Voiko maaseutupizzeria menestyä edes teoriassa?

Verohallinnon selvityksen mukaan Suomessa on viiden vuoden aikana löytynyt 20 miljoonaa euroa maksamattomia veroja, jotka keskittyvät ravintola-alalle. Lisäksi alalla käytetään pimeää ja puolipimeää työvoimaa.

Tyypillinen veroja kiertävä ravintola on pieni tai keskikokoinen anniskeluravintola tai kebab- tai pizzeriaravintola. Petos tapahtuu parissa eri vaiheessa; asiakkaiden ostoksia ei lyödä kassaan, vaikka päällisin puolin näyttää siltä, että asiakas saa korttimaksusta kuitin. Lisäksi ravintoloiden työntekijöille maksetaan veivaus-palkkaa, joka koostuu sosiaalituista, työttömyysrahoista ja pieneltä osin veronalaisesta oikeasta palkasta.

Ei tarvi olla talousalan ammattilainen, jotta ymmärtää, että monen pizzeria-kebabbilan takana löytyy veivausta. Sen ymmärtää jo yksinkertaisella + – laskulla. Oletetaan tuollainen peruspizzeria jossain pikku kaupungissa. Yrityksen kulut koostuvat ainakin seuraavista kuluista:

1.) Vuokra, oletetaan kiinteistön vuokrakulut 1 500 euroa. Vuokran suuruus riippuu tietenkin kuinka hyvällä paikalla liikehuoneisto on, mutta mennään tällä. Helsingin keskustassa summat ovat tietenkin kymmenkertaisia verrattuna Janakkalan kylänraitin kiinteistöihin.

2.) Oletetaan, että ravintola on auki aamusta aamuyöhön. Silloin firma tarvitsee vähintään kaksi työntekijää omistajan lisäksi. Oletetaan, että pizzapaakkareille maksetaan surkeaa palkkaa vaikkapa 1 500 euroa. Työnantajakulujen jälkeen 1 500 + 45% = 2 175 euroa ja kahdelta duunarilta yhteensä 4 350 euroa.

3.) Raaka-ainekulut. Ravintoloitsija ostaa tukusta tm. paikasta raaka-aineita, joista pizzakebabia rullataan. Lihat, makkarat, ranskanperunat, kebab-vartaat, sipulit, ananakset, limsat ja kaljat jne. En osaa sanoa mitään tarkkoja summia, mutta kyllä tässä puhutaan varmasti useammasta tuhannesta eurosta. Oletetaan tukkuostosten kuukauden summaksi 10 000 euroa.

4.) Juoksevat kulut, kuten puhelimet, siivoukset, rasvanpoistot, huollot, sähköt, mainostaminen, puhelimet, ajoneuvokulut, vakuutukset jne. oletetaan summaksi 2 000 euroa.

5.) Yrittäjän pitää nostaa itsekin itselleen palkkaa, oletetaan, että yrittäjä on kitsas ja tonni kuussa riittää.

Näin ollen yhden pizzerian kuukausikulut ovat kevyesti tuollaiset 18 850 euroa. Varmasti pari kymppiä on aika realistinen arvio.

Jotta firma ei mene vasaran alle, niin myynnin on oltava tietenkin vähintään sen verran mitä on kuluja. Jos ravintola on auki 30 päivää kuukaudessa, ja yhden pizzan veroton hinta on esim. 10 euroa (unohdetaan arvonlisävero tässä vaiheessa, mutta se on ravintoloissa 14 %, paitsi juomissa 24 %, joka lisätään ostoksen summaan. Asiakkaallehan tuo kympin pizza maksaisi tosiasiassa  sen 11,40 euroa).

Saadakseen kasaan tuon 18 850 euron summan on kuukaudessa myytävä tietenkin 1 885 pizzaa, eli päivän myynti on oltava keskimäärin sellaiset 63 pizzaa. Tällaisiin määriin päästään varmasti jossain vilkkaalla kauppapaikalla, mutta kuulostaa hieman epäuskottavalta pikkukylän pizzerialle, jossa myynti perustuu lähinnä pe-la-öiden mättöihin ja viikot ovat hiljaisia kuin ruumishuoneella.

