Örebron mellakoista syytteitä – syyttäjä vaatii neljälle jopa karkotusta

Örebrossa napsahtelee haasteita pääsiäisen koraanimellakoiden jäljiltä. Useampaa uusruotsalaista epäillään useista eri rikoksista. Syyttäjä vaatii pahimmille jopa karkotusta.

Perjantaina nostettiin syytteitä pääsiäisen koraanimellakoiden tiimoilta. Neljää kehitysmaista tullutta tulijaa syytetään mm. pelastushenkilöstöön kohdistuvasta sabotaasista (Suomessa vastaavaa rikosnimikettä ei ole, joten käänsin suoraan suomeksi. Rikos luokitellaan itsessään vakavaksi ja rangaistus on ehdottomasta vankeudesta neljään vuoteen ehdotonta).

21-vuotiasta Irakin kansalaista Hussein Al-Malikia syytetään törkeästä pelastushenkilöstöön kohdistuvasta sabotaasista ja törkeästä viranomaiseen kohdistuvasta uhkauksesta. Syyttäjä vaatii vankeutta ja karkotusta. Alla poliisin materiaalia Al-Malikista.

 

22-vuoias Somalian ja Ruotsin kansalaista Ibrahim Abdiwali Abdullahia syytetään samoista rikoksista kuin edellistä. Karkotusta ei kuitenkaan voida vaatia, sillä Abdullahi on myös Ruotsin kansalainen. Alla kuvassa poliisin materiaalia, jossa somalialainen taisteluvalmiudessa.

 

 

Syyrian kansalaista 22-vuotiasta Hussein Kafarnawia syytetään törkeästä pelastushenkilöstöön kohdistuvasta sabotaasista. Vankeuden lisäksi syyttäjä vaatii karkotusta kotiin Syyriaan.

Kafarnawi on siitä mielenkiintoinen tapaus, että hän on häärännyt Örebrossa veronmaksajien kustannuksella jonkinlaisena ennaltaehkäisevänä nuoriso-ohjaajan kunnan leivissä. Miehen toimeenkuvana on ollut juuri tällaisten mellakoiden hillitseminen ja ennaltaehkäisy. Nyt pääsiäisenä mies oli kuitenkin eturivissä viskomassa kiviä poliisin niskaan Örebron kunnan virka-asussa. Alla poliisin kuvia Syyrian ihmeestä. Toisessa kuvassa näkyy hänen virka-asu ja selässä lukee ”ohjaaja”.

 

Niin ikään Syyrian kansalaista 29-vuotiasta Ali Kafarnawia syytetään törkeästä pelastushenkilöstöön kohdistuvasta sabotaasista ja vankeuden lisäksi vaaditaan karkotusta. Alla Kafarnawi taisteluasemissa ja poliisin tunnistusseinällä. Kuvat poliisin esitutkinnasta.

 

Rikoksen vakavuutta Ruotsissa kuvaa se, että kaikki neljä ovat vangittuna eikä oikeus päästänyt vastaamaan vapaalta.

Kivikassit

Esitutkinnasta selviää monia mielenkiintoisia asioita. Hyvin monet ihmiset olivat mellakoinnissa mukana täydellä sydämellä ja olivat mukana hyvin organisoidussa tapahtumassa. Selviää mm. että monet naiset kuskasivat Ikean ”ikikasseissa” kiviä rintamalla. Naiset siis keräsivät kiviä taaempana katujen laidoilta ja veivät näitä kivikasseja etulinjassa olevilla kivittäjille.

Lisäksi ilmenee, että muutama mopedilla liikkeellä ollut Foodora-ruokakuski osallistui kivien toimittamiseen. Miehet keräsivät taaempaa kiviä Foodoran ruokalaukkuihin ja toimittivat kivilähetykset etulinjaan.

 

Esitutkinnasta selviää, että vaikka mellakka toisaalta syttyi ikään kuin itsestään, niin jossain vaiheessa se muuttui melko hyvin organisoiduksi yhteistyöksi ruotsalaisia poliiseja vastaan.

Median epäonnistuminen

Valtamedia epäonnistui tämänkin tapauksen analysoinnissa niin perusteellisesti kuin vain voi epäonnistua. Hyvin yleisesti medioissa on lörpötelty mellakoiden olevan rikollisten jengiläisten manipuloimia tapahtumia. Tosiasiassa jengeillä ei ollut juuri mitään tekemistä mellakoiden kanssa. Mellakoihin osallistui aivan ”tavallisia” uusruotsalaisia. Kaikki yllä mainitut miehet ovat olleet niitä ”ihan tavallisia mukavia mamuja”. Mutta niin vain olivat viskomassa kivillä poliiseja. 

Miksi valtamedia sitten halusi uutisoida asioista rikollisjengi-aspektilla? Tietenkin siksi, että äkkiseltään ajateltuna on helpompi ”hyväksyä” mellakointi kun luulee, että mellakoijat ovat pahaisia rikollisia. Jos kerrottaisiin kylmä fakta, että ylivoimaisesti suurin osa mellakoitsijoista oli niitä ”mukavia mamuja”, tavallisia kotimamuja, niin silloin monet tahot joutuisivat miettimään asioita uusiksi, ja kysymään, että mikä niitä vaivaa, kun ne kivittävät poliisia.

Kuva alla, poliisin kalustoa mellakan jäljiltä.

KOMMENTOINTIOHJEET

Jos haluat kommentoida, niin rekisteröidy Disqusiin ohjeiden mukaan. Se on minuutin kertahomma, ja jatkossa voit kommentoida ihan vapaasti rekisteröimälläsi nimimerkillä Pt-mediassa ja sadoilla muillakin nettisivuilla. Kommentoida voi ilman rekisteröitymistäkin, mutta silloin kommentti menee moderointiin. Koska kukaan ei seuraa kommentointipalstaa reaaliajassa, niin kommentin hyväksyntään voi mennä pitkä aika.

Kommentointi on vapaata, mutta käytä asiallista kieltä. Älä solvaa, uhkaile tai muutenkaan käytä asiatonta kieltä toisista ihmisistä, ihmisryhmistä, uskonnoista, seksuaalisista suuntautumisista tms.

Pt-media ei kerää mitään tietoja rekisteröitymisistä, eikä näe rekisteröityjän tietoja.