Suomessa voimaan uusi ”kompostirekisteri”

Tiesitkö, että Suomessa tulee syksystä alkaen voimaan laki, jonka mukaan pihalla olevasta kompostista on ilmoitettava viranomaisille. Pihaan voi jopa astella erityinen kompostitarkastaja.

Juttu ei todellakaan ole aprillipila, vaikka äkkiseltään siltä kuulostaa. Kyseinen jätelainsäädännön uudistus tulee voimaan asteittain siten, että esimerkiksi Uudellamaalla kompostien ilmoitusvelvollisuus alkaa syyskuun alusta ja Tampereen seudulla ensi vuoden alusta.

Tämä kompostin ilmoitusvelvollisuus koskee kaikkia asuinkiinteistöjä omakotitaloista kesämökkeihin, jos kompostissa kompostoidaan ruuan tähteitä tm. elintarvikejätettä. Muutama yksittäisen risun ja lehden kompostoimiseen sentään ei tarvitse täyttää kaavaketta.

Kompostoijan on komposti-ilmoituksessa ilmoitettava vähintään kiinteistön haltijan nimi ja yhteystiedot sekä kiinteistön tiedot, rakennuksen tyyppi ja asuinhuoneistojen lukumäärä, jätteen käsittelystä vastaavan henkilön nimi ja yhteystiedot sekä käsittelylaitteiston käyttötilavuus ja laitteiston vuotuinen käyttökuukausien määrä.

Toisin sanoen jos kompostoit pihallasi lehtiä ja satut heittämään kompostiin muutaman makkaran palan, niin lain mukaan sinun on ilmoitettava viranomaisille kompostisi kompostivastaava.

Joku voi nyt uhmakkaasti sanoa, että minähän en tee mitään ilmoituksia kompostistani. Kuka sitäkin muka valvoo, takapenkiltä kysytään? Mutta kyllä valvoo. Nimittäin lain mukaan komposteja voidaan valvoa ja tehtävään on määrätty erityinen kompostitarkastaja. Kompostitarkastaja voi läpsytellä pihallesi ja katsastaa kompostisi. Jos kompostissa on huomauttamista, niin voidaan ohjeistaa korjaamaan komposton puutteet, mutta kompostitarkastaja voi jopa antaa ”ajokieltoa” kompostille, eli kieltää sen käytön, jos komposti ei mene katsastuksesta läpi.

Aikaisemmin uutisoitiin, että kyseessä on EU:n taholta tullut vaatimus, mutta Suomen Uutisten mukaan kyse oli lähinnä kompostien määrän selvittämisestä kyselytutkimuksella. Ilmoitusvelvollisuuden säätäminen lakiin oli Sanna Marinin hallituksen oma päähänpisto. Perussuomalaisten Ville Tavio sanoo, että hallitukselta petti suhteellisuuden taju aivan totaalisesti, kun EU:n suosittelemasta kyselytutkimuksesta sorvattiin laki, jolla kansalaisille saatiin uusi järjetön velvoite ja muutama virkamies lompsimaan ympäri maakuntia kyttäämässä tonttien takapihoja.

Mistään ei selviä, että seuraako kompostoinnin ilmoittamattajättämisestä rangaistus, esim. sakkoja.

Subscribe
Notify of
guest
82 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
Suomi Finland
Suomi Finland
16.6.2022 11:03

Eli jos heitän lehtikasaan banaaninkuoret ilman kaavakkeiden täyttämistä, syyllistyn kompostirikkomukseen…

Tosin jos heitän banaaninkuoret lehtikasan viereen, niin rikkomusta ei synny. Vai katsotaanko jokainen pihalle heitetty banaaninkuori erillisiksi komposteikseen?

Suomi Finland
Suomi Finland
16.6.2022 11:05
Vastaa...  Suomi Finland

Ehkä kannattaa tehdä ilmoitus rekisteriin, vaikka ei mitään kompostia olisikaan. Kukaan ei tule silloin pihalle nuuskimaan.

Ohmygod
Ohmygod
16.6.2022 11:12
Vastaa...  Suomi Finland

Tietysti tulee nuuskija ja joudut kuulusteltavaksi salakompostista.
Nuuskija tulee sadan kilometrin päästä savuttavalla dieselillä tutkimaan ympäristörikosta.

Tunkion tuoksut
Tunkion tuoksut
16.6.2022 15:08
Vastaa...  Ohmygod

Taitaa olla kyse silloin valekompostista. Se tulee ilman muuta rangaistavaksi.

