Norjalainen gangsteri päästettiin vankilasta pakosalle

Ostaisitko tältä mieheltä käytetyn auton?
Norjassa on päässyt pieni vahinko. Nimittäin maan vaarallisimmaksi rikolliseksi rankattu Stig Millehaugen päästettiin vankilasta lomalle. Ja palasiko Millehaugen takaisin vankilaan? No ei palannut.

Tämä tapaus on hyvin… norjalainen. Jos ruotsalaisia tai suomalaisia arvostellaan vankien paapomisesta, niin tämän tittelin saa kyllä ylivoimaisesti Norja.

Millehaugen on siis kovan luokan gangsteri. 1990-luvun alkupuoli meni pankkeja ryöstellessä. Siitä pätkähti kuuden vuoden vankeustuomio. Istuessa tuomiotaan Millehaugen päätti karata. Se tapahtui vuonna 1993. Samassa yhteydessä tapettiin yksi vanginvartija. Millehaugen sai tästä hyvästä 17 vuotta lisää paakkelsia.

Jossain vaiheessa Millehaugen ehti käväistä siviilissä – hankkimassa pikku kakun. Millehaugen ampui hengiltä pakistanilaisen jengipäällikön Mohammed Javedin vuonna 2009. Oslon käräjäoikeus pätkäisi vuonna 2011 tästä hyvästä kohtuullisen 21 vuoden vankeustuomion, jota jatketaan norjalaisen systeemin mukaan 10 vuoden säilöönotolla.

No eipä siinä mitään. Millehaugen on päästetty jo muutaman kerran lomille. Nyt tällä kertaa hänelle oli myönnetty keskiviikoksi klo 10-15.00 väliseksi ajaksi loma trondheimiläisestä vankilasta Trondheimin keskustaan. Iltaan mennessä Millehaugen ei kuitenkaan ollut palannut takaisin vankilaan. Siitä seurasi tietenkin se, että paniikkinappulaa painettiin ja koko kuningaskunta on nyt hälytystilassa.