Eillisessä Kööpenhaminan ampumisessa kuoli kolme ja loukkaantui vakavasti neljä

Sunnuntai-iltana Kööpenhaminassa tapahtuneessa ammuskelussa kuoli kolme ihmistä ja neljä loukkaantui vakavasti. Useampia loukkaantui lievemmin kun väkimassa pyrki pakenemaan ostoskeskuksesta.

Tapahtuma alkoi Kööpenhaminassa Amagerin kaupunginosassa keskustan eteläpuolella sijaitsevassa isossa ostoskeskuksessa Field`s:issä klo 17.30 aikaan. Pitkäpiippuisella aseella varustautunut ampuja alkoi ammuskella summittain ostoskeskuksen sisällä ja välillä ulkona.

Alueella oli paljon ihmisiä, sillä viereisellä Royal Arenalla oli tarkoitus pitää myöhemmin illalla suuri musiikkiesitys.

Ihmiset pakenivat osittain kaaoksessa ulos alueelta. Lopulta selvisi, että kolme ihmistä oli kuollut ja neljä loukkaantunut vakavasti. Kuolleet olivat 17-vuotiaat tanskalaiset tyttö ja poika sekä 46-vuotias venäläinen mies, joka oli asunut Tanskassa jo pitkään. Loukkaantuneita olivat 19- ja 40-vuotiaat tanskalaiset naiset ja 16-vuotias ruotsalainen tyttö ja 50-vuotias ruotsalainen mies. Myös useampi ihminen sai pienempiä vammoja paetessaan ostoskeskuksesta.

Kenelläkään uhreista ei tiedetä olleen mitään yhteyttä tekijään.

 

Poliisi ei tutki asiaa terrori-iskuna, mutta toisaalta motiivia teolle ei vielä tiedetä. Kaikki uhrit olivat summittain valittuja ja tekijä on alustavasti tunnustanut olleensa ampuja. Ampujalla oli kiinniottohetkellä hallussaan myös teräaseita.

Epäilty tekijä on 22-vuotias tanskalainen mies, joka on jollakin tavalla ollut poliisin tuttu, mutta mitään tällaista joukkoampumista ei ole ollut epäiltynä. Miehen kerrotaan olleen psykologin vastaanotolla ennen tekoa.

Fieldsin ostoskeskus, jossa ammuskelu tapahtui, on alueena suuri ja moderni ostelualue. Siellä on monenlaisia palveluja toimistoista hotelleihin ja lentokentän läheisyys kuvastaa alueen ulkoasua.

 

Jotkut ovat väittäneet, että ammuskelu tapahtui maahanmuuttaja-alueella, mutta ei tapahtunut, vaan pikemminkin päinvastoin. Jos kuvissa näkyy paljon maahanmuuttajia, niin se johtuu yksinkertaisesti siitä, että Tanskassa on yhtä paljon maahanmuuttajia kuin Ruotsissa tai ylipäätään Keski-Euroopassa.

Koska alueella oli faktuaalisesti paljon muslimitaustaisia henkilöitä, niin muslimipiireissä tapahtumaa on alettu nyt rakentamaan siltä pohjalta, että kyseessä oli muslimeihin kohdistunut terrori-isku, mutta jollaisena poliisi ei sitä halua tutkia islamofobian takia. Tanskan poliisin mukaan asiaa ei tutkita terrorismina, tai mitään viitteitä sellaiseen ei ole.

Vaikka netissä leviää monenlaisia väitteitä tällaisten tapahtumien tiimoilta, niin ainakaan toistaiseksi ei ole tullut esille, että ampuja olisi osallisena johonkin isompaan järjestöön ja teko olisi ideologisesti latautunut.

KOMMENTOINTIOHJEET

Jos haluat kommentoida, niin rekisteröidy Disqusiin ohjeiden mukaan. Se on minuutin kertahomma, ja jatkossa voit kommentoida ihan vapaasti rekisteröimälläsi nimimerkillä Pt-mediassa ja sadoilla muillakin nettisivuilla. Kommentoida voi ilman rekisteröitymistäkin, mutta silloin kommentti menee moderointiin. Koska kukaan ei seuraa kommentointipalstaa reaaliajassa, niin kommentin hyväksyntään voi mennä pitkä aika.

Kommentointi on vapaata, mutta käytä asiallista kieltä. Älä solvaa, uhkaile tai muutenkaan käytä asiatonta kieltä toisista ihmisistä, ihmisryhmistä, uskonnoista, seksuaalisista suuntautumisista tms.

Pt-media ei kerää mitään tietoja rekisteröitymisistä, eikä näe rekisteröityjän tietoja.