Suomessa voimaan uusi ”kompostirekisteri”

Tiesitkö, että Suomessa tulee syksystä alkaen voimaan laki, jonka mukaan pihalla olevasta kompostista on ilmoitettava viranomaisille. Pihaan voi jopa astella erityinen kompostitarkastaja.

Juttu ei todellakaan ole aprillipila, vaikka äkkiseltään siltä kuulostaa. Kyseinen jätelainsäädännön uudistus tulee voimaan asteittain siten, että esimerkiksi Uudellamaalla kompostien ilmoitusvelvollisuus alkaa syyskuun alusta ja Tampereen seudulla ensi vuoden alusta.

Tämä kompostin ilmoitusvelvollisuus koskee kaikkia asuinkiinteistöjä omakotitaloista kesämökkeihin, jos kompostissa kompostoidaan ruuan tähteitä tm. elintarvikejätettä. Muutama yksittäisen risun ja lehden kompostoimiseen sentään ei tarvitse täyttää kaavaketta.

Kompostoijan on komposti-ilmoituksessa ilmoitettava vähintään kiinteistön haltijan nimi ja yhteystiedot sekä kiinteistön tiedot, rakennuksen tyyppi ja asuinhuoneistojen lukumäärä, jätteen käsittelystä vastaavan henkilön nimi ja yhteystiedot sekä käsittelylaitteiston käyttötilavuus ja laitteiston vuotuinen käyttökuukausien määrä.

Toisin sanoen jos kompostoit pihallasi lehtiä ja satut heittämään kompostiin muutaman makkaran palan, niin lain mukaan sinun on ilmoitettava viranomaisille kompostisi kompostivastaava.

Joku voi nyt uhmakkaasti sanoa, että minähän en tee mitään ilmoituksia kompostistani. Kuka sitäkin muka valvoo, takapenkiltä kysytään? Mutta kyllä valvoo. Nimittäin lain mukaan komposteja voidaan valvoa ja tehtävään on määrätty erityinen kompostitarkastaja. Kompostitarkastaja voi läpsytellä pihallesi ja katsastaa kompostisi. Jos kompostissa on huomauttamista, niin voidaan ohjeistaa korjaamaan komposton puutteet, mutta kompostitarkastaja voi jopa antaa ”ajokieltoa” kompostille, eli kieltää sen käytön, jos komposti ei mene katsastuksesta läpi.

Aikaisemmin uutisoitiin, että kyseessä on EU:n taholta tullut vaatimus, mutta Suomen Uutisten mukaan kyse oli lähinnä kompostien määrän selvittämisestä kyselytutkimuksella. Ilmoitusvelvollisuuden säätäminen lakiin oli Sanna Marinin hallituksen oma päähänpisto. Perussuomalaisten Ville Tavio sanoo, että hallitukselta petti suhteellisuuden taju aivan totaalisesti, kun EU:n suosittelemasta kyselytutkimuksesta sorvattiin laki, jolla kansalaisille saatiin uusi järjetön velvoite ja muutama virkamies lompsimaan ympäri maakuntia kyttäämässä tonttien takapihoja.

Mistään ei selviä, että seuraako kompostoinnin ilmoittamattajättämisestä rangaistus, esim. sakkoja.