Torikauppiaat huijasivat vanhuksia korttimaksukoneen avulla

Hötorg ajalta, jolloin kauppiaat vielä käyttivät aurinkorasvaa.
Tukholmassa paljastui torikauppiaita, jotka huijaavat korttimaksukoneella vanhuksilta isoja summia rahaa. Poliisi on nyt vetänyt luvat ainakin kahdelta torikauppiaalta, mutta ongelma on paljon laajempi.

94-vuotias nainen oli lääkärireissulla Tukholman keskustassa ja poikkesi sen jälkeen suositulla ja tunnetulla toripaikalla Hötorgetilla. Rouva osti nipun vihanneksia. Kun tuli maksun aika, ja vanhemmat ihmiset ovat tottuneet maksamaan toriostoksensa käteisellä, niin ilmeni, että torilla ei voi enää maksaa käteisellä. Tai siis torikauppias sanoi niin.

Mutta hätä ei ole tämän näköinen, torikauppias ystävällisenä miehenä auttoi naista käyttämään korttimaksukonetta. Siinä oli vaan se, että torikauppias näppäili 130 kruunun (noin 13 euroa) sijasta koneeseen summaksi 13 000 kruunua (noin 1 300 euroa).

Toinen vanhus osti sekalaisia hedelmiä 120 kruunun arvosta. Tässäkin tapauksessa torikauppias pahoitteli, että ei voi maksaa käteisellä. Ystävällinen kauppias kuitenkin avusti rouvaa ja viilasi pilkun paikkaa hieman oikeammalle, jolloin summaksi saatiin 12 000 kruunua (1 200 euroa).

Poliisi kertoo tiedotteessaan, että kyseiset torikauppiaat ovat systemaattisesti huijanneet vanhuksia ja turisteja, jotka eivät ole huomanneet korttimaksukoneeseen lyödyn summan pilkun väärää paikkaa ja ylimääräisiä nollia. Poliisin mukaan heillä on tiedossa useampi sata huijattua asiakasta, mutta tosiasiassa huijattujen määrä voi olla moninkertainen.

– Asiakas on ehkä huomannut jälkikäteen, että tililtä on lähtenyt enemmän rahaa kuin ostos maksoi, mutta ajattelevat, että summa on kuitenkin niin pieni, että ei maksa vaivaa aloittaa valitusprosessi, petosyksikön johtaja sanoo.

Useimmat summa ovat muutaman kympin ostoksia, joiden perään on laitettu yksi tai kaksi ylimääräistä nollaa, mutta mukana on myös isompia huijauksia.

Kun rikosilmoituksia alkoi tippumaan, niin poliisi selvitti aika nopeasti mille torille ja mille toriteltoille ongelma sijoittui ja äijät kuulusteluun ja torikauppaluvat pois.

Tässä kannattaa mainita sellainen seikka, että Hötorgetin, eli Heinätorin joka ainoa kauppias on ulkomaalaistaustainen. Viimeinen ruotsalainen torikauppias taisi olla joskus vuoden 2005 tienoilla.

 

KOMMENTOINTIOHJEET

Jos haluat kommentoida, niin rekisteröidy Disqusiin ohjeiden mukaan. Se on minuutin kertahomma, ja jatkossa voit kommentoida ihan vapaasti rekisteröimälläsi nimimerkillä Pt-mediassa ja sadoilla muillakin nettisivuilla. Kommentoida voi ilman rekisteröitymistäkin, mutta silloin kommentti menee moderointiin. Koska kukaan ei seuraa kommentointipalstaa reaaliajassa, niin kommentin hyväksyntään voi mennä pitkä aika.

Kommentointi on vapaata, mutta käytä asiallista kieltä. Älä solvaa, uhkaile tai muutenkaan käytä asiatonta kieltä toisista ihmisistä, ihmisryhmistä, uskonnoista, seksuaalisista suuntautumisista tms.

Pt-media ei kerää mitään tietoja rekisteröitymisistä, eikä näe rekisteröityjän tietoja.