Turvapaikanhakijat lomailevat kotimaissaan enemmän kuin tiedetään

Turvapaikanhakijoina Ruotsiin tulleet henkilöt lomailevat kotimaissaan luultavasti useammin ja suuremmassa mittakaavassa kuin tähän asti ollaan osattu aavistaa. Tämä tulee ilmi Migrationsverketin tietyistä pienistä uutisista.

Migrationsverket eli maahanmuuttovirasto kertoo Facebook-sivuillaan seuraavaa:

https://www.facebook.com/100064755994270/posts/388120346689829/

 

”Haluan matkustaa perheeni luokse [kehitysmaahan], saanko tehdä sen jos oleskelulupani voimassaoloaika on päättynyt ja odotan juuri tällä hetkellä uutta oleskelulupaa?

– Jos suunnittelet matkustavasi Ruotsista, niin sinun pitää varmistaa, että sinulla on voimassaoleva passi ja voimassaoleva oleskelulupakortti, koska sinun pitää näyttää nämä asiakirjat saapuessasi takaisin Ruotsiin. Jos matkustat ilman voimassaolevaa oleskelulupakorttia, niin on mahdollista, että joudut odottamaan uutta oleskelulupaa Ruotsin ulkopuolella.

!! Huomaa, että maahantuloa valvoo rajapoliisi eikä maahanmuuttovirasto voi vaikuttaa siihen saatko tulla tai et maahan”.

Migrationsverket siis antaa käytännön vinkkejä sotaa, vainoa ja kidutusta paenneille henkilöille kuinka matkustella lomailemaan Afrikkaan tai Lähi-itään.

Keskusteluketju on mielenkiintoinen. Useat sotapakolaiset valittelevat kuinka vaikeaa ja byrokraattista on matkustaa lomalle kotimaahan, josta siis on paennut Ruotsiin sotaa, vainoa ja hampaiden irtirepimistä. Kun joku yrittää kyseenalaistaa sen, että miten joku voi matkustaa lomalle maahan, josta on paennut, niin vastaukseksi saa esimerkiksi:

”Ruotsi on minun maa yhtä paljon kuin sinunkin”.

Lomailu kotimaissa on luultavasti näin ollen paljon yleisempää kuin tiedetäänkään. Sinänsä mielenkiintoista on se, että Migratiosnverket antaa tällaisia vihjeitä sotapakolaisille, koska ulkomaalaislain 3 kap. 5 § UtlL:

– Henkilön pakolaisstatus lakkaa mm. jos hän vapaaehtoisesti palaa alkuperäiseen maahan tai hakee toisen maan kansalaisuutta.

En kuitenkaan ole kuullut, että tätä lakipykälää olisi ikinä käytetty.

KOMMENTOINTIOHJEET

Jos haluat kommentoida, niin rekisteröidy Disqusiin ohjeiden mukaan. Se on minuutin kertahomma, ja jatkossa voit kommentoida ihan vapaasti rekisteröimälläsi nimimerkillä Pt-mediassa ja sadoilla muillakin nettisivuilla. Kommentoida voi ilman rekisteröitymistäkin, mutta silloin kommentti menee moderointiin. Koska kukaan ei seuraa kommentointipalstaa reaaliajassa, niin kommentin hyväksyntään voi mennä pitkä aika.

Kommentointi on vapaata, mutta käytä asiallista kieltä. Älä solvaa, uhkaile tai muutenkaan käytä asiatonta kieltä toisista ihmisistä, ihmisryhmistä, uskonnoista, seksuaalisista suuntautumisista tms.

Pt-media ei kerää mitään tietoja rekisteröitymisistä, eikä näe rekisteröityjän tietoja.