Venäjä veti Suomen töpselin seinästä – mitä sitten?

Venäjä katkaisi sähköntulon Suomeen. Monet panikoivat ja saavat hyperventilaatiokohtauksia, mutta taaskin kannattaa vaan ihan rauhallisesti vetää kunnolla henkeä ja tarpeen vaatiessa hengittää sinne paperipussiin.

Kantaverkkoa ylläpitävän Fingridin mukaan sähkökauppaa 400 kV yhteyksillä käyvä, venäläinen Inter RAO:n tytäryhtiö RAO Nordic Oy keskeyttää sähkön tuonnin Suomeen lauantaina 14.5.2022 kello 1.00.

Suomen sähkö riittävyys ei kuitenkaan ole millään tavalla uhattuna, sillä Venäjän sähkön osuus on ollut vain kymmenisen prosenttia kokonaiskulutuksesta. Fingridin mukaan jos tarvetta on, niin ostaa sähköä vaikka Ruotsista. Suomi on omavarainen sähkön suhteen arvion mukaan ensi vuonna.

Mielenkiintoista on se, että Rao Nordic Oy:n mukaan 6. toukokuuta alkaen toimitetusta sähköstä ei ole maksettu laskuja, joten sähkön toimitus katkaistaan siksi.

 

Pörssisähkö on tosiasiassa melko kummallinen tapahtumailmiö. Kun katsoo Fingridin sähkön tuonti- ja vientikarttaa, niin tälläkin hetkellä Suomi myy Venäjälle sähköä. Kuten myös Norjaan. Suomi taas ostaa sähköä Ruotsista ja Virosta. Suurimman osan sähköstä Suomi tuottaa itse vesivoimalla, ydinvoimalla ja teollisuudesta ja kaukolämmöstä saatavalla energialla sekä muutamalla pienemmällä tavalla. Tuonnin osuus tällä hetkellä on 1 617 MW ku n kokonaiskulutus on 7 772 MV ja oma tuotanto 6 178 MW.

Toisena päivänä Suomi saattaa Ostaa sähköä Norjasta ja viedä sitä Viroon. Sähkön tuonnilla ei toisin sanoen ole mitään tekemistä Suomen huoltovarmuuden kanssa, vaan sähkökauppa on bisnestä. Tällä bisneksellä rikastuu osakkeenomistajat ja raha osakkeenomistajan lompakkoon tulee, tai pikemminkin otetaan, talojaan lämmittävien normojen lompakosta.

Eli käytännössä Suomi on aivan täysin omavarainen sähkön suhteen. Vaikka kaikki kaapelit ulkomailta Suomeen katkaistaisiin, niin asian takia ei kannattaisi edes kulmakarvoja kohottaa.

Fingridin karttoja voi tarkastella:  https://www.fingrid.fi/-/custom/sahkojarjestelman-tila-169/

Notify of
guest
48 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
Qroquius Kad

Tämä oli pelkästään positiivinen uutinen.
Vielä kun Ryssä katkaisisi kaiken kaasunsa, öljynsä ja muun Suomeen puutkiensa kautta imettämänsä kaman, olisi suomalaisten talouden tissivasikoiden lopetettava yninänsä ja alettava seistä omilla jaloillaan syöden kiinteää ruokaa!

Joppos123

Ryssä on saanut ja tulee jatkossakin saamaan pataansa Ukrainassa. On siinä sormensa pelissä myös meillä.
Aluepuolustusjoukot ovat suora kopio meiltä. Jokunen upseeri kävi aikoinaan sitä sinne opettamassa.
Nyt kun tulee kesä niin alkaa sissitoiminta. Sitäkin sinne opetettiin.
Putinilta alkaa olla vinosilmät ja tsehteenit tapettu, ei ole helppoa laittaa noita paraatikundeja tapettaviksi.
Ei niistä sotilaaksi ole.
Antaa vaan laittaa. Onpahan meidän rajoilta pois notkumasta.

Qroquius Kad

Ukrainasta tuli juuri mieleeni Ryssän sikäläinen ohjusten hämmästyttävän tehoton suoritus niin tykistö- kuin ilmatorjuntakäytössä.
Voisikohan sillä mitenkään olla mahdollisesti jotain tekemistä sen kanssa, että Putler tuossa aiempina parempina aikoina tuli myyneeksi voimansa tunnossa S-400 -it-ohjusjärjestelmän NATO-maa Turkille?

