Päivän biisi: Silmien välliin ryssää juu

Asemasodan aikaan Suomessa syntyi paljon biisejä, jotka ovat nykypäivän aikaan ns. vihabiisejä. Vitut siitä, nyt kuunnellaan vuosien 1942-1943 kovin biisi.

Silmien välliin on kovin ja tunnetuin suomalainen musiikkikappale jatkosodan ajalta. Se kuvaa edelleenkin suomalaisten joukkojen sotatunnelmia asemasodan ajalta. Sotien jälkeen biisi oli no-no-biisien listalla ja esim. Yle lopetti sen soittamisen radiokanavillaan, koska Neuvostoliitto sitä vaati. Nykypäivänäkin tämäkin biisi voi olla viha-biisi. Mieliä pahoittuu ja korvenranta huutaa punaista hoosiannaa. Kappale pitää sijoittaa sota-aikaan ja aikalaisten mieliin, jolloin ryssä oli ihan rajan pinnassa yrittämässä Suomeen.

Biisi oli puhdas suomalaisten propagandalaulu, jonka sanoma on tänäkin päivänä yhtä etevä. Erityisesti tykkään riimistä “Onhan se tommonen ryssän ketku, jota on Suomessa korvennettu”. Luultavasti tästä biisistä johtuu myös Väinö Linnan Tuntemattoman sotilaan hahmolle Asumaniemi kuvailema tapahtuma, jossa nuori täydennysmies saapui rintamalle ja loihe lausumaan: Missä niitä ryssiä on, että saa ruveta tappaan?”

 

Tuossa tuo 1942 versio: