Poliisi määräsi ajokieltoon 16 kevyttä ajoneuvoa viikonlopun aikana Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa

Poliisilla on ollut viikonlopun aikana paljon tärkeää tekemistä. On nimittäin pitänyt ratsta mopoja. Esimerkiksi Pohjois-Pohjanmaalla muun tekemisen puutteessa on nuorisoa jäljestetty ihan urakalla.
Poliisi valvoi tehostetusti kevyitä ajoneuvoja perjantaista sunnuntaihin 13.–15. toukokuuta. Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla poliisi tarkasti yhteensä 121 ajoneuvoa, joista 16 sai ajokieltoa ja 37 katsastusmääräyksen.

Viikonloppuna 13.–15. toukokuuta poliisi valvoi tehostetusti kevyitä ajoneuvoja eli mopoja ja muita kaksipyöräisiä ja kevyitä nelipyöräisiä ajoneuvoja. Valvonnassa poliisi keskittyi erityisesti ajoneuvojen rakenteeseen ja kuntoon, kuljettajien kuntoon, ajo-oikeuden riittävyyteen, suojakypärän käyttöön sekä liikennesääntöjen noudattamiseen. Lisäksi poliisi kiinnitti huomiota mopojen aiheuttamiin meluhäiriöihin sekä äänenvaimennuksen lainmukaisuuteen ja riittävyyteen.

– Olimme valmistautuneet valvomaan myös mopojen kokoontumisajoja, mutta niitä ei tietojemme mukaan järjestetty Kainuussa eikä Pohjois-Pohjanmaalla viime viikonlopun aikana. Sen sijaan laittomassa tilassa olleita mopoja ja kevyitä moottoripyöriä tapasimme kylläkin, toteaa liikenneyksikön johtaja, komisario Pasi Rissanen Oulun poliisilaitoksesta.

Viikonlopun aikana Oulun poliisilaitoksen partiot tarkastivat yhteensä 121 mopoa ja kevytmoottoripyörää. Poliisi määräsi ajokieltoon 16 ajoneuvoa ja kirjoitti 37 ajoneuvolle katsastusmääräyksen teknisten tai rakenteellisten puutteiden vuoksi. Katsastusmääräyksen saivat myös mopot, jotka poliisi totesi liian kovaäänisiksi mittauksen perusteella. Yhden mopon poliisi takavarikoi rikoksen tekovälineenä, ja sakkoja se kirjoitti 28.

– Valtaosassa tarkastetuista ajoneuvoista asiat olivat kunnossa. Vaikuttaa kuitenkin siltä, että poliisin etukäteistiedottamisella oli vaikutusta, koska normaalisti liikenteestä tavataan enemmän viritettyjä ja huonokuntoisia mopoja, kertoo komisario Rissanen.

Poliisi jatkaa kevyiden ajoneuvojen valvontaa tavanomaisen valvonnan yhteydessä.

Huoltajalla on vastuu alaikäisen mopoilusta

Poliisi muistuttaa, että viritetty tai liikenneturvallisuuden kannalta puutteellinen mopo on vaarallinen kuljettajalle itselleen mutta myös muulle liikenteelle. Huoltajien on syytä tarkastaa huollettaviensa ajoneuvot säännöllisesti. Viikoittain kannattaa tarkistaa ainakin jarrujen ja valojen toimivuus sekä se, ettei mopo kulje kovempaa kuin 45 kilometriä tunnissa.

– Huoltajilla on valvontavastuu alle 18-vuotiaista, joten on tärkeätä olla kiinnostunut nuorten mopoilusta ja kasvattaa heidät liikkumaan turvallisesti liikenteessä. Mopolla tapahtuvat onnettomuudet johtuvat usein mopoilijan vaarallisesta ajotavasta. Ne ovat siis estettävissä hyvällä liikennekasvatuksella, muistuttaa komisario Rissanen.

– – –

Joo-o, niin se maailma vaan muuttuu. Jos 80-luvulla, kun itse olin mopoiässä, olisi sanottu, että vuonna 2020 poliisi pitää erikoisratsioita mopoilijoille, niin asialle olisi naurettu. Edelleen jos tuolloin olisi sanottu, että uudella vuosituhannella mopoilijallakin on oltava ajokortti. Eikä riitä yksi, vaan mopokorttejakin on erilaisia.

Subscribe
Notify of
guest
16 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
KKi
KKi
17.5.2022 15:14

Heh, juu.Kuinkahan helkkarissa sitä on tähänkin ikään selvinnyt? Ei ollut silloin toukkana noi liikennevälineet välttämättä aivan laillisessa reilassa.
Sitä mentiin luokkaa 80km/h jollain hiton PV Sukisukilla.
Nykyään ei uskaltaisi moisella vispilällä ajaa ollenkaan, edes neljää kymppiä.

Qroquius Kad
Qroquius Kad
17.5.2022 15:24
Vastaa...  KKi

Silloin siloposkisina teininulikkoina sitä oltiin kuolemattomia.
Mitä enemmän ikää tulee, sitä enemmän kuolevaisuus alkaa muistuttaa itsestään.

Ohmygod
Ohmygod
17.5.2022 17:38
Vastaa...  Qroquius Kad

Kaikki nuoruutemme ajan kaaharit eivät enää ole keskuudessamme.

Qroquius Kad
Qroquius Kad
17.5.2022 17:59
Vastaa...  Ohmygod

Luonnonvalintaa.

KKi
KKi
17.5.2022 18:29
Vastaa...  Ohmygod

Näin tietysti.
Tosin itsekriitiikkömimmät ja tyhmänylpeimmät heistä ovat nyt poliittisia johtajiamme. Kepuleita kokkareita, vallan ja talouden huipulla.
Näin se maailma toimii.

Matti Virtanen
Matti Virtanen
17.5.2022 21:22

Leskentekijän puikkoihin pääsi 16-vuotiaana, eikä kypäräpakkoa ollut. Those were the Days. Nyt on enää Mc Prostata.

JaPe
JaPe
17.5.2022 22:12

Joku jakelee TikTokissa kieli poskessa tehtyjä PV:n viritysvideoita. Ääni muistuttaa paljon Paavo T:n ääntä ja nimimerkki tais olla paavo1010 😀

JaPe
JaPe
19.5.2022 20:10
Vastaa...  Paavo/ Pt-media

Kyllä tää ihan entisaikojen meiningeistä niitä vinkkejä jakelee. Kuulemma mersun puoli miljoonaa ajettu AMG-sytytystulppa nostaa PV:n tehoa merkittävästi vai miten se menikä…

mari
mari
17.5.2022 23:19

Mut eikö nykyisin mopoja ja nimenomaan skoottereita ole huomattavasti enemmän kuin silloin 80-luvulla? Silloin mopoilla kai ajelivat lähinnä pojat kun taas nykyisin molemmat sukupuolet ajavat niin mopoilla kuin skoottereilla (ja tytöt etenkin skoottereilla). Virittäminen on helpompaa ja halvempaa kun on YouTubit sun muut. No en tiiä, joskus stadissa ärsytti ne älyttömän kovaääniset vehkeet kesäöisin. Mulla täällä Palmasissa kulkupelinä 250cc Honda motoskootteri automaattilaatikolla. Mahtava peli tähän kaupunkiin. Keskusta on niin ahdas ettei tullut edes mieleen hankkia autoa. Skodella on niin helppo pujotella ruuhkissa jonojen ohi, paitsi tuolla GC-1:llä kannattaa olla varovainen. Se on 4-kaistainen motari saaren pohjoisosasta etelään ja porukka vaihtelee kaistaa todella arvaamattomasti.

T
T
18.5.2022 13:44
Vastaa...  mari

Sellainen tuli mieleen että olisi kiehtovaa kuulla elämästä Palmasissa samaan tapaan kuin itse olen tykännyt kuulla sivuston ylläpitäjän kokemuksia(varsinkin monokulttuurissa) Ruotsista. Tällä sivustollahan oli joskus vieraskirjoittajia…….

T
T
18.5.2022 09:22

Asia mitä vihaan toiseksi eniten nykymaailmassa maahanmuuton jälkeen on mopot jotka on virityksen kautta saatu tuottamaan kovaa melua. Vanhempien vastuulla on että 15-18v pikkunilkit eivät saa mahdollisuutta kiduttaa melulla mahdollisesti tuhansia ihmisiä. Periaatteessa yksi mopopoika kykenee pilaamaan melun avulla yhden kaupunginosan asukkaiden elämän.

mari
mari
18.5.2022 10:53
Vastaa...  T

Aika pitkälle samaa mieltä. Ja sit kun ne jää siihen parvekkeen läheisyyteen kuumana kesäyönä pyörimään ympyrää ja polttamaan kumia ja itsellä olisi aamuvuoro edessä. Hermot meni useasti kunnes opettelin nukkumaan ensin laadukkaiden kuulosuojaimien kanssa, ja myöhemmin silikonikorvatulppien avulla jotka blokkaa melun tehokkaasti. Apteekista löytyy n. 8-9e /pakkaus (Otoplug on paras merkki). Mut ei se, että ihmiset nukkuvat erilaisten kuulosuojaimien tai korvatulppien kanssa ole ratkaisu, vaan se että näille laitetaan kunnon sakot kun mopon melu ylittää tietyn DB – tason.

T
T
18.5.2022 13:34
Vastaa...  mari

Vapaa kasvatus voi aiheuttaa mittaamatonta tuhoa. Poliisin tulisi huolehtia että melurikollisuutta ei olisi ihmisten asuinnurkilla.
Itse en esimerkiksi ostaisi asuntoa pääväylän varrelta, pitää olla vain hieman huonoa tuuria niin miellyttävä alue muuttuu meluhelvetiksi.

T
T
18.5.2022 13:38
Vastaa...  mari

Tietyn DB:n ylittävä mopo on rikoksentekoväline joka tulee ottaa saman tien pois. Ja kunnon sakot myös. Itse laittaisin myös melurikolisuudesta ehdotonta vankeutta. Vaikka pari kuukautta. Oppiipahan siinä käytöstapoja.