Mistä tuli mieleen toinen asia:
Bayraktar on näyttänyt leijonankyntensä niin Armeniaa kuin Ryssää vastaan.
Miten se soveltuisi meikäläiseen, peitteisempään maastoon?

Jupi

Yli 2000 ohjusta on Venäjä ampunut joista torjuttu vain muutama ja loput on osunut sotilaskohteisiin. Juna-asemalle osunut ja siviilejä tappanut ohjus on käytössä vain ukrainalla

Joppos123

Ei noista lennokeista meille olisi hyötyä. Uskallias sissi hoitaa saman tehtävän 100-0 .
Meillä ei ole isoja peltoaukeita.
Jos ryssän armeija osaisi edes perusteet panssariaseen käytöstä niin antaa tulla vaan
.
Me tapetaan kaikki ne vitun kalsarivarkaat joita Ukrainan pojat eivät tapa.
Antaa vitun kehareiden tulla. Me tapetaan ne ja saattaa Pietarikin saada siipeensä.
Ryssä on ali-ihminenl

Suomi Finland

Venäjän kanssa tehty energiayhteistyö on alusta lähtien ollut suuri virhe. Itse olen tiennyt asian jo kauan. Pian Putinin valtaantulon jälkeen, vaikken edes ollut tietoinen Martti J Karin ryssäluennon sisällöstä oikeastaan vähäisimmässäkään määrin. On suorastaan hämmästyttävää, että päättäjät eivät ole asiaa osanneet ajatella tältä kantilta, vaan ovat puuhanneet kaikkea kivaa ryssänpoikien kanssa.

Renny Harlin teki elokuvan Georgian sodasta. Ne jotka sen ovat katsoneet, voivat miettiä, että millaisen elokuvan Harlin meinaa vääntää Ukrainan sodasta.

Annas olla. Ottia tuota.

Paha ryssä raiskaa ja kiduttaa lapsia ja tappaa nämä sitten. Hyvä ryssä ei raiskaa, se vaan ampuu lapset ilman suurempaa kitumista.

Rullattu

Ei sitten mitään merkitystä.
Mutta sen kyllä sanon että tuulivoimaan suomen ei ikinä pitäsi turvautua, ei ikinä!
Lisää ydinvoimaa ja olevien voimaloiden tehoja lisää siinä on vastaus tämän maan sähköntuotantoon.

Minä

Tuulivoima suuressa mittakaavassa on monella tapaa haitallista luonnolle ja lähistön ihmisille. Siihen ei olisi koskaan pitänyt ryhtyä, eikä se ole taloudellisestikaan hyvä. Se on poliitikkojen unelmaa, joka perustuu uskomuksiin, eikä niinkään täysin rehelliseen tutkimukseen.

Anonyymi

Tuulivoima tukiaisineen on tullut todella kalliiksi tälle maalle ja voitot valuvat ulkomaille. Konsultit ovat hyviä selittämään omia tutkimuksiaan ja vievät kuntapäättäjiä ja maanomistajia 6-0. Luonto sekä ihmisten ja eläinten elinpiirit tuhotaan myllyillä, jotka ovat lyhytikäisiä ja liian kalliita korjattavaksi ja pelkän satunnaissähkön (tuuli ja aurinko) varaan jättäytyminen näin kylmässä pohjoisen maassa on sulaa hulluutta.

VMP

Joka kunnassa on parit päättäjät jotka/joiden kaveverit omistaa maita ja konsulttiyrityksiä…

VMP

Asia on paljon yksinkeraisempi; Kaikki paitsi yksi puolue puhuvat vihreän siirtymän nimeen, cleantech, vtv, hallintaoikeus rekisteri, kunnanhallinto ja kaavoitus….

VMP:llä pyörii ja hyörii

Mistä helkkarista tuo “hallintaoikeus” tuohon tupsahti johtuisiko siitä, että ei hallinto-oikeudesa paperi.. pas.. .voi v.. .. kaikkea sitä sattuu pitäsi varmaan siivota.. “hallinto-oikeus ei käsittele koska liite b.5 jota ei edes ollut saatavilla 2 vuotta sitten kantelun tehdessä puuttuu… plaa”

Tuota minä olin kirjoittamassa: https://fi.wikipedia.org/wiki/Hallintarekisteri

Tommy the Who

Putleri voi rauhassa tunkea sähkökaapelinsa omaan hanuriinsa.