Qroquius Kad
Qroquius Kad
16.6.2022 17:24
Vastaa...  Tunkion tuoksut

Sehän on vähintään törkeää haitantekoa viranomaiselle, ellei suorastaan ilmastonvastaista terrorismia!
Perusteluja en keksi, mutta ei se mitään;
kyllä vihreäpimppiset tytöt keksivät.

Sherlokki suvakko
Sherlokki suvakko
17.6.2022 06:51
Vastaa...  Qroquius Kad

Vihree pimppi on kyllä vastenmielinen näky, yök!

hanga
hanga
17.6.2022 11:59
Vastaa...  Qroquius Kad

Kun hillo menee homeeseen, niin se vihertää ja maistuu karvaalta.

Reijo Ruotsalainen
Reijo Ruotsalainen
16.6.2022 22:20
Vastaa...  Tunkion tuoksut

Ankarammassa tapauksessa, jos kompostiin on esimerkiksi heitetty mustaamakkaraa, kyse on vihakompostista.

Kotilo
Kotilo
16.6.2022 12:38
Vastaa...  Suomi Finland

Heitä mieluummin banaaninkuoret kukkapenkkeihin tai ruusupuskien alle. Tai sitten ryytimaan ympärille. Kuorissa on jotain jota lehtokotilot eivät siedä ja ne pysyvät poissa.

Osta kompostori nyt
Osta kompostori nyt
16.6.2022 11:09

Ilmeisesti myös syyskuun alun jälkeen kompostoria ostaessa, pitää kauppiaan kysellä nämä tiedot, eli vastaisuudessa sitten rakentaa kompostin itse tai ostaa ennen tuota. Mulla kesämökillä parikin kompostoria ollut jo 30 vuotta, en aio ilmoittaa mitään kenellekään, mä kompostoin kaiken biojätteen, ulkohuussin paskatkin. Hyvin kasvaa peruna.

maatunut pökäle
maatunut pökäle
16.6.2022 12:32

Rakentaa pikku vajan ja komposti lukkojen taakse, tosin laudan pätkätkin huippu hinnoissa,,, koira kyllä huolehtii tuollaisista tarkastajista,,palotarkastajakin otti jalat alleen, aikas moisia valtuuksia suolessa näillä tarkastelijoilla,,lähentelee kotietsintää, ainakin tuon palotarkastajan nuuskiminen.

K.M
K.M
16.6.2022 11:11

Vai taas niitä Eu: sääntöjä, entäs sen tarkastajan pistää sinne kompostiin;)

Qroquius Kad
Qroquius Kad
16.6.2022 12:11
Vastaa...  K.M

Törkeä virkamiehen väkivaltainen vastustaminen ja mahdollisesti murhan yritys.
Tulee takuuvarmasti kiinteää istutavaa kovennetuna:
joutuu uussuomalaisten osastolle, jossa sellien ovat avataan yöksi samalla kun valvontakamerat suljetaan.

mari
mari
16.6.2022 14:02
Vastaa...  K.M

Ei vaan Marinin hallitus väkersi tästä ihan oman version perustuen ilmoitusvelvollisuuteen. Ei sellaista versiota tästä ainakaan EU pyytänyt. Eu halusi vain jonkun tiedon kompostien määrästä mutta Suomessa asia Marinin katastrofihallituksrn toimesta toteuttiin jostain käsittämättömästä syystä aivan eri tavalla. Kertoo mielestäni kielto-ja sääntöyhteiskunnasta jonka puolesta liputtaa etenkin SDP, Vihreät, vasurit. Ketä tai mitä tällainen älytön kompostien kyttäys hyödyttää? Ikään kuin ei olisi mitään tärkeämpääkin tekemistä. Nyt saattaa olla tulossa hyvinkin kovat ajat mutta hallitus lyö vain pökköä lisää pesään ja puuhastelee tällaisten nollaprojektien parissa, kun ei kompetenssi muuhun riitä.

X
X
16.6.2022 15:26
Vastaa...  mari

Valkoinen teippi pitää kieltää kun ryssät käyttää sitä tunnisteenaan Ukrainassa.

mari
mari
16.6.2022 16:00
Vastaa...  X

Kukas sen teipin käytön venäläisiltä kieltäisi?

Qroquius Kad
Qroquius Kad
16.6.2022 17:25
Vastaa...  mari

Ihan kuka vaan;
ei Ryssä kenenkään kiellosta mitään välitä.

mari
mari
16.6.2022 18:35
Vastaa...  Qroquius Kad

No juurikin tuota tarkoitin.

hanga
hanga
17.6.2022 12:02
Vastaa...  mari

Ajatusten Tammerkoski…

X
X
16.6.2022 18:57
Vastaa...  mari

Meidän Sanna, ajatusten Tonava.

mari
mari
16.6.2022 21:54
Vastaa...  X

Pikemminkin ajatusten cloaca maxima.

