Ilmarisen kohupotkujen taustoissa ei ollut mitään perää

Niinhän siinä sitten kävi, että viime viikolla valtavaa kohua herättänyt homoseksuaalin irtisanominen vakuutusyhtiö Ilmarisesta oli keksitty tarina. Asia on tutkittu, eikä mitään näyttöä löytynyt.

Toni Varis oli työskennellyt muutaman kuukauden työeläkevakuutusyhtiö Varmassa, kun koeaikainen työsuhde yllättäen purettiin. Variksen mielestä irtisanominen johtui hänen homoudestaan. Esimies oli ilmoittanut, että Varis voi mennä toiseen yhtiöön töihin, jossa homoja suvaitaan.

Ilmarisen mukaan tarinassa ei ole mitään perää. Yhtiö kertoo tiedotteessaan, että asia on tutkittu eikä esille tullut mitään sellaista, joka antaisi aihetta seuraamuksiin.

Ilmarisen henkilöstöjohtaja Sami Äriläsanoo, että työsuhteen päättymisen syy liittyy aina työhön, eikä asialla ole mitään tekemistä työntekijän seksuaalisen suuntautumisen tai siviilisäädyn kanssa.

Työsuhteen päättämisen lisäksi Ilmarisessa on selvitetty julkisuudessa esitettyä väitettä siitä, että esihenkilö olisi kommentoinut epäasiallisesti työntekijän seksuaalista suuntautumista. Väite on otettu Ilmarisessa vakavasti ja selvitetty niin perusteellisesti kuin mahdollista. Selvityksessä ei ole löydetty näyttöä, joka tukisi entisen työntekijän väitettä, eikä esiin ole tullut mitään sellaista, joka antaisi aihetta seuraamuksiin.

Väitteelle ei ole selvityksessä löydetty muuta näyttöä kuin henkilön itsensä kertoma. Tapauksella ei ole ulkopuolisia todistajia. Esihenkilö kiistää käyneensä väitetyn mukaista keskustelua tai edes tavanneensa työntekijää sanottuna ajankohtana. Hän pitää esitettyä syytöstä loukkaavana ja sen sisältöä vahvasti omien arvojensa vastaisena.

Asiaa on selvitetty kuulemalla tapauksen osapuolia sekä työyhteisön jäseniä. Entisen työntekijän kanssa on keskusteltu ja hänelle on tarjottu mahdollisuutta käydä tapausta läpi niin, että mukana olisi hänen valitsemansa avustaja. Kuulemisten lisäksi tapahtumien kulkua on selvitetty työkalentereista ja kulunvalvontatiedoista siltä osin, kuin se työnantajalle on mahdollista. Näistä ei ole löytynyt näyttöä sille, että henkilöt olisivat kohdanneet kerrottuna ajankohtana.