Tämä oli vain esimerkin kaltainen esimerkki, sillä jokainen ravintolahan on omanlaisensa. Joku pizzapaikka saattaa menestyä hyvinkin, jos se saa esimerkiksi vakituisiksi lounasasiakkaiksi muutamankin työpaikan työntekijät.

Itse en kuitenkaan lähtisi sijoittamaan tuhansia euroja pizza-kebabbilaan.

Subscribe
Notify of
guest
19 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
me rikastumme
me rikastumme
6.7.2022 18:50

Kyllä ne menestyy, kituuttaen. Käyvät tukussa paskoilla savuttavilla vanhoilla pakuilla hakemassa velalla varastoja . Samaan aikaan, nämä voimavarat, ajelevat mersuilla sekä bemareilla, joiden listahinta, on alkaen 35 000 e. Asuvat keskusta kämpeissä, yökerhojen vieressä. Kelarahat tulee tileille, sekä ohijonot asuntojen suhteen . Hyödylliset idiootit. Niitä me suomalaiset olemme. Kun nyt saatiin kiinni naurettavat 20 miljoonaa veronkierrosta, niin todellinen summa on kymmenkertainen ellei satakertainen.

Pitsalättyland
Pitsalättyland
6.7.2022 18:52

Unohdit ne elintarvikkeet ja tavarat jotka pitsahemmo ostaa varastettuina tai salakuljetettuina eli lihaa, kahvia, alkoholia, tupakkaa, kokkelia…

Aimo-Jorma Lerssimetsä
Aimo-Jorma Lerssimetsä
6.7.2022 19:36
Vastaa...  Pitsalättyland

Yksi hyvä kikka on mennä lihafirmaan töihin ja sieltä ostaa matskut.

Aimo-Jorma Lerssimetsä
Aimo-Jorma Lerssimetsä
6.7.2022 20:35

Omaan käyttöön se on tarkoittu.
Arvaa onko kavereita, kun ne tietää sun uudesta duunista?

Aimo-Jorma Lerssimetsä
Aimo-Jorma Lerssimetsä
6.7.2022 19:35

Juuei.

Aimo-Jorma Lerssimetsä
Aimo-Jorma Lerssimetsä
6.7.2022 19:39

Itse en ole tilannut matskua karvakäsiltä vuosiin.

Kimmo Leino
6.7.2022 19:42

6,6 MILJARDIA euroa tuo poskipunahallitus lähetti Italiaan; jolla Italialaiset nyt korjailevat talojaan. Kuinka paljon se 20 miljoonaa nyt onkaan 6,6 miljardista, tai niistä miljardeista joita syydetään ”maahanamuuttoon” ja ”kehitysapuun” saati tuhansien turhien virkamiesten palkkoihin .
Ja näiden VARASTELEVIEN ”luottamushenkilöiden” rikoksia ei saa edes ”lain” mukaan tutkia: Suomen ”perustuslain” 118 § … Kansalaisten kokemat ihmisoikeusloukkaukset … syyteoikeutta ei kuitenkaan ole mikäli syyte perustuslain mukaan on käsiteltävä Valtakunnanoikeudessa.

Julkinen varkaus: Iltalehti 7.4. 2012 ”Eduskunnassa muhii miljardikaappaus”. ”Yli lain salliman perityt tasoitusvastuurahat aiotaan kaapata”.

Varkaus toteutettiin ”lailla 444/2012” 1.1. 2013; kun kolmisen miljardia pienyrittäjien omaisuutta siirrettiin pankki-vakuutuslaitoksille !

Nyt pitää pienyrittäjiltä nyhtää viimeisetkin roposet; kun eläkerahat JO VARASTETTIIN.

