Sisä-Suomen poliisilla tutkittava laaja lapsiin kohdistunut seksuaalirikosrypäs

Sisä-Suomen poliisilaitoksessa on tutkittavana laajoja seksuaalirikoskokonaisuuksia, joissa epäiltyjen hallusta on löytynyt satojatuhansia kuvia ja kymmeniätuhansia videoita, jotka täyttävät lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten tunnusmerkit.

Suurimmassa aktiivisessa tutkinnassa olevassa sarjassa on tällä hetkellä 143 rikosilmoitusta ja 105 esiselvitystä. Odotettavissa oleva uhrien määrä tulee olemaan noin 250 lasta. Suurin osa näistä uhreista on Pirkanmaalta. Toisessa aktiivisessa sarjassa on tällä hetkellä 34 rikosilmoitusta. Uhrit ovat ympäri Suomea. Uhrien lukumäärä tulee nousemaan. Lisäksi poliisilla on tiedossa kolmas ja neljäs sarja, joiden laajuudesta ei vielä tiedetä, koska ne eivät ole vielä aktiivisessa tutkinnassa.

Viattomalta vaikuttavasta keskustelusta seksuaaliväkivaltaan

Tekotapana on usein, että aikuinen, useimmiten noin 20-50 -vuotias mies, lähettää sosiaalisen median sovelluksissa, esim. Snapchat, Instagram, aluksi viattomalta vaikuttavia viestejä tuntemattomille tytöille ja pojille. Aikuinen voi kehua lasta, hänen profiilikuvaansa, kysellä lapsesta perusasioita, ja esiintyä lapsen ikäisenä. Aikuinen valehtelee esimerkiksi sukupuolensa tai ikänsä. Viestin lähettämisen perusteena voi olla esimerkiksi lapsen nimi tai profiilikuva. Tekijä jatkaa keskustelua niiden kanssa, jotka vastaavat hänelle.

Hän voi lähettää lapselle tekaistun kuvan itsestään. Hän pyytää vastavuoroisesti tietoja ja kuvaa lapselta, ja luo näin pikkuhiljaa luottamuksellista suhdetta. Tekijä vetoaa tunteisiin ja ymmärtää lasta. Jossakin vaiheessa tekijä voi lähettää lapselle kuvan vaikka sukupuolielimestään ja pyytää vastaavaa lapselta.

Tekijä voi kirjoittaa seksistä, kysellä mieltymyksistä, fantasioista ja hän kommentoi lapsen vartaloa. Hän voi pyytää lasta työntämään sisälleen esineitä, tai hän voi pyytää lasta tyydyttämään itseään samanaikaisesti kuin tekijä tyydyttää itseään. Näistä tapahtumista hän sitten pyytää taas lisää kuvia ja videomateriaalia. Videot voivat olla joitakin sekunteja tai minuutteja pitkiä. Lapsi voi olla esimerkiksi omassa huoneessaan, wc:ssä, saunassa tai pukuhuoneessa. Teot voivat tapahtua mihin vuorokauden aikaan hyvänsä.

Lapsi ei välttämättä koe joutuneensa seksuaaliväkivallan uhriksi, koska hän on antanut kuvat ja videot vapaaehtoisesti ”tutulle ja luotettavalle” kaverille. Joissain tapauksissa uhri on ajatellut seurustelevansa tekijän kanssa. Osa viestittelyistä voi johtaa tapaamiseen kasvokkain. Joissakin tapauksissa tekijä on antanut uhrille tupakkaa, alkoholia tai rahaa. Seksuaaliväkivalta voi loppua, kun tekijä on saanut haluamansa. Hän siirtyy uusien uhrien pariin.

KOMMENTOINTIOHJEET

Jos haluat kommentoida, niin rekisteröidy Disqusiin ohjeiden mukaan. Se on minuutin kertahomma, ja jatkossa voit kommentoida ihan vapaasti rekisteröimälläsi nimimerkillä Pt-mediassa ja sadoilla muillakin nettisivuilla. Kommentoida voi ilman rekisteröitymistäkin, mutta silloin kommentti menee moderointiin. Koska kukaan ei seuraa kommentointipalstaa reaaliajassa, niin kommentin hyväksyntään voi mennä pitkä aika.

Kommentointi on vapaata, mutta käytä asiallista kieltä. Älä solvaa, uhkaile tai muutenkaan käytä asiatonta kieltä toisista ihmisistä, ihmisryhmistä, uskonnoista, seksuaalisista suuntautumisista tms.

Pt-media ei kerää mitään tietoja rekisteröitymisistä, eikä näe rekisteröityjän tietoja.