Hallitukselta ukaasi – ensi vuonna 50 % lisää palautuksia

Ruotsin hallitus on antanut maahanmuuttovirastolle, Ruotsin rikosseuraamusvirastolle ja poliisiviranomaisille tehtävän tehostaa palautustoimintaa. 50 % lisää palautuksia ensi vuonna verrattuna viime vuoteen, käsky käy.

Hallituksen sivuilla julkaistun tiedotteen mukaan maahanmuuttovirasto Migrationsverketille, rikosseuraamusvirasto Kriminalvårdenille ja Poliisiviranomaisille on annettu tehtäväksi tehostaa palautustoimintaa siten, nämä viranomaiset yhdessä lisäävät palautus- ja karkotuspäätöksiä 50 prosentilla vuoden 2023 aikana verrattuna vuoden 2021 palautuksiin.

Kullekin viranomaiselle on laadittu omat tavoitteet palautuspäätösten määrien osalta, joita tullaan vertaamaan aiempiin palautusmääriin. Maahanmuuttovirasto vastaa koordinoinnista ja poliisi- ja rikosseuraamusvirastot operatiivisesta puolesta.

Projektiin kuuluu osana mm. niiden tulijoiden säilöönottaminen, jotka ovat saaneet kielteisen oleskeluluvan ja sitä myöten helpottaa hommaa, että lähtijöitä ei tarvitse etsiä kissojen ja koirien kanssa pitkin kyliä.

Asiaa tullaan seuraamaan välitilinpäätöksillä ja lopullinen raportti onnistuneista palautuksesta toimitetaan vuosikertomuksen 2023 yhteydessä oikeusministeriölle.

– – –

Lukuina tämä tarkoittaa sitä, että vuoden 2021 lopussa viranomaisilla oli vajaa 20 000 ns. avointa tapausta, joissa henkilö oli saanut kielteisen oleskelulupapäätöksen, ja joissa maahanmuuttovirasto katsoi tarpeelliseksi etsintäkuuluttaa henkilön, jolloin poliisi toimeenpanee palautuksen. Näistä 20 000 palautettavasta ainakin yli 10 000 on edelleen etsintäkuulutettu.

Mitään tämän tarkempia käytännön lukuja on vaikea löytää. Joka vuosi palautetaan joka tapauksessa muutama tuhat henkilöä, joten arvion mukaan ensi vuoden karkotettavien määrä olisi jotakin 5-6 000 palautettavaa.

KOMMENTOINTIOHJEET

Jos haluat kommentoida, niin rekisteröidy Disqusiin ohjeiden mukaan. Se on minuutin kertahomma, ja jatkossa voit kommentoida ihan vapaasti rekisteröimälläsi nimimerkillä Pt-mediassa ja sadoilla muillakin nettisivuilla. Kommentoida voi ilman rekisteröitymistäkin, mutta silloin kommentti menee moderointiin. Koska kukaan ei seuraa kommentointipalstaa reaaliajassa, niin kommentin hyväksyntään voi mennä pitkä aika.

Kommentointi on vapaata, mutta käytä asiallista kieltä. Älä solvaa, uhkaile tai muutenkaan käytä asiatonta kieltä toisista ihmisistä, ihmisryhmistä, uskonnoista, seksuaalisista suuntautumisista tms.

Pt-media ei kerää mitään tietoja rekisteröitymisistä, eikä näe rekisteröityjän tietoja.