Viisi vuotta vankeutta Turun järjettömästä puukotuksesta

Varsinais-Suomen käräjäoikeus tuomitsi vuonna 2002 syntyneen turkulaisen nuorukaisen viiden vuoden ehdottomaan vankeuteen järjettömästä väkivaltarikoksesta, jossa ei ollut minkäänlaista motiivia.

Joonatan Alex Ali oli liikkeellä viime maaliskuun 3. päivänä hieman sekavin mielin, kun jotakin naksahti päässä. Ali notkui erään turkulaisen kerrostalon ulkopuolella, kunnes pääsi samalla ovenavauksella rappuun, jonne eräs talon miesasukas meni. Mies meni kasseineen hissiin, jonne Alikin yritti. Mies ei tuntenut Alia entuudestaan, ja koska hissi oli pieni, ja koska Alilla ei ollut maskia, niin mies pyysi Alia tulemaan eri hissillä.

Nyt Ali kaivoi aivan yllättäen esille kääntöveitsen, jolla iski mitään sen kummempia puheita miestä 3-4 kertaa keskivartaloon. Veitsen terä oli 10-15 sentin pituinen.

Tilanne oli todella paha, sillä Alilla oli tappamisen meininki. Mies yritti huutaa apua. Nyt Ali alkoi potkimaan miestä. Miehen muistin mukaan tilanne oli sen jälkeen hyvin sekava, eikä tiedä miten he olivat tulleet tai päässeet ulos hissistä.

Hissin ulkopuolella Ali oli jatkanut miehen potkimista. Mies yritti kertomansa mukaan pitää koko ajan katsesuunnan Aliin, jotta tämä ei pääsisi yllättämään takaapäin. Samalla hän yritti suojata itseään. Potkimisen jälkeen Ali otti taas puukon esille ja alkoi iskeä miestä nyt pään ja kaulan alueelle.

Mies kertoo ymmärtäneensä, että Ali tosissaan halusi tappaa hänet. Veitsen iskut olivat sen verran intensiivisiä ja tarkoitushakuisia, eli eivät olleet mitään sohimista. Kummallista on se, että miehen mielestä Ali ei osoittanut kuitenkaan mitään vihamielisiä tunteita, vaan oli ikään kuin tunteeton hyökkääjä, kasvot peruslukemilla.

Miehen voimat alkoivat ehtyä, eikä hän jaksanut enää huutaa. Sitten homma loppui yhtä yhtäkkiä kuin oli alkanutkin. Ali vain yhtäkkiä poistui paikalta eikä mies oikein tiennyt minne tämä oli mennyt.

Mies pyrki nyt nopeasti kotiinsa, jossa vasta huomasi, että hän vuotaa voimakkaasti verta. Sairaalassa selvisi, että mies sai useita eriasteisia vammoja ja on ollut tapahtuman jälkeen sairaslomalla.

Tapahtuma ei loppunut Alin osalta vielä tähän. Hän poistui puukotuspaikalta, mutta jäi hortoilemaan veitsen kanssa jonnekin saman talon tiloihin. Toinen mies sai poliisilta kiireellisen pyynnön tulla avaamaan kerrostalon ovi. Mies kuuli, että rapussa oli hetki sitten tapahtunut puukotustilanne. Mies odotti poliisin ohjeistusta ala-aulassa, kunnes päätti käydä katsomassa kellaritiloja, koska havaitsi liiketunnistimen päälläolosta, että siellä liikkui joku.

Mies oli ollut käytävällä, kun Ali oli tullut ulos kellarin vessasta puukko kädessään. Mies käsi Alia heittämään puukon pois, mutta Ali alkoi nyt sohimaan miestä puukolla. Mies juoksi portaat ylös ala-aulaan ja huusi poliiseille, että puukottaja on täällä alhaalla. Ali juoksi miehen perässä, joka teki fiksun tempun. Hän meni ulko-oven ulkopuolelle ja piti ovea kiinni pikku hetken, jotta poliisit ehtivät yläkerroksista alas. Ali otettiin kiinni.

 

Kuulusteluissa ja oikeudessa Ali on ollut hiljainen mies. Mitään motiivia teolle ei ole löytynyt. Ali ei tuntenut millään tavalla kumpaakaan miestä entuudestaan. Ali myös kiisti millään tavalla yrittäneensä tappaa ensimmäistä miestä.

Joka tapauksessa oikeus katsoi, että tekosarja täytti tapon yrityksen ja laittoman uhkauksen tunnusmerkistön ja tuomitsi Alin viiden vuoden ehdottomaan vankeuteen ja pieniin korvauksiin.

Joonatan Alex Ali on siinä mielessä mielenkiintoinen tapaus, että miehestä ei löydy Googlen perusteella mitään tietoja Suomesta.

Oikaisu: Ali on syntynyt 2002 eikä 1980, kuten aluksi virheellisesti oli merkitty.

Subscribe
Notify of
guest
27 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
Gardemumma

Ovatko Jesper, Kasper ja Joonatan rodullistettu kun nimi viittaa Ali-ihmisiin ?

