Onko nyky Venäjä sama asia kuin Neuvosto-Venäjä?

Usein kuulee sanottavan, että Neuvostoliitto ja nyky Venäjä ovat eri maita. Kummallinen väite kaiken kaikkiaan, sillä samaa maatahan ne ovat. Suurin piirtein samat rajat ja tasan sama väestö.

Vuonna 1917 joulukuussa Vladimir Lenin keskellä bolsevikkien vallankumousta määräsi voimaan lain, jolla perustettiin vastavallankumouksellisia voimia ja sabotaasia vastaan taisteleva salainen poliisi Tšeka. Siitä kasvoi muutama vuotta myöhemmin syntyvän Neuvostoliiton väkivaltaisin ja raain väkivaltakoneisto.

Tšekaa ei nykyään ole olemassa, tai miten sen ottaa; sen nimi on muuttunut GPU:ksi, myöhemmin NKVD:ksi ja sitten KGB:ksi. Nykyinen FSB poikkeaa jonkin verran aikaisemmista järjestöistä, mutta kaiku sama.

Neuvosto-Venäjä on siinä mielessä kummallinen maa, että se toimii omaa kansaansa vastaan. Nykypäivänä Suomessakin on paljon porukkaa, jotka uskovat Putinin ja Venäjän olevan jotenkin venäjän kansan asiaa ajavia tahoja. Venäjässä ei kuitenkaan ole yhtään mitään isänmaallista.

Tšekan perustamisen jälkeen Neuvosto-Venäjällä tapettiin arviolta 20 miljoonaa ihmistä. Luku on vain arvio, sillä mitään tarkkaa määrää ei koskaan saada tietää. Ihmisiä kuoli pakkokollektivisointiin, nälkään, suurten puhdistusten aiheuttamiin karkotuksiin, teloituksiin ja muihin joukkokuolemiin. Gulag oli päivän sana.

Neuvosto-Venäjältä yksinkertaisesti poistettiin kokonaisia väestönkerroksia. Eliminointilistalle joutui itsenäisiä maanviljelijöitä, etnisiä vähemmistöjä, porvareita, upseereita, taiteilijoita, intellektuelleja, työväenliikkeen aktivisteja JA aivan satunnaisesti määriteltyjä ”opposition jäseniä”, joiden väitettiin harjoittavan vastavallankumouksellista toimintaa ja sabotaasia Neuvosto-Venäjää kohtaan. Eliminoitujen joukkoon päätyi myös ihan kommunistipuolueen jäseniä.

 

 

Sivujuonteena mainittakoon se, että esimerkiksi Virossa Neuvosto-Venäjä harjoitti puhdistuksia suunnitelmatalouden mukaan. Kremlissä päätettiin, että Virossa on X-lukumäärä vastavallankumouksellisia. Sen jälkeen piti enää tehdä lista nimistä, jotka harjoittivat neuvosto-vastaista toimintaa.

Kun puhdistukset alkoivat, niin miliisit menivät talosta taloon ja ottivat listalla olleet henkilöt mukaansa. Jos henkilö ei sattunut olemaan kotona, niin käytiin hakemassa naapurista korvaava henkilö. Pääasia, että lukumäärät täsmäsivät.

 

Kun nykypäivänä puhutaan isänmaallisesta Venäjästä, joka ajaa kansan asiaa, niin kannattaa muistaa, ne samat ihmiset ovat mahdollistaneet Leninin, Stalinin ja heidän seuraajiensa vainot. Kansa olisi voinut nousta kapinaan, mutta eivät tehneet sitä. Päinvastoin Neuvosto-koneisto ei olisi voinut toteuttaa sortotoimia ilman laajamittaista yhteistyötä. Tähän yhteistyöhön ottivat osaa miljoonat virkailijat, kuulustelijat, pyövelit, vartijat, tuomarit ja muut terrorikoneiston työntekijät.

Neuvosto-Venäjä on siinä mielessä ainutlaatuinen yhteiskunta, että Stalinin vainot kohdistuivat maan sisäisesti, eikä Neuvosto-Venäjä ole tästä muuttunut nykypäivänä miksikään.

Ja äärimmäisen tärkeää on ymmärtää, että ryssä on oikeasti tyhmä kuin aidanseiväs. Neuvosto-Venäjä ei ole tehnyt minkäänlaista itsetiliä tai ”sisäistä tiliä” Stalinin ja seuraajiensa vainoista. Tuo parikymmentä miljoona tapettua ihmistä on venäläisille ihan yhtä tunteellinen asia kuin sorsalle tilanne, jossa kettu nappaa poikasen. Tonnin seteli-ilme.

Muut Itä-Euroopan maat ovat kehittyneet ja sivistyneet sen takia, että siellä on käyty läpi Neuvosto-ajan menneisyys ja tiliä on tehty rankallakin kädellä. Mutta nykyisellä Neuvosto-Venäjällä Stalinin on kunniakansalainen ja neuvostosysteemin viimeiset hallitsijat Boris Jeltsin ja Mihail Gorbatšov nähdään maanpettureina. Siis herrat, jotka ikään kuin vapauttivat neuvosto-kansalaisen vuosikymmenien ikeestä, nähdään nykypäivänä maanpettureina, jotka antoivat upean ja mahtavan kommunistisen Neuvosto-Venäjän kaatua.

 

Neuvostopropaganda ei ole muuttunut miksikään sitten Neuvosto-Venäjän synnyn. Kun polshevikit olivat saaneet maata haltuunsa, niin salainen poliisi Tšeka määräsi kaikki poliisit ja muut virkailijat rekisteröitymään. Eräs tarina kertoo:

– Oli talvi ja jono rekisteröitäväksi oli pitkä. Jonottavat virkailijat kinastelivat jonon paikoista; kellä olisi oikeus mennä jonon ohi. Poliiseja ja virkailijoita oli kymmenkertaisesti enemmän kuin salaisen poliisin Tšekan miehiä. Mutta he eivät tehneet mitään, he vain jonottivat ja suurin osa joutui lopulta ammutuksi. En voinut katsoa niitä pelkureita, tuntematon mies kertoo venäläisessä tarinassa.

– Eivät he olleet pelkureita, hehän olivat taistelleet sodassa ja vaarantaneet henkensä. Mutta he tekivät kaiken virallisesti ja järjestelmällisesti systeemin edessä, joka tuhosi heidät ja heidän virastonsa. Kun järjestelmä oli kaatunut, armeija muuttui lampaaksi ja he ilmoittautuivat kuuliaisesti teloitettavaksi.

KOMMENTOINTIOHJEET

Jos haluat kommentoida, niin rekisteröidy Disqusiin ohjeiden mukaan. Se on minuutin kertahomma, ja jatkossa voit kommentoida ihan vapaasti rekisteröimälläsi nimimerkillä Pt-mediassa ja sadoilla muillakin nettisivuilla. Kommentoida voi ilman rekisteröitymistäkin, mutta silloin kommentti menee moderointiin. Koska kukaan ei seuraa kommentointipalstaa reaaliajassa, niin kommentin hyväksyntään voi mennä pitkä aika.

Kommentointi on vapaata, mutta käytä asiallista kieltä. Älä solvaa, uhkaile tai muutenkaan käytä asiatonta kieltä toisista ihmisistä, ihmisryhmistä, uskonnoista, seksuaalisista suuntautumisista tms.

Pt-media ei kerää mitään tietoja rekisteröitymisistä, eikä näe rekisteröityjän tietoja.