Historiallinen silta Sveavägenin alla, Sveabron

Tukholmasta löytyy paljon historiallisia mielenkiintoisia yksityiskohtia, joista moni ei ole tietoinen. Yksi on Sveabron (silta), joka on olemassa, mutta jota ei voi enää nähdä. Kummallisuus löytyy Vasastanista.

Sveavägen on nykyään Vasastanin ns. paraatikatu, pääväylä, mutta sitä ei olisi uskonut 1800-luvun loppupuolella. Sveavägen risteää Odenplanin kohdalla Odengatanin kanssa ja mäkisyyden takia Sveavägen sijaitsi monta metriä alempana kuin risteävä Odengatan. Ennen vuotta 1897 Odengatan teki siis Sveavägenin kohdalla jyrkänpuoleisen laskun ja nousun ja Sveavägen oli pikemminkin kuin joku tyhjä kanava.

Tähän hommaan palkattiin vuonna 1897 sillanrakennusfirma Skånska Cement, jonka toimeksiantoon kuului rakentaa Sveavägenin yli silta. Skånska Cementin nimi on muuten nykyään Skanska. Alla kuvasarja samasta kohtaan 1897 ja nykyään.

 

Muutama metrin taempaa otetut kuvat osoittavat miten Sveavägen tosiaankin kulki monta metriä alempana kuin mitä nykyään. Katutasoa nostettiin siis vasemman talon suhteen yhdellä kerroksella. Kuvaan keltaisella ympyröity saman rakennuksen ikkunat 1897 ja nykypäivänä.

Alla kuva Sveavägeniltä Sergelin suuntaan. Nykykuvassa kaupungin kirjasto peittää vanhassa kuvassa näkyvän kallion.

 

Kun Sveavägenistä tuli vähän kuin vahingossa pääkatu sijaintinsa takia, niin 1920-luvun alussa päätettiin, että katutaso nostetaan samalle tasolle Odengatanin kanssa. Näin saataisiin myös lisää katuleveyttä. Sveavägen yksinkertaisesti täytettiin irtomaalla. Risteyksessä ollut Sveabron jätettiin niille sijoillee, se vain täytettiin maalla.

1960-luvulla tehtiin koeporauksia, joiden avulla selvisi, että maa oli jonkin verran painunut peitetyn Sveabronin ympärillä ja kadun alle oli syntynyt tyhjiöitä painuneen maan takia. Nämä täytettin tuolloin betonilla.

Silta odottaa siis maan alla tulevia argeologeja.

Subscribe
Notify of
guest
8 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
Qroquius Kad

Kulttuuri kohottaa maanpintaa.

Roomassa on tietääkseni katolinen kirkko, jonka kellarissa on varhaiskristillinen temppeli, jonka kellarissa on pakanallinen Mithran temppeli.
Eikä siinä vielä kaikki:

tämän kellarikellarin rakennuksen vieressä virtaa osa antiikin Rooman aikoina rakennettua viemäriverkostoa, Cloaca Maximaa, ja se on edelleen osa nykyisen Rooman kaupungin viemäriverkostoa.

Kun kerralla tehdään hyvin, ei tarvitse ottaa uudestaan.

Daavidin poika

Kuvat 1 / 2. Henkilöt jotka seisovat ”sillanpäällä” niin onko tuo katu se kuuluisa Malmskildansgatan.? Ilotytöt duunasi aikoinaan tuolla kadulla. Muistaakseni Suomen suurlähetystö oli tai on kirjoittamallani kadulla. Kirjoitukseni perustuu 1970-1980-lukuun kun oltiin komennus hommissa Ruotsissa.

Stockholmskällan

”Stockholmskällan”- nimiseltä Tukholman kaupungin sivulta löytyy paljon mielenkiintoisia vanhoja kuvia Tukholmasta:

https://stockholmskallan.stockholm.se/sok/?q=sveav%C3%A4gen

Total distruction

No niin, nyt löytyi silta.

Keskitytään nyt kuitenkin Suomen Nato jäsennyyteen ja Venäjän luhistumiseen.

Pimppi konkurssiin

Kunnon Aasinsilta:
Sveavägenillä sijaitsee sossupuolueen päämaja. Kerrankin sieltä tulee jotakin järkevää:
Työmarkkina- jne ministeri Eva Nordmark sanoo ettei pidä hankkia enempää lapsia kuin mitä pystyy elättämään ja että monilapsilisät aiotaan POISTAA koska aiheuttavat sen etteivät matumammat ikinä tule työmarkkinoille.

Nyt meni monella synnytyskoneella kahvit rinnuksille! Tästä alkaa kaamea rasistiulina.
Monilapsilisäthän ovat aikaansaaneet sen suon missä Ruotsi nyt rämpii eli jengiytyneet, kurittomat kakarat jotka viis veisaavat mitä vanhemmat sanovat, jos sanovat. Monet vanhemmat eivät sano muuta kuin että vaadimme isomman asunnon ja enemmän rahaa.

Mustat aukot tukkoon

30-50 vuotta liian myöhään mutta toivottavasti järki on herännyt, on kiire:

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/jay5w9/eva-nordmark-skaffa-inte-fler-barn-an-du-kan-forsorja

Ei se saa olla mikään ihmisoikeus (missään maassa) hankkia 10 kakaraa toisten elätettäviksi ja joista tulee pääasiassa huumediilereitä/asekauppiaita ja/tai jotka sitten heittelevät poliiseja kivillä.

Noin 44% Ruotsin poliiseista haluaa vaihtaa ammattia kiitos matumammojen synnytyskoneiden loppumattoman liukuhihnan louskutuksen.

Lallukka

1897 niin se aika vaan rientää ja maailmaa muutetaan kaksin käsin.