Minä

Ehkä hän ei itse työntäisi, mutta Venäjällä saattaa olla monia, jotka mielellään työntäisivät sen kaapelin Puttelin takamuksiin, vieläpä täydellä korkeajännitteellä ja syvälle.

Last edited 6 kuukautta sitten by Minä
Rupeilija

Imekää sykkivää. Jos meiltä viedään leipä me syödään pullaa!
Mutjoo, anna kuule Putin-runkku mielummin sähköä ja kaasua omalle kansallesi niin he ehkä eivät tapa sinua. Siis selvennykseksi, sähköä kotitalouskäyttöön ja kaasua lämmitykseen EI sähkötuoliin/kidutukseen eikä kaasukammioihin. Onko selvä? Hyvä. Nyt voit sit painua vittuun siitä nolaamasta itseäsi enempää, vitun torakka.

Rullattu

Tuon fingridin mukaan Suomi on sähköstä omavarainen vuoteen 2023 mennessä, mutta, mutta.. se perustuu turhista turhimpaan luottoon tuulivoimasta, siihen laskevat omavaraisuuden, ei helvetti mitä vatipäitä.
Suomi on todella omavarainen sähkönsuhteen vasta kun tajutaan että ydivoima ainona voi sen taata, ei joku jeesustelu tullivoimasta joka on epävarmmista sähköntuotannoista ylivoimainen ykkönen. Lisäksi noita helvetin linnut tappavia tuulivoimaloita rakennetaan luonnonsuojelualueille, kuten nyt suunnitellaan vaikkapa Saarijärven kulhanvuoreen.

Last edited 6 kuukautta sitten by Rullattu
Pumppernikkeli

Paavo puhuu asiaa. Tuulivoimalla merkitystä lähinnä silloin, kun joku ydinvoimaloista on esim. huoltotauolla (kuten tällä hetkellä toukokuussa OL1 ja OL3) ja sattuu tuuliset kelit, niin ei tarvi tilapäisesti ostaa (kaikkea) alijäämää Pohjoismaiden sähköpörssistä ja pörssisähkön hintaan ei tule (niin isoa) piikkiä… ja jos ei ole pörssisähköasiakas, niin ei tule mitään hintapiikkiä, kun kiinteähintaisissa sopimuksissa heittelyt on huomioitu jo hinnassa.

Sähkön suhteen muuten tosi paljon selviää ja on kerrottu https://fingrid.fi ja https://tvo.fi -sivuilla, kun jaksaa käydä tietoja läpi. https://nordpoolgroup.com löytyy sitten mm. markkinoiden kannalta kaikkea.

https://oma.datahub.fi voi jokainen käydä pankkitunnuksilla sähköyhtiöstä riippumatta tutkimassa omaa sähkötilannettaan.

Dan Wesson

Olkiluodon Iisakinkirkko valmistui juuri oikeaan aikaan. Toivottavasti nyt opittiin, ettei ranskalaisilta kannata ostaa ydinvoimaloita. Jos voimala olisi tilattu vaikka japsien Toshibalta se olisi jauhanut sähköä jo 10 vuotta.

Russki Passki

Venäjä voi sulloa töpselinsä omaan aunukseensa. Mitä vähemmän Suomi on tekemisissä Venäjän kanssa sitä parempi. Huono naapuri, huonoin mahdollinen. Pysykoon poissa.
Ja ryssien tonttikaupoille stoppi viimeistään nyt, lainmuutoksella.

Viipurin ryssät eivät halua Suomea Natoon. Eipä tietenkään; Viipurin ryssät haluaisivat että Ryssälän raja ulottuisi New Yorkin Long Islandin nokkaan asti.

https://www.dn.se/varlden/vi-hade-inte-forvantat-oss-det-har-av-finland/

NehariKeukku

Venäjän mukaan sähkön vienti Suomeen loppui koska Suomi ei pystynyt maksamaan laskua:

”Enligt RAO Nordic har man inte möjlighet att betala för el importerad från Ryssland, men man hoppas att ”situationen snart förbättras”.