Silmät niskassa aina

Ihme Ali. Ehkä hän on lentanyt matolla Alistanista Turkuun?

Mies tulee kauppareissulta ja seko-Ali käy päälle kerrostalon hississä ja yrittää tappaa. Järkyttävä tilanne alkaa taistella hengestään pienessä hissikopperossa.
Ja seuraavat viisi vuotta odottaa milloin idiootti taas on vapaalla jalalla ja kukaties haluaa kostaa. Se on traumaa koko elämäksi.

Löytyykö mistään Ali-ihmisen kuvaa?

Qroquius Kad

Minfo osaa kertoa tuon verran:

https://murha.info/rikosfoorumi/viewtopic.php?p=1311837#p1311837

En kyllä itse löytänyt noilla spekseillä.

Gardemumma

Varmaan useampikin turkulainen tuntee tuollaisen tyypin nimen perusteella.
Miksiköhän kukaan heistä ei kirjoita tarkempia tietoja esimerkiksi tälle palstalle jotta arvuuttelut loppuisi ?

Ali-Puukottaja

Montako pelkästää Ali- sukunimistä löytyy puhelinluettelosta?

Yleensähän nimet ovat tyyliä Ali-Matunen, Yli-Ihminen, siis kaksiosaisia.

Heja Victor!

Ruotsissa yks Jonatan- niminen afrikaano pyöritti matupisnestä. Siis musta mies.

Ibrahimia ei ole rakastet

Ali Muhammad istuu puolet. Pitäen yhteyttä suvakkeihin. Opiskellen aakkoset. Sitten kun vapautuu, niin Kela kustantaa alin monet lapset ja lomailut. Suvakki vaimo kuuluu järjestelmään, missä rahat ohjataan. Esim Stea. Tai SPR, tai UNICEF, tai YLE, tai MTV, tai testamenttaa kaikki meille, terveisin suvakit.

mari

Jos tää alibaba on ensikertalainen niin hän istuu itse asiassa vähemmän kuin puolet. Ensikertalaiset pääsevät jo 6 kuukautta ennen kuin se puolet on istuttu niin kutsuttuun koevapauteen. Ja eikä siinä vielä kaikki, koevapautta aletaan ”harjoitella” jo hyvissä ajoin siten, että lomat pitenee kerta toisensa jälkeen jotta heppu ehtii tottua siviiliin jotta koevapaudelle saataisiin mahdollisimman hyvät onnistumisen lähtökohdat. Jotkut ensikertalaiset istuvat kolmasosan tuomiosta, mut en ole varma koskeeko se törkeistä väkivaltarikoksista tuomittuja, mulla kun ei oo omakohtaista kokemuspintaa miten nää tuomiot loppupeleissä menee. Se koko systeemi on niin monimutkainen ja ennen kaikkea vankeja suosiva. Tässäkin varmaan valtio sai sakkoina paremmat fyrkat kuin uhri korvauksina.

Jälkinäytös

Ali vapautuu siis ensi vuoden lopun tienoilla.
P.S. Voihan kyseessä olla arabimiehen ja suomalaisen naisen jälkeläinen á la Sari Essayah.

mari

Tuopa se on myös mahdollista. Oma mutsi suomalainen ja isi etelä-Amerikoista, mut silti mun nimi on täysin espanjankielinen. Onhan kahveepapuja joilla on ihan täysin suomenkielinen nimi. Kuten nyt tää ex-kansanedustaja, Mr Taxi – J. Toivola joka sanoi kokeneensa burn outin kansanedustajan hommista. Itse burn outin läpikäyneenä en ihan jaksa tuohon uskoa, tosin en halua vähätellä herran kokemia ikäviä juttuja mitä ne sitten lienevätkään. Eikä ne edes mulle kuulu joten lopetan täältä tähän.

mari

Muchísimas gracias vaan selvennyksestä. Sen verran kuitenkin vänkään vastaan, et kun lusittu aika lähenee sitä 50%, niin alkaa – ainakin joidenkin vankien kohdalla – ns. siviiliin sopeuttaminen niin et lomia pidennetään ja katotaan kuin ne menee. Jos vanki hoitaa kaiken sovitusti, seulat on puhtaat, pysynyt erossa vanhoista rötöskavereista jne, voi päästä vapaaksi max 6kk aiemmin ennen kuin 50% lusitusta ajasta tulee täyteen. Tämän mä oon nähnyt jossakin tv-haastattelussa jossa höpisi jokin VHL:n iso tirehtööri. Mut kuten sanoit, näissä tosi paljon vaihtelua tapauksesta riippuen. Sitä paitsi jos olet 3 vuotta ollut kiltisti niin olet ensikertalainen joka tapauksessa. Siis vaikka olisit rötöstellyt aiemmin ihan ammatiksesi. Toi että rikkari pyyhitään veks, on mun mielestä ihan hanurista.

