lisäksi tuulimyllyjen rakentaminen tuhoaa luontoa teiden, kaapeleiden, kuorma-autojen, kaivinkoneiden ym. junien ja laivojen muodossa.

Aktivistit kutsuvat tuulivoimaa vihreäksi kolonialismiksi, jossa paikallisilta ihmisiltä viedään oikeus puhtaaseen veteen, vuoriin ja ylipäätään ympäristöön.

 

Mielenkiintoista on se, että myös Keski-Pohjanmaalla Kokkolan suunnalla on tällä hetkellä kasvamassa vastustusta alueelle suunniteltuja tuulivoimaloita kohtaan. Yhä useammat paikalliset ihmiset ovat kokeneet, että tuulimyllyt tulevat vain tuhoamaan ympäristöä mm. matalataajuisella vouvaamisella, joka saattaa pitkän päälle aiheuttaa mielenterveysongelmia, koska ääntä ei pääse karkuun.

Lisäksi on tullut esille, että Pohjanmaan tuulimylly-yhtiöiden lobbareina esiintyy täysin luottotiedottomia ja persaukisia ”konsultteja”.

Seurataan tätä asiaa lähiviikkojen aikana tarkemmin.