Lisää varkauksia on tulossa YEL-järj. kautta He 99 – 104

Nyt tulee rahaa
Nyt tulee rahaa
6.7.2022 19:46

Ei kai se ravintola tyhjästä ilmasta synny. Firman pystyttäminen ja toiminnan käyntiin saaminen vaatii peruspääomaa. Jos se on lainarahaa, niin korko- ja lyhennyskulut nakertavat tuottoja.
P.S. IS:ssa oli uutinen prostituoidun pakeilla käyneen miljönäärin ryöstöstä Helsingissä. Jutussa mainittiin, että kyseisen henkilön omistukset nimeltä mainitsemattomassa pörssifirmassa ovat kurssiarvoltaan 11 milj. euroa. Hänellä oli vuosina 2017–2020 yhteensä yli 5 miljoonan euron pääomatulot. Olisi ollut lehdeltä asialkaspalvelua kertoa, mikä firma maksaa sijoituksesta osinkoa yli 10 prosenttia.

Girlcott
Girlcott
6.7.2022 19:46

Lihat on ullatuslihoja ja juusto on jotain uretaanipitoista rasvasmegmaa. Kaikesta tingitään ja kaikkea fuulataan. Paavo ei ummartanut koko pointtia: pizzerian ei pidä edes kannattaa, se on aivan sama meneekö konkkaan. Pääasia että saadaan homma pyörimään ja otetaan velaksi itselle omaisuutta, sitäkään ei aiota ikinä takais maksaa. Ei noita kiinnosta jos menee luottotiedot ja muut, pieni nimen muutos ja serkkupoika johtajaksi niin taas saadaan työkkärirahaa ja homma rullaa. Tätä sketsiä voi yksi muslimipizzaperheklaani pyörittää helpostikin 20-30 vuotta eikä heille voida yhtään mitään. On autoo on taloo on vaatteita ja elämä hymyilee, se on aivan VITUN sama jos kantikset PAHEKSUU. Unohdat että me olemme noille PASKAA. Ainut jonka voit tehdä on lopettaa muslimipizzojen syönti ja aina välillä ilmoittaa kylän hygieniapoliisille että olisi taas aika tehdä tarkastus niin menee ovet kiinni muutamaksi viikoksi. Hikinen karvakäsi joka vihaa sinua tekee sinun ruokasi, arvaa mitä siinä on…

Kimmo Leino
6.7.2022 19:50

Rikosilmoitus tästä kaikesta jätetty poliisille Kansalaistorilla keväällä 2021; valtiopetos eli PL 118 § ( on PL 6 §:n vastainen ); Kansainvälisen rikostuomioistuimen lahjonta … Tokentube Kimmo Leino puhuu.

Yrittäjien eläkerahat on puhallettu; ja nyt pitäisi viimeisillä roposilla maksaa virkamiesten eläkkeet ja palkat samalla YEL-eläkkeitä TAKAUTUVASTI leikaten !

Hallituksen salatut esitykset juhannuksen tienoilta HE 99 – 104 / 2022 vp .

Kannattaa lukea ; lähde eduskunnan julkiset asiakirjat; jotka lehdistö huolella salaa kansalta . Huoltovarmuuskeskukselle uusi tehtävä ”hätä-pankkijärjestelmä”; koska kaikkien Suomessa olevien pankkien serverit sijaitsevat Suomen rajojen ulkopuolella !

Mutta kyllä kansan piikkeihin löytyy rahaa lääketehtaille … ja millaisiin : Terveyskirjasto Duodecim: Sikainfluenssa pandemia 2009 – 2010 ja rokotuksia seurannut narkolepsia. ”Narkolepsiaan syyllisenä pidetään yksilöllistä perinnöllistä alttiutta, sekä rokotteen sellaista rakenn

Kimmo Leino
6.7.2022 19:55

Rokotteen sellaista rakennetta, jota ei ole yhdessäkään aiemmassa rokotteessa.” Siis tietoisen vaaralliset ”uuden rakenteen” piikit.

Jotka voidaan antaa vain VALTIOPETOKSEN avulla: Perustuslain tarkastamiskomiten mietintö 9 /2010 ( 2011 perustuslakimuutokseen )…. Poikkeusoloja koskevaa laki TULEE muuttaa niin, että poikkeusolot voidaan sotatilan lisäksi julistaa kansainvälisen elimen ILMOITTAMAN ”pandemian” seurauksena.

Suomen ”perustuslaki” siis mukautettiin tähän piikitykseen sopivaksi 2011 … eikö vieläkään soita hälytyskelloja ?