Reijo Ruotsalainen
Reijo Ruotsalainen
16.6.2022 22:25
Vastaa...  X

Ajatusten Toijala.

Tiitu
Tiitu
16.6.2022 19:36
Vastaa...  mari

Yksi skenaario voisi olla, että myöhemmin….vuoden parin päästä kompostoijat maksavat ”lannoitusainetuottajaveron”.

mari
mari
16.6.2022 22:08
Vastaa...  Tiitu

Mikään tällainen ei enää hämmästyttäisi. Näitä vastaavia on vuosien aikana nähty. Pienyrittäjä maksaa erilaisia kuluja läjäpäin, kiinteistön vuokran, palkat ja niistä sosturvamaksut + vakuutukset, erilaisia arvonlisäveroja jne jne. Oma yritys työllisti kokopäiväisesti minut ja yhden toisen hlön + puolipäiväisesti kolmannen. Kulut yht per kk = n. 13 500e. Usein maksoin itselleni vähemmän palkkaa kuussa kuin työntekijöille mutta stressi oli aivan jotain käsittämätöntä. Pikkufirma otti loppuvaiheessa kuitenkin tuulta jo vähän alleen mut tuossa vaiheessa olin aivan loppu. Myin puljun, sain jopa vähän voittoa mut kun se suhteutetaan tekemiini työtunteihin, ei paljon naurata. Mut oli se oikea päätös. Muutoin en olisi täällä missä nyt oon vaan suljetulla M2-lähetteellä. Nyt elämä hymyilee taas 🌞

Sherlokki suvakko
Sherlokki suvakko
17.6.2022 07:00
Vastaa...  K.M

Keski ja eteläeurooopassa asutaan vieri vieressä, niin on parempi kompostoida, ettei paska haise ympäriinsä. Mutta täällä harvaan asutussa Suomessa, joku eu tirehtööri kiertelee satoja kilometrejä, antelemassa huomautuksia ja sakkoja parin litran laimilyönneistä viikossa (meillä n /kk)! Jo on perkele aikoihin eletty.

Tunkio-Tanner
Tunkio-Tanner
16.6.2022 11:25

Varmaan tulee vielä satelliittivalvonta, jossa kuvataan pihapiirit muutaman kerran vuodessa ja etsitään salakomposteja.

Tehdäänkehitysmaayhdessä
Tehdäänkehitysmaayhdessä
16.6.2022 12:48
Vastaa...  Tunkio-Tanner

Tuo sateliittivalvonta on jo käytössä rakennusvalvonnassa . Jouduin itse tekemään selvityksen tonteillani olevista rakennuksista/rakennelmista 10v sitten. Niillä oli jo kymmenen vuotta sitten niin tarkka sateliittikuva käytössä , että 30 neliön kokoisesta lasten kivisestä ”ritarilinnasta” eroittui muurinharjakivet sammaleen alta. Sammalta ne olivat tuolloin parikymmentä vuotta kasvattaneet. Kannattaa siis komposti rakentaa tiheän ikivihreän neulaskaton alle. Sinne taivaalta valvova silmä näe, pihalle marssiva tomera virkamies sen kyllä löytää. Taidan itse kaivaa kuopan ja laittaa kasveilla verhoillun naamiointikannen päälle . Siinähän hakevat.

Suomi Finland
Suomi Finland
16.6.2022 13:06

Ai ai, kouluttavat vielä kompostikoiria, niin tuokin viritelmä paljastuu.

Tehdäänkehitysmaayhdessä
Tehdäänkehitysmaayhdessä
16.6.2022 13:27
Vastaa...  Suomi Finland

Pahus, tuota en ajatellut. Täytynee tehdä paskakaivojen viereen.

X
X
16.6.2022 13:45
Vastaa...  Tunkio-Tanner

Salakompostoinnista tulee EU:ssa todellinen vitsaus. Salakompostoinnille pitää saada ilmiantopuhelin!

Kukavaan
Kukavaan
16.6.2022 14:32
Vastaa...  X

Kouluissa lapsia opetaan kannustamaan vanhempiaan noudattamaan vastuullisen kompostoinnin sääntöjä ja kertomaan havaitsemistaan rikkeistä viranomaisille. Ilmiantopuhelimelle tulee käyttöä. Puhelimeen suositellaan ladattavaksi kompostisovellus, joka siirtää kompostin koordinaatit ja kuvan suoraan kompostien valvontarekisteriin.

