Somalijengi huijasi avustajapetoksella 12 miljoonaa, hovi nosti vankeustuomioita

Örebron hovioikeus korotti hiljattain somaliklaanin ns. kotihoidon avustaja–petoksen tuomioita. Porukka  ehti kääräistä muutaman vuoden aikana yli 12 miljoonaa kruunua (1,2 milj. euroa) riihikuivaa ennen kuin käry kävi.

Homman kuvio oli melko yksinkertainen. 53-vuotias Ali Moalim esitti liikuntakyvytöntä. Liikuntakyvyttömän kaverit taas perustivat kotihoitofirman, jonka ainoa tarkoitus oli avustaa 24/7 tätä liikuntakyvytöntä.

Moalim oli hyvä näyttelijä ja vuonna 2014, jolloin homma lähti rullaamaan, hän näytteli Försäkringskassalle (=Ruotsin Kela) ja tämän fysioterapeutille sen verran hyvin roolinsa, että virastosta kirjoitettiin liikuntakyvyttömyyspaperit. Mies sai sairaskassalta 24/7 avustustuen. Lausunnon mukaan Moalim ei pystynyt vaihtamaan edes asentoaan rullatuolissa. Eli siis lähes täysin liikuntakyvytön.

Seuraavana kuvioon astui kotihoitofirma. Firmalla oli töissä viisi avustajaa, joista kukin ”avusti” Moalimia. Mikäpä siinä, Örebron kunta maksoi laskut eikä kukaan aavistanut vuosikausiin, että Moalim oli vetreä velikulta, kuin 110 metrin aitajuoksjia. Miehellä ei siis ollut yhtään mitään vikaa liikuntakyvyssään.

Jostain syystä Örebron poliisi pääsi asian jäljille. Tai poliisi sai vihjeen, jota alettiin tutkimaan. Moalim laitettiin seurantaan. Selvisi melko nopeasti, että mies kukkuu ja kävelee omin jaloin. Yksi poliisin todiste oli filmi, jossa Moalim saapui Tukholman Arlandan lentokentälle lomamatkaltaan Somaliasta. Josta oli siis paennut Ruotsiin pakoon sotaa, vainoa ja kidutusta. Alla kuvassa poliisin filmiltä kuvaa, kun ali saapuu Arlandaan ja työntelee laukkukärryään.

 

Homma selvisi nopeasti ja laskujen mukaan vuosien 2014 –2015 aikana Moalim ja avustajafirma laskutti veronmaksajaa 12 202 192 kruunua eli 1, 65 miljoonaa euroa. Melko mukava summa.

Hovioikeus tuomitsi Moalin nyt 5 vuoden ehdottomaan vankeuteen petoksesta ja kaksi avustajaa reilun kahden vuoden ehdottomaan vankeuteen. Yhdelle lisäksi kaksi vuotta ehdollista, yksi vapautettiin.

KOMMENTOINTIOHJEET

Jos haluat kommentoida, niin rekisteröidy Disqusiin ohjeiden mukaan. Se on minuutin kertahomma, ja jatkossa voit kommentoida ihan vapaasti rekisteröimälläsi nimimerkillä Pt-mediassa ja sadoilla muillakin nettisivuilla. Kommentoida voi ilman rekisteröitymistäkin, mutta silloin kommentti menee moderointiin. Koska kukaan ei seuraa kommentointipalstaa reaaliajassa, niin kommentin hyväksyntään voi mennä pitkä aika.

Kommentointi on vapaata, mutta käytä asiallista kieltä. Älä solvaa, uhkaile tai muutenkaan käytä asiatonta kieltä toisista ihmisistä, ihmisryhmistä, uskonnoista, seksuaalisista suuntautumisista tms.

Pt-media ei kerää mitään tietoja rekisteröitymisistä, eikä näe rekisteröityjän tietoja.