Puolessa ulkomaalaisille maksettavissa eläkkeissä jonkinlaista fuskua

Ruotsin eläkeviranomaiset ovat löytäneet jättimäisen petoksen ulkomaalaisille maksettavien eläkkeiden ympäriltä. Yli 50 % ulkomaalaisille maksettavissa eläkkeissä on jonkinlaista virhettä.

Kuvio on seuraavanlainen eri variaatioin. Kehitysmaista tullut perhe muuttaa Ruotsiin, mukanaan vanhuksia. Vanhus saa automaattisesti vanhuuseläkeen. Muutaman vuoden päästä vanhus muuttaa takaisin kotimaahansa, mutta tätä ei ilmoiteta Ruotsin viranomaisille ja eläke jatkaa juoksemista vanhuksen tilille.

Ruotsiin jäävät sukulaiset nostavat vanhuksen eläkkeen kerran kuussa. Kun vanhus kuolee kotimaassaan, niin eläkeautomaatti jatkaa rahan maksua, sillä vanhuksen kuolemasta ei ilmoiteta Ruotsiin.

On tullut ilmi tapauksia, joissa vanhus on ollut kuolleena 5-10 vuotta ja eläkettä on nostettu miljoonia kruunuja elossa olevien sukulaisten toimesta.

Tavallinen petos on myös sellainen, että vanhuksen väitetään kyläilleen kotimaassaan ja kuolleen kyläreissulla. Hankitaan kotimaasta väärennetty kuolintodistus, jonka jälkeen nostetaan lesken eläkettä/ orvon eläkettä tms. On tapauksia, joissa tällaista eläkettä on maksettu jopa parikymmentä vuotta, vaikka kuolleeksi ilmoitettu henkilö on ollut täysissä ruumiin ja sielun voimissa.

Niin ikään kaksoiseläke on hyvin tavallista. Henkilö asuu Ruotsissa, saa eläkkeen, jonka jälkeen muuttaa kotimaahansa, josta saa myös eläkettä. Ruotsin eläkeviranomaisille vain unohdetaan kertoa muutosta.

Eläkeviranomaisten selvitysten mukaan kävi ilmi, että puolet ulkomaalaisille maksettavista eläkkeistä oli virheellisiä viimeksi mainitun tekotavan kanssa. Henkilöt nostivat eläkettä Ruotsista ja kotimaastaan, vaikka Ruotsin lain mukaan toisen maan eläke vaikuttaa Ruotsin eläkkeeseen.

Kovemman luokan tapauksia, joista puhutaan puhtaina petoksina, eli nostetaan eläkettä kuolleen henkilön puolesta, paljastui viime vuonna 116 tapausta ja summina puhutaan useamman vuoden juoksulla useista miljoonista kruunuista.

KOMMENTOINTIOHJEET

Jos haluat kommentoida, niin rekisteröidy Disqusiin ohjeiden mukaan. Se on minuutin kertahomma, ja jatkossa voit kommentoida ihan vapaasti rekisteröimälläsi nimimerkillä Pt-mediassa ja sadoilla muillakin nettisivuilla. Kommentoida voi ilman rekisteröitymistäkin, mutta silloin kommentti menee moderointiin. Koska kukaan ei seuraa kommentointipalstaa reaaliajassa, niin kommentin hyväksyntään voi mennä pitkä aika.

Kommentointi on vapaata, mutta käytä asiallista kieltä. Älä solvaa, uhkaile tai muutenkaan käytä asiatonta kieltä toisista ihmisistä, ihmisryhmistä, uskonnoista, seksuaalisista suuntautumisista tms.

Pt-media ei kerää mitään tietoja rekisteröitymisistä, eikä näe rekisteröityjän tietoja.