Salakomposti on paitsi ympäristörikos myös viranomaismaksun maksamattajättämisrikos sekä lisäksi viranomaisten harhauttamisrikos. Kolme rikosta. Lievimmillään tuntuvat sakot. Koska usein kyseessä on harkittu ja suunniteltu kompostointimääräysten laiminlyönti, niin ehdollistakin on luvassa.

Kanadan esimerkkiä seuraten jäädytetään salakompostoijien pankkitilit samaan tapaan kuin Ottawan rekkamielenosoitukseen osallistuneiden tai sitä tukeneiden tilit jäädytettiin

Japa
Japa
16.6.2022 15:46
Vastaa...  Kukavaan

Jokaiseen kännykkään pitää asentaa Kompostivilkku joka hälyttää, jos olet altistunut salakompostille.

Perusteena ehkä....
Perusteena ehkä....
16.6.2022 12:40

Lain taustalla lienee kaupunkien rottaongelmat. Rotat kun syövät kaupungeissa ja ympristökunnissa komposteista ja siksi ovat lisääntyneet räjähdysmäisesti. Helsingissäkin on arviolta rottia kolme kertaa enemmän kuin ihmisiksi luokiteltuja.

Tehdäänkehitysmaayhdessä
Tehdäänkehitysmaayhdessä
16.6.2022 13:33

Tuskin tuolla on paljon komposteja, mutta monenmoista rottaa kyllä ;https://www.hs.fi › kotimaa › turku
Tiktokin supersuositun Shokkiäijän markkinoima ravintola suljettiin …

Pjotrx
Pjotrx
17.6.2022 07:58

Kyllä syy on se että rekisterin valmistuttua, ne joilla ei kompostia ole, joutuvat maksamaan jätehuollosta bio-/kompostilisää.

Eli liittyy vihreään aatteeseen. Jos kompostoit itse, niin vältyt korotetulta jätemaksulta ja/tai biojätteen keräämiseltä erilliseen maksulliseen biojäteastiaan.

X
X
16.6.2022 13:41

Aika on kypsä grillitarkastajalle, väärin käytettynä ihan hirvittävä terveysriski. Jos esimerkiksi makkara kypsennetään väärin eli se palaa niin siitä irtoaa varmasti jotain vaarallista pienhiukkasta ilmaan puhumattakaan että palanut makkara tai jokin muu vastaava syödään! Pitää saada käytännöksi vallesmannin myöntämä ostolupa sekä käyttölupa joka on kolmiosainen. Grillin sytyttäminen turvallisesti niin ettei kulmakarvat kärähdä, ruoan oikeaoppinen kypsentäminen( sisältää optimaalisen oluen käytön toisen vaiheen aikana )ja grillauksen lopettaminen. Grilliä ei sammuteta siihen virtsaamalla. Grillausten määrää valvotaan ja minimi on kaksi grillauskertaa vuodessa, määrän alittamisesta seuraa grillin takavarikointi. Viiden vuoden välein on terveystarkastus sekä grillausnäyttö koe.

mari
mari
16.6.2022 16:03
Vastaa...  X

Sammuttaako joku ihan oikeesti grillin virtsaamalla? Ei sillä että epäilisin kommenttisi todenperäisyyttä, mutta…oikeesti, tekeekö jotkut tosiaan näin?? Hyi hlvtti!

Qroquius Kad
Qroquius Kad
16.6.2022 17:27
Vastaa...  mari

Meitä on joka junaan ja jotkut jäävät asemallekin.

mari
mari
16.6.2022 18:37
Vastaa...  Qroquius Kad

Osa ei koskaan ehdi edes sinne asemalle.

Kukavaan
Kukavaan
16.6.2022 20:58
Vastaa...  Paavo/ Pt-media

Ja sitten ovat vielä ne, jotka eivät ole löytäneet edes asemalla.

Sherlokki suvakko
Sherlokki suvakko
17.6.2022 07:18
Vastaa...  Paavo/ Pt-media

Paavo se on niin vaatimaton. Välillä näytät jääneen asemalle, mutta tolkun miehenä (oletettuna siis) matkustat vaikka polkupyörällä etiäppäin, se on hyvä se.

X
X
16.6.2022 18:54
Vastaa...  mari

Sen takia on se kurssi, ettei.