Ensin kokeiluna sikapiikki ja sitten kunnolla myrkkyä kehiin …. SUUNNITELMALLISESTI !

Daavidin poikai
Daavidin poikai
6.7.2022 20:27

Näin se menee. Tässä on vielä mielenkiintoinen seikka. Elintarvikejäte pitää lajitella laillisesti. Esimerkiksi joulukinkun rasvan, sekä muun rasvan pitää laittaa määrättyyn astiaan mustaan pussiin (biojäte) Ok. Yrittäjä saa tehdä vähennyksen verotukseen näistä mustista vuovipussiesta. Nyt kun tästä biojätteestä valmistetaan biokaasua niin yrittäjä ei saa mitään osinkoa tästä raaka-aineesta jonka hän on toimittanut tälle biokaasu yritykselle. Yrittäjä joutuu myös maksamaan rahtikustannuksen kun roska-auto yhtiö tyhjentää hänen biojäte säiliön. Suurimmat huijarit pyörii juuri elintarvike, ja jätealalla, koska nämä on todellisten, rehellisten ihmisten elinehto. Varsinkin pohjois-eurooppalaiset on niin sivistynyttä kansaa, että me ei haluta heittää rasvaa, ja roskia kehitysmaalaisten tyyliin.

Waltsu
Waltsu
6.7.2022 20:59

Menestyvä maaseutupizzeria: https://www.is.fi/viihde/art-2000008914061.html
(Joo, on sillä Temoskalla muutakin siinä kuin pelkkä pizzeria)

seant
seant
6.7.2022 22:25

Yleensä kaikki kalusteet pitsauunista alkaen on vuokrattu, myös niiden vuokrakulut on yksi menoerä. Yksi keino, millä verottaja pääsee kiinni on verrata tukkuostojen määrää myyntiin, jos on epäsuhta niin silloin ei ole kaikkea kassaan lyöty. Aikoinaan jäi moni kampaamo kiinni, kun verottaja kyseli tukusta kuinka paljon permanenttiaineita myyty ko. kampaamolle ja kuinka monta permanenttia oli kassaan lyöty.

Pena
Pena
7.7.2022 01:56

Paikallinen eräs nuori nainen sai yhdestä pizzakebab paikasta ruokamyrkytyksen. Ei kuulemma aio asioida enää siinä paikassa jatkossa. Tämä tapahtui eräällä pienellä paikkakunnalla itä-suomessa. Itsekin olen tuolla käynyt ja ei näytä paikan hygienia olevan kovin kummoinen, enkä ole ostanut sieltä enää mitään kun kuulin tapauksesta.

Valtsu
Valtsu
7.7.2022 06:15

Ja eihän pitsoista missään pyydetä kymppiä. Alimmillaan hinta on vitosen ja korkeimmillaan 8 euroa. Siis kehitysmaalaisten paikoissa.

Tuossa lähellä karvakäsien paikan osti rehellisen oloinen yrittäjä. Hintakin on sitten sen kympin.

elkku
elkku
7.7.2022 08:24

Jaa, enpä tiedä menestyvätkö. Asun 8000 asukkaan maaseutukunnassa, keskustasta löytyy 1 suomalaisten pyörittämä pizzeria (saa myös olutta) ja yksi yllätysmaustepizzeria (ei saa olutta). Lisäksi löytyy 3 suomalaisjuottolaa, joista saa pizzaa. Suomalaisten omistamat yritykset ovat pyörineet samoilla omistajilla vuosikymmeniä, yllätysmaustepizzerian väki vaihtuu säännöllisesti n. kerran puolessatoista vuodessa.

Timppis.
Timppis.
7.7.2022 11:46
Vastaa...  elkku

Uudet starttirahat samat naamat eri rooleissa,pelkkää kusetusta muistuttaa soumen poliittista kenttää.ymmärtävät toisiaan hyvin groteskia teatteria kaikki.ps.siis suomen meni senatsakasin.

Quattro Jihad
Quattro Jihad
7.7.2022 18:47

Ja tässä nippelitietoa: Irakissa ja iranissa ei ole yhtäkään pizzeriaa. Pizza ei ole muslimien perinneruokaa.