“Hjulstan lapsille” pitkiä vankeusrangaistuksia murhasta ja murhan yrityksestä

Solnan käräjäoikeus tuomitsi tänään Järvan väkivaltaisimpiin kuuluvan jengin jäseniä pitkiin vankeusrangaistuksiin. Somalit osoittivat tässä taas sitä erinomaista kykyä sopeutua ruotsalaiseen yhteiskuntaan.

Pisimmän tuomion sai vuonna 2001 syntynyt Muhsin Ibrahim Hussein, jonka syyksi luetut rikokset ovat sellaista luettavaa, että rispektiä luulisi vankilassa saavan: murha, murhan yritys, avunanto murhaa ja törkeä ampuma-aserikos. Vankeutta lätkäistiin yhteensä 13 vuotta 10 kuukautta.

Koska Hussein oli tekohetkellä ja on edelleen alle 21 vuotias, niin oikeus antoi tuomion ns. nuorena henkilönä tehdystä rikoksesta. Muuten olisi tullut automaattisesti elinkautinen.

2001 syntynyt Abdikarim Dahir Ibrahim taas palkittiin 10 vuoden ja 4 kuukauden vankeudella avunannosta murhaan. Tässäkin tapauksessa nuoruus pelasti elinkautiselta.

Kolme muuta somalia vapautettiin murha-, murhan yritys- ja ampuma-asesyytteistä.

Porukka piti majapaikkaa Tukholman Järvassa ja siellä tarkasti Hjulstassa, eli aivan Tenstan kupeessa. Jengiä on kutsuttu leikkisästi nimellä Hjulstabarnen, Hjulstan lapset. Jengin toimeenkuvaan on kuulunut lähinnä murhaaminen ja ihmisten ylipäätään väkivaltainen kohtelu.

Porukka alkoi olla alamaailmassa näkyvä toimija joskus vuosien 2017-2018 hujakoilla väkivaltaisuutensa takia. Huomattavaa on se, että jorkit olivat tuolloin 15-16-vuoden ikäisiä. Jengin jäseniä on epäilty useista murhista, murhan yrityksistä ja erilaisista ampumisista, mutta näyttöä on ollut vaikea saada.

Nyt kyseessä olevissa tuomioissa murhatuomio tuli vuosi sitten Hjulstassa tehdystä murhasta, jossa 28-vuotias gangsteri ammuttiin hengiltä kotiovella. Tässä tapauksessa poliisilla oli onnenkantamoinen, sillä jorkit olivat niin täpinöissään murhan jälkeen, että jättivät huolimattomasti hylsyjä ampumapaikalle, sekä pistoolin ja vaatteet läheiseen metsään. DNA:n ja muun teknisten todisteiden avulla somalit pystyttiin yhdistämään tähän murhaan.

Murhan yritys käsittelee niin ikään Hjulstassa viime elokuussa tehtyä ampumista. 23-vuotiasta gangsteria ammuttiin lippaallisen verran kuteja päähän, mutta tässä tapauksessa kävi ihme. Mies jäi henkiin eikä menettänyt edes tajuaa. Ei kuitenkaan halunnut heti kertoa poliisille kuka häntä ampui. Paljasti kuitenkin sen puolen tunnin päästä.

Tässä jutussa on myös ehkä vähän koominen sivujuonne. Kun jorkki makasi ambulanssin baareilla, niin poliisi ei päästänyt ambulanssia liikenteeseen, vaan pari poliisia painosti miestä kovasti kertomaan, että kuka oli ampunut.

Mies alkoi painostuksen jälkeen kertomaan ja tuli samalla vahingossa kertoneeksi asioita, jotka kokenut kenttäpoliisi osasi yhdistää muihin tekoihin. Tästä seurasi, että mies oli nyt itse epäiltynä murhan yrityksestä ja törkeästä ampuma-aserikoksesta. Oikeudessa mies kuitenkin vapautettiin syytteistä, sillä oikeuden mukaan hänen ihmisoikeuksiaan oli loukattu ambulanssin baareilla käydyn kuulustelun yhteydessä. Lisäksi ainoa todistusaineisto oli poliisin vartalokamera, jonka kuvan ja äänen laatu oli niin heikko, että sitä ei voitu käyttää todistusaineistona.

 

Joka tapauksessa nyt tuomitut jorkit istuvat tuomioistaan nuorena henkilönä 1/3. Pidemmän tuomion saanut Hussein on kiinni 13 vuoden ja 10 kuukauden tuomiostaan reilut 4,5 vuotta.