Tyrnävän lapsimurhaaja pian vapaaksi

Sattumalta selasin reilu 10 vuoden takaista Tyrnävän lastenmurha-tapausta, jossa isä poltti pienet lapsensa elävältä. Mies sai elinkautisen tuomion, mutta vaikuttaa olevan jo puoleksi vapaalla jalalla. Miten tämä voi olla mahdollista?

40-vuotias Tyrnävällä vaimonsa ja kahden lapsensa asustelleella Janne Tihisellä kilahti pahanpuoleisesti marraskuun alkupuolella vuonna 2011. Tihisellä ja vaimolla oli menossa jonkinlainen eroprosessi ja tämä stressasi Tihistä.

Tihinen asui perheensä kanssa Pohjois-Pohjanmaalla Tyrnävällä ja mies oli kunnostellut siellä vanhasta koulurakennuksesta ison asuimiskelpoisen talon. Marraskuun 7. päivän yönä mies oli kuskannut taloon sisälle mm. erilaisia syttynesteitä ja kaasua, joiden yhteisseurauksena talo roihahti ilmiliekkeihin. Ruuminnavauksien mukaan lapset kuolivat hengittäessään häkää. Tihinen oli valellut bensaa myös lastenhuoneeseen, vaikka oikeudessa kiisti teon tahallisuuden. Toisin sanoen hän kiisti murhat, mutta myönsi aikeensa polttaa talo.

Oulun käräjäoikeus tuomitsi miehen elinkautiseen vankeuteen kahdesta murhasta ja törkeästä tuhotyöstä, jonka hovioikeus vahvisti.

– – –

Elinkautinen on elinkautinen, mutta presidentti voi siitä armahtaa. Lain mukaan kun elinkautisvanki on istunut 12 vuotta, niin vangin asia käsitellään Helsingin hovioikeudessa, että jatketaanko vankeutta. Päätös tehdään rikosseuraamusviraston arvioinnin perusteella, jossa otetaan huomioon rikos, sitä edeltävät tausta, vankilassaoloaika, vangin käytös jne.

Keskimäärin elinkautista istutaan 14 vuotta ja risat. Kun vertaa Ruotsiin, niin siellä voi vasta 14 vuoden lusimisen jälkeen aikaisintaan alkaa pohtimaan tuomion muuttamista määräaikaseksi. Ruotsissa elinkautista istutaan yleensä viitisen vuotta kauemmin kuin Suomessa.

Tihisen tekemät murhat tapahtuivat siis loppuvuodesta 2011, eli hän on nyt ollut kiinni 10,5 vuotta. Siitä huolimatta, että hän on murhannut 2- ja 6-vuotiaat lapset, niin hän on käynyt Oulun vankilasta käsin siviilissä opiskelemassa alle 10 vuoden lusimisen. Hän ei istu siis käytännössä Oulun vankilassa muiden vankien kanssa samoilla osastoilla vaan erityisessä vapauttamisyksikössä. Hän opiskeli hierojaksi oululaisessa terveydenhuoltoppilaitoksessa.

Tarkasti ottaen hän valmistui koulusta jo keväällä 2021.

Tämän opiskeluajan Tihinen asui vankilan yhteydessä olevassa vapautusyksikössä, joka on vankilasta erillinen osasto. Aamuisin lähdetään kouluun ja tietojen mukaan Tihinen oli aikaisemmin käynyt eräällä oululaisella kuntosalilla, mutta kun saatiin tietää miehen tausta lapsenmurhaajana, niin hän ei ollut enää tervetullut salille. Kun kuntosalitreenit on tehty Tihinen palaa takaisin Oulun vankilaan, jossa joutuu kärsimään taas seuraavaan aamuun asti.

Tihinen on saanut liikkua siis hyvin vapaasti, vaikka tuomiosta oli lusittu vasta kymmenisen vuotta.

Mielenkiintoista on sekin, että Tihinen on mennyt uusiin naimisiin vankilassa. Lujaa on rakkaus, jos rakastuu vankilassa lusivaan lapsenpolttajaan. Kaiken kaikkiaan vaikuttaa, että Tihinen on saanut elämänsä uuteen kuntoon. Hän on myös vaihtanut sukunimensä, mutta se on yleisesti joka tapauksessa tiedossa Oulun suunnalla. Kempeleelle on laitettu jo jonkinlaista hieroskelutoimintaakin pystyyn, jota luultavasti voi harjoittaa lomien yhteydessä.