Reijo Ruotsalainen
Reijo Ruotsalainen
16.6.2022 22:32
Vastaa...  mari

Nuotio metsässä, jossa illallismakkarat on aiemmin grillattu/hiillostettu, on ikiaikaisesti sammutettu kusemalla (joskin vain miesoletetut ovat siihen osallistuneet).

Nykyään ovat vihreät todenneet että urea sitoo typpidioksideja joten he kannattavat tätä tapaa.

mari
mari
17.6.2022 08:01

No tuo nyt on ihan ymmärrettävää. Metsässä ollessa on ilman muuta huolehdittava, että nuotiot sammutetaan huolellisesti.

Sherlokki suvakko
Sherlokki suvakko
17.6.2022 07:12
Vastaa...  mari

Nuoruudessa tuli kännipäissään virtsattua yllytyksestä saunan kiukaalle, tuli kyl äkkilähtö saunasta, haju oli helvetinmoinen. Toinen muisto; pikkupoikana serkkuni yllytti kusemasta paimenpojan lankaan, jytky oli aivan saamarin kova! Vituttaa vieläkin, että menin kuvainnollisesti ns lankaan.

mari
mari
17.6.2022 08:08

Yhden kerran voi vielä ymmärtää. Nuoren ihmsen on joskus pakko oppia kantapään kautta. Jos yllytit serkkusi tekemään tuon tempun vain yhden kerran, on se ihan normaalia. Mutta jos hän teki saman tempun kesän aikana esim 5 krt sinun yllyttämänä, olisin ehkä hieman huolissani.

Sherlokki suvakko
Sherlokki suvakko
17.6.2022 15:32
Vastaa...  mari

Serkku yllytti siis minut, siis tuikkaamaan plöröt paimenlankaan ja yks kerta riitti. Kantsii kokeilla jos haluu kiksei ja nimenomaan paljain jaloin..

Kukavaan
Kukavaan
16.6.2022 14:07

Seuraava ei ole vitsi.

Lain seurauksena tulee viranomaiskäyttöön kompostirekisteri. Siitä nähdään kompostitilanne alueittain. Jos jollain alueella on vähän rekisteröityjä komposteja, se tarkoittaa salakompostien olemassaoloa. Tarkastuskäynnit salakompostien löytämiseksi alkavat.

Kompostien hallintaorganisaatio syntyy Maa- ja metsätalousministeriöön Tämäkään ei ole vitsi.

Kompostien hallinnan rutiinitehtäviin luodaan muutama uusi virka. Tarkistastuskäynneillä oetaan toisinaan mukaan poliisipartio viranhaltijoiden suojaksi. Kompostiasioita käsitteleviä seminaareja ja kokouksia pidetään julkishallinnossa.
Mukana on myös verohallinto.

Rekisteri mahdollistaa kompostimaksujen keräämisen. Kerran vuodessa kompostimaksu. Traficomin järjestelmistä otetaan mallia.

mari
mari
16.6.2022 16:15
Vastaa...  Kukavaan

Jotain tällaista itsekin ajattelin. Lähivuosina, eikä tähän enää niin kauaa kestä, alamme maksamaan erityistä saunanlämmitysveroa sikäli kuin sauna puulla lämmitetään. Joku pienhiukkasvero tms. Tästä on nähty viitteitä jo eu:n komission höperöinneistä, ja voitte olla varmoja ettei kotimaan poliitikot tule tätä(kään) vastustamaan. Suomalaiset on tolkuttoman ahneella verotuksella ajettu ahdinkoon nyt vielä jylläävän inflaation kanssa. Täällä Espanjassa tehtiin 5-osainen tukipaketti niin kansalaisille kuin yksityisyrittäjälle energian kallistumisen vuoksi. Suomessa tällaisesta ei ole liiemmin puhuttu, taisi joku kokoomuslainen puhua mutta vastaus oli ei ole mitään syytä alentaa. Tilattiin vielä ekonomisteilta ”selvitys” jossa todettiin ettei polttoaineiden verotusta ole mitään syytä alentaa.

Riku Laine
Riku Laine
16.6.2022 14:19

Ei ongelmaa itse heitän kaikki poltettaviin jätteisiin pattereista ja jopa skootterin akusta lähtien. Ennen vähän välitin mutta sitten ilmastovouhakkeet alkoi kirkumaan ja ajattelinpa että antaapa olla.

Sami
Sami
16.6.2022 14:31
Vastaa...  Riku Laine

Sama täällä. Kaikki vaan sekajätteeseen ja samasta syystä kuin Rikullakin. Eipä jaksa kiinnostaa pellemaailman pelleilyt enää.

