Venäjä aikoo perua Baltian maiden itsenäisyyksien tunnustukset

Venäjän parlamentin alahuoneen duuman edustaja Jevgeni Fjodorov kertoi Gazeta.ru:ssa, että duuma voi peruuttaa Viron ja Latvian itsenäisyyden tunnustamisen Liettuan tapaan.

Duumaan tehtiin viime viikolla lakiesitys, jossa vaaditaan Liettuan tasavallan itsenäisyyden tunnustamisen kumoamista. Lakiesityksen puuhapetteri Jevgeni Fjodorivin mukaan Liettuan tunnustaminen tapahtui laittomasti Neuvostoliiton perustuslain vastaisesti. Ja koska Venäjä on Neuvostoliiton seuraaja niin sen tehtävä on oikaista virhe.

Nyt Jevgeni Feodorov kertoo, että Venäjä tekee luultavasti Viron ja Latvian kanssa saman homman.

– Oli monia syitä, miksi Liettua oli listalla ensimmäisenä ja nyt kun se on valmis, niin samaa asiaa aletaan työstämään Latvian, Viron ja Ukrainan suhteen eli näiden maiden itsenäisyyden peruuttamista. Jos maat eivät aiheuta uhkaa Venäjälle, niin emme muuta mitään vaan jatkamme edelleen rauhan ja ystävyyden linjalla, Fjodorov kertoi.

Liettuassa asia on otettu vakavan puoleisesti. Ulkoministeri Gabrielius Landsbergis sanoo, että asia huolestuttaa:

– Kutsun sitä suoraksi uhaksi Liettuaa kohtaan ja otamme nämä uhkaukset vakavasti, vaikka lakiesityksen tekijää ei tunnetakaan Venäjän poliittisissa piireissä vakavasti otettavana henkilönä.

Edit: Surkea otsikko muokattu parempaan kirjoitusasuun.