Mistään ei selvinnyt, että onko Tihinen jo päässyt vapauteen, mutta koska hän majailee vapautusyksikössä, ja on käynyt jo useamman vuoden siviilissä koulua, niin on vain ajan kysymys milloin hänet vapautetaan. Viimeistään kuitenkin 2023 aikana, kun se 12 vuotta tulee täyteen.

Subscribe
Notify of
guest
20 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
Law & Order
Law & Order
20.6.2022 19:42

Paavolle iski woketus. Sehän kuule on niin että meillä on laki ja ihan sama mitä rikollinen teki hän istuu lainmukaisen rangaistuksensa. Se ei mene niin että sinä voit pahoittaa mielesi ja kirjoittaa vaikkapa presidentille kirjeen että sinua nyt niin pelottaa että tämä mies tulee yöllä polttamaan sinun lapsesi ja presidentti sitten mätkäisee ihan summittaisena semmoiset 25 vuotta lisää linnaa jotta sinulle tulisi parempi mieli. Tämä tekstisi oli ihan suoraan vasemmiston oppikirjasta, melkeinpä kuin lukisi iltalehden toimittajan mielipidekirjoitusta.

Huru-ukko
Huru-ukko
20.6.2022 20:08
Vastaa...  Law & Order

Mistä sinä laiton ja anarkia mielesi noin pahoitit???

Ymmärtäen
Ymmärtäen
20.6.2022 20:10
Vastaa...  Law & Order

Et kai ole tosissasi?

Qroquius Kad
Qroquius Kad
20.6.2022 20:45
Vastaa...  Ymmärtäen

Mistä asiasta?
Eihän tuossa ollut mitään järkevää eikä muunkaanlaista argumenttia, vaan pelkkää koliikkinaisen hysteeristä kirkumista.

mari
mari
20.6.2022 21:51
Vastaa...  Law & Order

Vasemmiston oppikirjasta? Onko Varisverkostossa jokin linkki jonka kautta niitä voi tilata? No onpa väliä. Paavon tekstistä paistaa läpi turhautuneisuus liian lyhyisiin tuomioihin kun kyseessä on vakava henkeen ja terveyteen kohdistuva rikos. Ei oikein käy yksiin vasemmistolaisen Demla oikeuskäytännön suhteen, vai kuinka? Minulle ainakin tulisi parempi mieli jos tällaiset tyypit saisivat vähintään 25 vuotta kovaa. Kannattaa joskus pysähtyä miettimään myös uhreja ja heidän perheitä. Suomessa uhri on yleensä vain statisti kun taas usa:ssa uhrien asema oikeudenkäynnin aikana on melkoisen suuri. Syyttäjä jopa neuvottelee heidän kanssaan tuomioista, samoin heillä on oikeus olla läsnä jokaisessa ehdonalaiskuulustelussa. Suomessa saa tehdä aika paljon pahaa ennen kuin häkki heilahtaa.

Kemppi Pirhonen
Kemppi Pirhonen
20.6.2022 23:48
Vastaa...  mari

Tässäpä Jannepoika ylen jutussa joka häipynyt bittiavaruuteen.

https://web.archive.org/web/20201109072529/https://yle.fi/uutiset/3-11627930

Jupi
Jupi
21.6.2022 08:22
Vastaa...  Law & Order

Paavo saa kirjoittaa vaikka joulupukille kirjeen jos haluaa.

Anitta
Anitta
21.6.2022 15:17
Vastaa...  Law & Order

No kuule, olisi miulle ainakin tullut parempi mieli, jos lastenmurhasta istuisi 25 vuotta. Taaperot sentään menettivät elämänsä ja sitä ei saa takaisin. Tekijä saa sen kakkunsa jälkeen maistaa vielä elämäänsä. Uhrien asema on verraton onneton, käytännössä korvauksia ei tule ja omaisten traumoja ei hoidella yhteiskunnan varoin. Itse joutuvat pulittamaan.

Psykopaatin tekoja
Psykopaatin tekoja
20.6.2022 20:20

Tässäkin tapauksessa suomalaisessa mediassa uhrit olivat jonkinlainen sivujuonne ja statisteja – välttämätön paha tarinassa. Aina rikoksen tekijään keskitytään niin, että se väkisinkin alkaa tuottaa tekoa selittävää ja jopa ymmärtävää eetosta. Muualla länsimaissa surmattujen lasten kesken jäänyt elämä ja raakalaismainen kohtalo olisi ollut palstoilla aivan eri tavalla.

pöh
pöh
20.6.2022 20:21

Ylipäätään kukaan joka tarkoituksella tappaa toisen, ei pitäisi enää koskaan päästä vapaaksi ja jatkamaan elämäänsä.
Ei se tapettukaan koskaan herää henkiin ja jatka elämäänsä.