Tehdäänkehitysmaayhdessä
Tehdäänkehitysmaayhdessä
16.6.2022 15:38
Vastaa...  Sami

Minä en pikkupoikana edes pissannut mereen , koska tykkäsin sukeltaa kirkkaassa Itämeressä. Nyt kymmeniä vuosia myöhemmin tuo meri on aivan kuollut. 1960 luvun lopulla meri oli todella puhdas saaristossa. Veden alla oli uskomaton värikirjo . Kaikki on menetetty , ihan sama vaikka paskois suoraan veteen. Eipähän jää tulevan Paskastanian mahmuteille edes puhdasta vettä

puolueeton
puolueeton
16.6.2022 16:45

Totta puhut, meri oli tuolloin puhdas. Vettä tuskin näki.
20 vuotta meni ja kirka vesi katosi. Mitä kummaa tapahtui?

Tehdäänkehitysmaayhdessä
Tehdäänkehitysmaayhdessä
16.6.2022 17:14
Vastaa...  puolueeton

1980 luvun alussa Turku läjitti Airiston syvänteet täyteen ruoppausjätettä satamasta ja Aurajoesta. Ruotsinlaivat levittivät lietteen ympäri saaristomerta. Siihen vielä jätevedet, pelloilta valuva liikaravinne,kalankasvatus ja ruoppauksia siellä ja täällä. Itse en tule enää puhdasta saaristomerta näkemään . Kun oikein ulos saaristoon menee , vesi on kirkkaampaa. Kunnes laivaväylille pumpattu paskavesi saa aikaan sinilevien massaesiintymät. Tuota kehitystä ei voi enää pysäyttää.

Särmääjä
Särmääjä
16.6.2022 14:44

Suomalaiset poliitikot ei maadu edes kompostissa, koska ne on 100% ongelmajätettä, haitallinen vieraslaji ja loputon paskakaivo.

GLGL
GLGL
16.6.2022 14:54

Rekisteriin kannattaa tehdä ilmoitus jättimäisestä kompostista, joka sijaisee Helsingissä Arkadianmäellä.

Ohmygod
Ohmygod
16.6.2022 15:11
Vastaa...  GLGL

Ongelmajätteen kompostointi on kielletty!

Kukavaan
Kukavaan
16.6.2022 15:30
Vastaa...  GLGL

Alkaa ilmiantojen tulva. Osa asiallisia, osa piloillaan tehtyjä. Asiattomien poiskitkemiseksi käyttöön otetaan ilmiantajien henkilöllisyyden varmistus pankkitunnuksilla.

Kompostirekisteri tuo mukanaan myös kansainvälisen yhteistyön tarpeen. Kotimaisiin kahden päivän seminaareihin pääsevät karvalakkiosaston viranhaltijat. Hieman paremmat saavat ruotsin taitonsa ansiosta osallistua pohjoismaisiin kokouksiin. Tanskalaisten puheenvuoroja kukaan ei ymmärrä, mutta kaikki ovat ymmärtävinään.

Johtajat pääsevät Brysseliin kolmen päivän kokouksiin. Huiput, mukana kielitaidottomia poliitikkoja, lentävät Uuteen Seelantiin viikoksi tutustumaan kompostointiin.

seant
seant
16.6.2022 15:08

Luulen, että tässä käy samoin kuin paskalaissa, eli kaikenlaiset myyntimiehet tulee myymään, vaikka minkälaisia komposti härveleitä, kuten kävi jäteveden puhdistamoiden kanssa. Myyntimiehet vetosi tulevaan lakiin ja moni meni ostamaan toimimattoman jäteveden puhdistamon, jolla ei ollut tarvetta vielä tähän päivään mennessä, vaikka aikaa on kulunut jo n. 18 v.

Sami
Sami
16.6.2022 15:56
Vastaa...  seant

Jep, Biolanilla hierotaan käsiä yhteen. Kohta kompostorien myynti raketoi ja taas on kansalta kusetettu roposet parempin käsiin. Kohti kompostiveroa!!

Kukavaan
Kukavaan
16.6.2022 16:01
Vastaa...  seant

Kompostointimääräysten noudattamisen tehostamiseksi EU luonee selkeytetyn kompostointidirektiivin. Komission virkamiehet tekevät ensin direktiiviehdotuksen. Noin sata sivua.

