Staffanstorp kieltäytyi ottamasta kiintiöpakolaisia

Skoonessa Staffanstorpin kunnassa on syntynyt pahanpuoleinen konflikti ukrainalaisten ja muualta tulleiden pakolaisten kesken. Mieliä on pahoitettu, koska moni arabimaailmasta tullut pakolainen kokee, että he eivät saa arvolleen sopivaa vastaanottoa Ruotsissa.

Kiista juontaa juurensa Staffanstorpin kunnanvaltuuston keväällä tehtyyn päätökseen, jonka mukaan kunta ei aio enää ottaa vastaan kiintiöpakolaisia. Päätös koski lähinnä yhtä nelihenkistä perhettä, jonka Maahanmuuttovirasto oli ohjannut Staffanstorpiin. Kunta ei kuitenkaan ottanut heitä vastaan ja Syyriasta tullut perhe ohjattiin toiseen kuntaan.

Kunta perusteli päätöstään sillä, että kunnalla ei ole nyt asuntoja kiintiöpakolaisille ja kunta aikoo priorisoida ukrainalaisiin pakolaisiin.

Tämä aiheutti vakavia mielenpahoituksia. Maahanmuuttovirasto kertoo, että kunnan päätös ei ole laillinen, kunnan on otettava tulijoita vastaan jos niitä heille osoitetaan.

Nimittäin kun syyrialaisperhe lopulta saapui lentokoneella Ruotsiin, niin lentokentällä ei ollutkaan vastaanottokomiteaa ja punaista mattoa, kuten perhe oli odottanut. Maahanmuuttovirasto kuljetti perheen lopulta Malmöön hotelliin. Perheen isä kertoo mielenpahoituksesta SVT:n uutisille:

– Olimme täysin shokissa asian takia, miten tällaista voi tapahtua vapaassa maassa, että kunta kieltäytyy ottamasta meitä vastaan vain siksi, että tulemme tietystä maasta. Emme tunne oloa ollenkaan tervetulleeksi Ruotsiin.

Lopulta perhe sijoitettiin Vellingen kuntaan. Isä kertoo:

– Ukrainalaiset pakolaiset tulevat sodasta ja niin mekin tulemme. Olemme kaikki samanarvoisia ihmisiä.

Vellingessä perhe kertoo viihtyvänsä ja ovat onnellisia kun pään päällä on katto.