Venäjä senkun valehtelee eikä edes häpeä. Aitoa Kehitysmaatyyliä.

DeeQ

Valitettavasti kovilla pakkasilla jopa kolmannes sähköstä tuodaan venäjältä.

Siihen tarttis varmaan keksiä nopeasti joku ratkaisu.

Nih

Ryssä vois syöttää tuon sähkön vaikka kremlin perseeseen.Onneksi olemme pieni kansantalous ja on omasta takaa ja vaikka muille jakaa hetken päästä kun tuulivoimapuistoja syntyy kuin sieniä sateella ja ydinvoimalat viritetään huippuunsa..kaikki.. Työvoima noilla tuulivoimapuistoilla on vain ulkomaalaista ja idän suunnalta.

Odotellaas

No sitten seuraavaksi tulee se ohjus Helsingin liepeille. Jonka jälkee tulee se puhelinsoitto että “teillä on aikaa huomisaamuun klo 6:een asti vetää NATO-paperit pois. Sen jälkeen meillä on rajakahakka.”

Ja jos ei totella, niin seuraavaksi ON se rajakahakka.

Qroquius Kad

No mutta terve, Anus Putkonen!
Onko Luhanskissa millainen sää?

Qroquius Kad

Anteeksi kovasti, nimi meni väärin!
Sehän on toki Anus Pötkönen.

Kostajat

Kun se Helsinki ohjus tulee niin vastauskin tulee. Me otetaan Karjala takaisin, päivässä.

Tehdäänkehitysmaayhdessä

Miksi tyytyä Karjalaan , kun kerran porukoilla on vauhti päällä.

IMG_20220511_180546.jpg
Joppos123

Anuksella on kovat luulot ryssänsä suorituskyvyistä. Antaa tulla rajakahakka. Lounaaseen mennessä on lahdattu ne ryssän varusmiehet joita ei Ukrainan sotaan huolittu.
Voisi pitää voitonparaatin talvipalatsin pihalla.

Lallukka

Ruatsin sähköverkko on jo entisestään täysi susu joten eikun puita kaataamaan ja niitä takkaan kun sähköt sanuu itsensä irti.
Mitens onko kerrostaloissa takkoja?

Tehdäänkehitysmaayhdessä

Mulla 2 takkaa, “puuliesi”,” puukiuas”, pihakeittiö, puilla toimiva lämpöilmakehitin talousrakennuksessa. Kolme erillistä aurinkopaneelijärjestelmää hoitaa lämpimän veden ja osan sähköntarpeesta. 60 mottia valmista kuivaa polttopuuta ja lisää pystyssä. Ryytimaa ja kasvihuone sekä riittävästi ruokaa . Porakaivo ja 3 agregaattia ,joihin riittävästi menovettä. Antaa sähköverkon kaatua. Ei tule ensihätään kylmä eikä nälkä. Muita ongelmia varmasti tulee.

Tehdäänkehitysmaayhdessä

14.5.2022. kello 23.04.

IMG_20220514_230634.jpg
jjt

Eli käytännössä Suomi on aivan täysin omavarainen sähkön suhteen.sanoo pekka.no ei aivan.Suomen ydinvoimaloiden polttoaine tuodaan ulkomailta. Vuonna 2019 tuonnin määrä oli 56 tonnia uraania ja arvo 86 miljoonaa euroa. Tuonnista 38 prosenttia tuli Venäjältä, 31 prosenttia Saksasta ja 31 prosenttia Ruotsista.tuulivoimasta,on edes turha puhua,koska se maksatetaan,veronmaksajien pussista.aina tappiollista.

Tehdäänkehitysmaayhdessä

Kun uraanin tuonti loppuu Venäjältä, mitä sitten tehdään?

Tehdäänkehitysmaayhdessä

Hyvä pointti. Kannattaa ostaa samalla Finlandia olut uutetta. + Yksi kilon sokeria ja tulee 60 pulloa olutta. Maksaa kierrätys korkin kanssa 16.7 centtiä , saman kuin Espanjassa kaupassa.