Teksti on käsittämätöntä. Ehdotuksen nimestä ei voi kuvitella sen liittyvän kompostointiin. Direktiivin hyväksyjät lukevat ehkä kymmenen ensimmäistä sivua ehdotuksesta. Sitten luovuttavat sekä päättävät hyväksyä ehdotuksen. Kukaan ei kehtaa sanoa, ettei ymmärtänyt tekstiä. On kiire jo muualle. Kaipa se teksti on asiallinen, koska muutkaan ei sano mitään ehdotusta vastaan. Mitä väliä, pääasia on, että palkka juoksee.

Uusi direktiivi sitten kieltää ja sallii kaiken. Riippuu tulkitsijasta. Korkeimman viranhaltijan hatusta vetämä tulkinta voittaa.

Ylitarkasta-roska
Ylitarkasta-roska
16.6.2022 16:33

Pian myös joka taloyhtiöön pitää nimittää roskapussien tarkastaja jolle annetaan sakotusoikeus jos pussista löytyy jotain sinne kuulumatonta.

Särmääjä
Särmääjä
16.6.2022 17:18

Asukkaiden tulee käyttää vain omalla henkilökohtaisella numerosarjalla varustettuja hiilineutraaleja, vegaanisia, feministisiä ja tasa-arvoisia roskapusseja, jotka ovat yhtenäisiä kunnan, valtion ja muiden EU-maiden kanssa, jotta mahdolliset sakot osataan ohjata oikealle asukkaalle. Jos jäteastiasta löytyy sääntöjen vastainen pussi tai roska ilman pussia niin koko taloyhtiötä sakotetaan (koskee sekajäteastioita). Jos taloudessa asuu useampia niin erikseen päätetty talouden vastuuhenkilö on vastuussa pussista ja sen sisällöstä koko talouden osalta. Kaikkien pihan roskalaatikoiden on oltava lukittuja, jottei ulkopuoliset voi käyttää niitä.

DeeQ
DeeQ
17.6.2022 10:25
Vastaa...  Särmääjä

Italiassa mafia jatkaa jätteiden kippaamista mereen niin kuin ennenkin kun samaan aikaan täällä piiperrellään kompostien kanssa ja mietitään muovipussien kieltämistä.

Kukavaan
Kukavaan
16.6.2022 17:23

Skenaario roskapussien tarkastuksesta on vakavasti otettava. Siinä hyödynnetään joidenkin ihmisten halua kyykyttää muita. Nöyryyttäminen on palkinto, jota saa tehdä hyvän asian varjolla.

Makrotasolla plussana on muurahaiskansalaisten proaktiivinen alistuminen olettamaansa hallinnon tahtoon. Tuntuuko tutulta. Kokonaisia ideologioita on rakentunut alistamisen pohjalle. Alistetut kilpailevat kuka on eniten alistettu ja ilmiantavat toisiaan.

Ehkä saksalaisella kielialueella on jo roskien tarkastustoimintaa. Tietääkö kukaan?

Sami
Sami
16.6.2022 16:42

Minä voisin ryhtyä tulevan Kompostitarkastusviraston ylipäälliköksi.

Palkkani voisi olla 30000€\kk + auto sekä asuntoetu.

Kukavaan
Kukavaan
16.6.2022 17:09
Vastaa...  Sami

Palkkasi kompostitarkastusviraston pääjohtajana tullee olemaan 15650 euroa kuussa. Käytössäsi on musta virka-auto. Asuntoetua ei pääjohtajille annettane. Virka on viisivuotinen.

Viraston nimi vaihtunee muotoon ”Biojätevastuuhallinto” ja verkkosivuilla on kuvituksena muita kuin suomalaisia ihmisiä. Tiedät kyllä keitä.

Älä Dyykkaa
Älä Dyykkaa
16.6.2022 17:09

Ei kompostia kannata mennä sorkkimaan. Sieltä voi löytyä ammuttu kehitysmaalainen ja/tai jonkun pää, kuten Englannissa: musta mies leikkasi entisen, viimeisillään raskaana olevan valkoihoisen tyttöystävän pään irti ja heitti sen ulkona roskatynnyriin:

https://www.expressen.se/nyheter/hogg-huvudet-av-sitt-gravida-ex-slangde-det-i-soptunna/

Qroquius Kad
Qroquius Kad
16.6.2022 17:30
Vastaa...  Älä Dyykkaa
Timi T
Timi T
16.6.2022 18:59

Käsittääkseni kompostista on se hyöty, että omakotitaloasuja ei tarvitse kuin yhden pakollisen roskiksen tyhjennyksen kuukaudessa, ilman kompostia minimi on kaksi kertaa /kk.