Kokki

Terve. Itse vietin muutaman vuoden cunit pikkukylässä Barcelonasta pohjoiseen. Ja ei. En paennut mitään.

mari

Joo, niinhän se oli, että kotona koevapaus menee jalkapanta päällä ja säännöt on tiukat. Mä en tunne alamaailmaa, tosin työn kautta ollut rikollisten kanssa tekemisissä mut se ei ole sama juttu. Niin, on mut kerran ryöstetty Maracaibon vihannestorin liepeillä pistoolilla uhaten ja yritetty houkutella tiettyyn osoitteeseen kidnapattavaksi. Mun yks parhaimmista kavereista pakotettiin siihen. Lisäksi vielä Helsingissä yks klähmintätapaus josta tein rikosilmoituksen, mut siinä kaikki mitä mun kokemuksiin rikollisista tulee. Joten uskon sinun olevan oikeassa. Kuten usein oletkin, mi poquito Pablo cariño! ❤️

Tommy the Who

Ali on aito moniosaaja. Noilla kyvyillä Suomi nousee ja vauhdilla. Kunpa hänenlaisiaan olisi kymmeniä tuhansia lisää. Tai no, taitaa niitä täällä jo sen verran ollakin, ehkä ylikin.

Daavidin poika

Käsittääkseni tuo ”Ali” on myös sukunimi, eli viittaa hiekkadyyneille. Ilmeisesti joku suvaitsevainen on levittänyt haarojaan alladin lampun himmeässä loisteessa paikallisessa savimajassa. Lopputuloksena saamme nyt tietää, että (hen) on porsinut uuden moniosaajan pohjois-eurooppaan. Tunnen sympatiaa puukotettua kohtaan, kaikkea hyvää hänelle. Kuitenkin, elämämme jatkuu.

mari

Ottihan Cassius Clay musliminimekseen Muhammed Alin. En tiiä keksikö äijä sukunimen omasta päästään vai suositteliko joku sitä sille. Mun ymmärryksen mukaan tuo Ali voi olla lähi-idässä sekä etu- että sukunimi kuten meillä esim Pasi. Mun mielestä tuossa oli tappamisen meininki ja 5 vuotta (todellisuudessa joku 2-3 vuotta) on naurettava tuomio. Mut eihän se kellekään yllätyksenä tullut. Suomessa voit kadulla hakata tuntemattoman vastaantulijan sairaalaan ja selvitä ehdonalaisella ja pikku korvauksilla uhrille. Ne isommat korvaukset menee sakkojen muodossa valtiolle. Mua on aina häirinnyt ajatus siitä, että valtio tienaisi enemmän rahaa siitä hyvästä et joku hakkaisi minut kadulla. Kuitenkin (netto) veronmaksajat maksaa oikeuslaitoksen pyörittämisen joka tapauksessa.

Valkoinen Heteromies

Tämäkin on minun vikani.

Stnan kantis

No ihan siitä voit olla varma. Olet syyllinen.

DeeQ

Eikös tuo ali poika suorita nuorena vain kolmanneksen tuosta tuomiosta ja senkin suurimmaksi osaksi jossakin sosiaalihyysäyksessä.

Varmasti ymmärtävät sosiaalitantat saavat pojan korjaamaan tapojaan.

mari

Kyllä se taitaa näin olla. Jätkä täyttää (tai on jo täyttänyt) tänä vuonna 20 joten kolmanneksella menee, vajaa 2 vuotta…1 vuosi ja 9 kk, eikö? Tuon murhan yrityksestä (sillä mun mielestä tuo oli murhan eikä tapon yritys) koska tällä jätkällä oli lukuisia tilaisuuksia vetäytyä tilanteesta pois mutta jatkoi täysin tuntemattoman ja viattoman uhrin tappamista, ja yritti itse asiassa tappaa toisenkin uhrin. Missäs se tuomio on? Jotain sohimista puukolla eli kai sakkoa vaan. Kyllä pääsee helpolla. Nooh, Ruotsissa eivät alaikäiset alle 18v edes joudu vankilaan vaan eräänlaiseen hoitokotiin joka vastaa suurinpiirtein 3 tähden hotellia. Eiköhän kohta meillekin pidä sama systeemi saada. Ainakin kähtävien kakaroille koska ovat niitä haavouttuvimpia.

mari

Vai oliko Ruotsissa alle 21v jotka eivät joudu vankilaan lainkaan. Oli miten oli, nyt mä lähden koska oon louskattanut tässä ketjussa enemmän kuin tarpeeksi. Pikku lenkki ulkona ja sit nukkumaan. Buenas noches, dulces sueños 🌙💤💤

Mr X

Nykypäivästä en tiedä,mutta vanha kaava 1 kerta alle 20v-1/3,1 kerta 20+v 1/2,ja sitä pidempään,kuin mitalleja.

Nenohiit Isso

On se kumma, että näitä koronadenialisteja ei saada kuriin. Maan vaarallisin ääriliike

Simo Hollanpää

Löytyy twitteri, jossa kuva, ei nyt ainakaan mikään viikinki… lisäksi tuon niminen edustanut 2014 TuUL:a juoksussa P-12-sarjassa. Nuo löytyy googlella.