VMP

Tuohon voi laittaa enempi sokeria ja viileällä ulos kirkastumaan, on sit yhtä vahvaa kun se virossa myytävä iso ruskea muovipullo mikä se nyt olikaan… Sillä saa sellaisen paikkakunnan missä on vesi paskan makuista(esim. seinäjoki) muutettua sen juomakelpoiseksi..

Suomi-Kustu

Suomihan lopetti jo uraanin tuonnin Venäjältä. Ryssät on toimittaneet sitä ainoastaan Loviisaan, eli 38% tuonnista.

Kierrätetään

Uusimmat ydinvoimalatyypit pystyvät käyttämään uraanin paljon tarkemmin. Jopa nyt varastoituina makaavat ydinjätteet pystytään käyttämään uudelleen.

Jari Haikonen

Niin no,ei vaikuta mihinkään vielä.. kuten kaikki muutkin muutokset on tuoneet hinnan lisäystä niin uskon vahvasti että tämäkin näkyy loppukäyttäjän kukkarossa,mutta sillähän ei ole mitään merkitystä kenellekään koska Venäjä..ja sitten joskus jossain vaiheessa joku uskaltautuu nostamaan porun nii siihen sitten et trolli ja taas rauha maassa

VMP

Kuulut siihen ryhmään jonka mielestä mikael penttilä myisi tosi hyviä hansikkaita jos olisi hanskakauppias ja eeva ja aatami suomenaron vessanharja tehtaita ylistäisit… Pedofiilien vaippakauppan boikotointi olisi suorastaan törkeää koska suomi on vapaa maa ja vaipat edullisia…

pöh

Tuo sähkö on vain yksi osa tulevaa kurjuutta.
Kyllähän varmasti pärjätään ilman venäläistä sähköä, mutta kun kaikki hinnat nousee ja palkkoja sen sijaan poljetaan ja verot vaan nousee niin yhtälö on melko tuhoisa tavalliselle ihmiselle.
Oteteeaan nyt esimerkiksi ruuan hinta, Lidli on ollut halvin kauppa, mutta juuri perjantaina kävin niin joka ainoan tuotteen hinta oli noussut 0,5-1e.
Se tuntuu vähistä rahoista aika paljon jos menee ruokaan jo vaikka 20 euroa viikossa enemmän.
Sähkölasku noussut noin 50e/3kk kerrostaloasunnossa, vuokra nousi yli 60 euroa jne.
Kyllä täällä lännessä ammutaan taas ihan omaan jalkaan typerillä pakotteilla.
Ymmärrän kyllä venäjän vastaiset pakotteet, mutta suomalaiset siitä taas kärsii..

pöh

Ja koko EU Suomea lukuunottamatta ajattelee vain omaa etuaan.
Saksa on vaatinut ja saanut venäjä pakotteita viimeiset 8-vuotta, Suomi niistä kärsinyt eniten, ja samaan aikaan Saksa ei itse noudata vaatimiaan pakotteita, vaan päinvastoin tehnyt enemmän bisnestä venäjän kanssa kuin koskaan aikasemmin.
Meillä sitten on eurooppaministeri Tuppurainen tappuraisen takuunaisena sanomassa että oma kansa ensin ajattelu on vahingollista.

Suomi-Kustu

Ryssän olemassaolosta kärsivät eniten sen naapurit, kuten Suomi. Ei maantieteelle voi mitään.

Qroquius Kad

Siksipä olisikin suotavaa, että Ryssä hajoaisi osiinsa.

Silloin Suomen itänaapurissa olisivat Novgorodin ja Arkangelin tasavallat.
Ensinmainittu muodostuisi nykyisistä Novgorodin, Pihkovan, Tverin ja Leningradin alueista sekä Karjalan tasavallasta.

Arkangelin tasavalta puolestaan käsittäisi nykyiset Arkangelin ja Murmanskin alueen öljyinen ja kaasuineen, joilla tämä muuten köyhänpuoleinen valtio pärjäilisikin varsin mukavasti tehden kauppaa hyvän länsinaapurinsa Suomen kanssa.

Suomi-Kustu

Luultavasti paras mahdollinen sodan lopputulos. Jotain merkkejä Ryssän hajoamisesta taidettiinkin jossain jo raportoida, joten toivotaan parasta.