Joo joo
Joo joo
16.6.2022 23:00
Vastaa...  Timi T

Missä tällainen pakollisuus on? Minulla ei ole edes roskista, joten nolla tyhjennystä vuodessa. Lajittelen ja kierrätän kaiken hyötykäyttöaseman kautta. Puutarhajätteet kasaan tontin nurkkaan ”kompostiin”.

Timi T
Timi T
17.6.2022 10:08
Vastaa...  Joo joo

Et taida asua taajama-alueella.. Ainakin Kouvolassa pakollinen jätelain mukainen roskisten tyhjennys jo vuosia.

Joo joo
Joo joo
17.6.2022 12:08
Vastaa...  Timi T

Asun taajama-alueella. Täällä sen pakollisuuden voi kiertää sillä, että on naapurin kanssa sopimus mahdollisuudesta käyttää hänen roskistaan. En kuitenkaan koskaan ole tarvinnut sitä mahdollisuutta. Enkä tarvitse!
Väittäisin, että täällä on Suomen parhaiten hoidettu jätehuolto. Katso tuolta: https://www.stormossen.fi/

Islam on syöpä
Islam on syöpä
16.6.2022 19:48

Tästähän oli juttua pari viikko sitten. Ja jutussa oli ohimennen mainittu viranomaisen lausunto ettei ilmoittamatta jättämisestä tule minkäänlaisia sanktioita. Täytyy kyllä kehua Marinin sekä hänen puulaakinsa älykkyyttä. Helvetin järkevää väsätä velvollisuuksia joiden tekemättä jättämisestä ei aiheudu minkäänlaisia rangaistuksia.

GLGL
GLGL
17.6.2022 00:49
Vastaa...  Islam on syöpä

Juuri näin.
Hankkeen motivaatio onkin järjestää uusia virkoja kavereille ja puoluetovereille.

Marinin hallituksella ei ole ymmärrystä valistamisen voimasta (pl. propaganda, sen kyllä osaavat). Sen sijaan, että lisätään valvontaa, olisiko mahdollista lisätä tiedottamsita ja valistamista kompostoinnista (tomiviksi havaitut kompostointikäytännöt, haittojen minimointi, jne.)?

Lallukka
Lallukka
16.6.2022 21:30

Suomi yritetään tuhota, kiitos eu:lle ja marionettihallituksellemme, jotka kumartavat ulkomailta tuleviille käskyille lahjuksia vastaan hymyssä suin. Ja lampaat vaan yhä uskovat auktoriteetteihin.

mari
mari
17.6.2022 01:32

Aattelin eka laittaa tämän toisen uutisen kommenttiosioon jossa käsiteltiin ruotsalaisten naisten tulevaa murhaennätystä tälle vuodelle. Mutta laitanpa tämän nyt toistaiseksi ainakin tähän kärkiuutiseen. Mites miehet totanoin, sytyttääkö teitä nämä pulleat somalimuijat sillai, kyllähän te tiedätte? Värähtääkö viisari somalimuikin pyllertäessä kadulla? Onko kukaan koskaan yrittänyt päästä treffeille? Onko tuota noin…lykästänyt ketään onnellista urhoa? En kysy siksi, että haluaisin tehdä pilaa näistä somalimuijista, vaan koska olen vilpittömän utelias kuulemaan todenmukaisia vastauksia. Muistakin ns haittamaahanmuuttajaryhmään kuuluvista naisista olisi kiva kuulla millaisia kokemuksia teillä tai kavereilla on ollut. Paljastan oman saldon matumiehistä jos saan uskottavia vastauksia. Kiitos.

X
X
19.6.2022 11:01
Vastaa...  mari

Eipä kiinnosta ei, lisäksi jos ovat muslimeja on sellaisen vieressä nukkuminen mielestäni hieman riskaabelia. Musliminaisissa on myös radikaaleja, ei ole mukava herätys jos on puukko kurkulla. Muslimin ajatuksen juoksusta ei koskaan tiedä mutta vääräuskoisen listiminen kuuluu heillä asiaan.

Sussi Je
Sussi Je
17.6.2022 12:51

Jesaja 3:12
Kansani valtiaat ovat lapsia,
ja naiset hallitsevat sitä.
Kansani, sinun opastajasi vievät sinut harhaan,
he ovat hämmentäneet askeltesi suunnan.”

Pavarote
Pavarote
17.6.2022 20:02

Perseestä on ja aidon oikeasti. Ei kompostit tarvitse virkailijoita.

Ilmari
Ilmari
17.6.2022 22:58

Se että komposteja valvotaan, estää sen, että kukaan ei voi perustaa yksityistä kaatopaikkaa, jonne tulevat rotat haittaavat kaikkia.