VMP
VMP
21.6.2022 05:31
Vastaa...  pöh

Niin vaikka huonon ÄO:oon ja heikon impulssi kontrollin omaava joka pystyy ratkaisemaan asiat vaan väkivallalla ja potkaisee maahan sylkäisevälle miehelle kuoleman mielenosoituksessa jossa vastustaa huonon ÄO:oon ja heikkon impulssikontrollin omaavia, voisi istua loppu ikänsä kun on ihan varma, että jossain vaiheessa tapaus toistuu…

Arvot hukassa
Arvot hukassa
20.6.2022 20:52

Lapsenmurhaajille ja lapsenraiskaajille on elinkautinen mielestäni se rangaistus josta lähdetään. Piste. Siis kuolemantuomion puutteessa. Lapsen oikeus on koskematon.

Tuo äijä sai tuomion joka vastaa törkeää ekonomista rikosta Ruotsissa.

mari
mari
20.6.2022 22:01
Vastaa...  Arvot hukassa

Muistaakseni Suomessa on luettu 12 vuoden tuomio kannabiksen maahan salakuljetuksesta. Taposta saa hyvin todennäköisesti vähemmän. Ei voi olla niin, että ihmishenki on arvottomampi kuin salakuljetuksesta saatu rahallinen hyöty, jonka muuten valtio oikeudenkäynnissä perii takaisin jollakin pykälällä ”rikoksesta saatuna taloudellinen hyöty”. Tapon uhrien omaiset saavat yleensä muutaman tonnin. Eihän se raha uhria tietenkään takaisin tuo. Valtionkonttori vielä ” kohtuullistaa” summan koska rikollisilta harvoin mitään rahaa saa.

Piikivi
Piikivi
20.6.2022 22:26

Miten tuollainen voi olla omatuntonsa kanssa.

Sami
Sami
20.6.2022 22:44
Vastaa...  Piikivi

Vastaus kysymykseen: Oikein hyvin.

Omatunto, moraali ja sitten se motiivi ovat täysin eriasioita.

Rikollisella on valtaväestöstä poikkeava omatunto sekä moraali. Rikollinen näkee tekonsa oikeana, -juuri sellaisena kuin sen pitikin tapahtua.

Rikollinen kokee tekonsa oikeana, ja rangaistuksen vääryytenä.

Kustaa Päässä
Kustaa Päässä
21.6.2022 07:47
Vastaa...  Sami

On myös psykopaatteja ja narsisteja jotka eivät tunne katumusta vaan itsesääliä. Heitä on aina mukamas kohdeltu väärin ja teko oli aivan normaali seuraus siitä. Näitä ihmisiä et voi koskaan saada katumaan tai muuttumaan, koko heidän maailmansa pyörii vain oman itsensä ympärillä. Vaarallisia tyyppejä.

Tapani
Tapani
21.6.2022 08:36

Kiitos jutusta. Olen käynyt kyseisen henkilön hieronnassa Kempeleessä viime syksystä lähtien, mutta pitää etsiä nyt toinen. Vaikuttaa mukavalta vaimoineen ja kissoineen. Edulliset hinnat olleet. Ihmettelinkin viimeksi kun halusi vielä pitää maskia vaikka mitään suosituksiakaan ei ollut. Ei kuitenkaan pääse ajatuksesta mitä on tehnyt vaikka olisikin kärsinyt rangaistuksen.

SENASTE NYTT!
SENASTE NYTT!
21.6.2022 09:17

Kistassa poliisi ampunut aggressiivisen miehen/miestä. Västeråsin keskustassa iso väkivallanteko. What’s happening?

Jari
Jari
21.6.2022 10:21
Vastaa...  SENASTE NYTT!

friatider.se

Qroquius Kad
Qroquius Kad
21.6.2022 12:15
Vastaa...  SENASTE NYTT!

Ruotsalaista normimeininkiä vaan:

Kistassa poliisi haavoitti ampumalla metroriehujaa, joka on puhuteltavissa.
Aseistuksesta ja niiden käytöstä ei mainintaa.
Västeråsissa poliisi nappasi puukkoveijarin, joka oli ehtinyt haavoittaa kahta;
ei ehtinyt tulla ikealaista Teknistä Vikaa.

Aivan tavallinen päivän Ruotsinmaalla.