Vantaan vankilan matkasellismurhan käsittely alkoi älämölöllä

Vantaan vankilan matkasellisurmassa on hyvin outoja piirteitä, joihin ei löydy oikein mitään järkevää selitystä. Asian käsittely aloitettiin nyt Vantaan käräjäoikeudessa kahden syytetyn osalta.

Kahta epäiltyä 23-vuotiasta Perttu Pyynöstä ja 19-vuotiasta Abshir Muyetä syytetään murhasta ja törkeästä raiskauksesta tammikuun 25. – 27.1. välisenä aikana. Tapahtumapaikka oli Vantaan vankilan matkaselli. Matkaselli on eräänlainen tilapäisselli, jossa käräjille tai toisiin vankiloihin matkalla olevia vankeja säilytetään muutamasta tunnista muutamaan päivään ennen vankikuljetuksen lähtöä.

Vankilasta riippuen matkaselliin voidaan majoitta muutamasta henkilöstä useampaan henkilöön. Nyt tässä tapauksessa matkasellissä oli uhrin ja tekijöiden lisäksi kolme muuta miestä, eli yhteensä kuusi vankia. Kolme muuta vankia ovat asiassa todistajina.

Tapahtumat olivat alkaneet siten, että uhri ja Muye laitettiin samaan selliin. Muye oli kertonut Pyynöselle yhden sellikaverin olevan seksuaalirikollinen ja he olivat kysyneet vartijoilta, että pääseekö Pyynönen samaan selliin.

Illan mittaan oli sitten aloitettu pahoinpitely, jossa uhria mm. poltettiin kiehuvalla vedellä. Lisäksi Muye ja Pyynönen olivat raiskanneet uhrin vessaharjalla. Kuvioon kuului monenlaista muutakin alistamista ja kidutusta.

Tekijät olivat jollakin tavalla tukkineet ns. sellipuhelimen mikrofonin ja kaiuttimen, että sellistä ei voinut ottaa yhteyttä vartijoihin.

Se, mikä jutussa on kummallista on se, että uhrilla olisi ollut mahdollisuus ikään kuin päästä pois tilanteesta. Sinä aikana, kun häntä pahoinpideltiin, niin sellin ovet olivat välillä auki ruokailua, ulkoilua ja muuta toimintaa varten. Uhri olisi tässä tilanteessa voinut sanoa vartijoille tapahtumasta, ja että haluaa toiseen selliin.

Toisten vankien puuttumattomuus tilanteeseen on voinut johtua siitä, että he eivät yksinkertaisesti ole uskaltaneet puuttua tilanteeseen. Vaikka olisi kovakin jätkä, niin tuollainen tilanne voi olla todella paniikinomainen, jossa ollaan pienessä tilassa, josta ei pääse pois, ja jossa aletaan tappamaan toista ihmistä. On selvää, että uhri ei ole kuollut korisematta tai tuskasta valittamatta, sillä esimerkiksi viimeinen niitti kuolemalle tehtiin se, että uhrin päähän laitettiin muovipussi ja tämä tukehdutettiin kuoliaaksi.

Uhri oli tekohetkellä 21-vuotias mies, joka oli kiinni viime syksynä saamastaan 2 vuuoden 6 kuukauden vankeudesta, kahdesta törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja raiskauksesta. Teot olivat tapahtuneet kun mies oli 17-18-vuotias.

 

Tämänpäiväinen oikeudenkäynti alkoi sillä, että Pyynönen uhitteli jotain oikeuden alussa ja poliisit löivät miehen käsirautoihin.