Polkupyörävarkauksien tahti kiihtyy Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa

Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa polkupyöriä varastettiin pelkästään touko- ja kesäkuun aikana enemmän kuin tammi–huhtikuussa. Oulun poliisilaitos kertaa vinkit polkupyörärikollisuuden ehkäisemiseen.

Polkupyöriä varastetaan nyt kiihtyvällä tahdilla. Oulun poliisilaitos on koonnut tilastoja vuoden alkupuoliskon pyörävarkauksista Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa.

Tammi–kesäkuun 2022 aikana Oulun poliisilaitoksen alueella on poliisin tietojen mukaan varastettu yhteensä 788 polkupyörää. Niistä ylivoimaisesti suurin osa eli 622 on varastettu Oulussa. Kajaanissa on varastettu 51 pyörää ja Raahessa 22. Oulun sisällä polkupyöriä varastetaan eniten keskustan alueelta. Seuraavaksi eniten pyöriä katoaa Toppilasta, Tuirasta, Rajakylästä ja Raksilasta.

Seuraava pylväsdiagrammi kuvastaa Oulussa varastettujen polkupyörien osuutta kaikista Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan pyörävarkauksista:

Diagrammista ilmenee, että pyöriä on touko–kesäkuussa varastettu selvästi enemmän kuin vuoden alussa. Poliisin tietojen mukaan Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla varastettiin tammikuussa 68 polkupyörää mutta kesäkuussa jo 233. Vuonna 2021 polkupyöriä varastettiin eniten elokuussa.

Pyöriä varastetaan satojen tuhansien eurojen arvosta

Tammi–kesäkuussa 2022 Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla varastettujen polkupyörien ja sähköpolkupyörien yhteenlaskettu arvo on arviolta yli 433 000 euroa. Varastettujen pyörien yhteenlaskettu arvo on vain suuntaa antava, koska moni pyöränsä menettänyt jättää ilmoittamatta varastetun pyörän arvon. Oulun poliisilaitoksen tilastojen mukaan anastettu tavallinen polkupyörä on keskimäärin noin 480 euron arvoinen ja sähköpyörä noin 1 960 euron arvoinen.

Seuraavasta pylväsdiagrammista ilmenee, että varastettujen polkupyörien yhteenlaskettu arvo on kasvanut kesän tullen. Tammikuussa pyöriä varastettiin arviolta reilun 32 000 euron arvosta ja kesäkuussa jo lähes 124 000 euron arvosta. Tavallisia polkupyöriä on varastettu koko vuoden aikana arviolta 359 000 euron arvosta ja sähköpyöriä 75 000 euron arvosta.

Mitä kansalainen voi tehdä polkupyörärikollisuuden vähentämiseksi

Poliisi toivoo, että kansalaiset omalta osaltaan auttaisivat polkupyörärikollisuuden kitkemisessä. Keinoja on monta.

Älä osta varastettua polkupyörää

Jokaisen käytettyä pyörää ostavan pitäisi miettiä, voiko myynnissä oleva pyörä olla varastettu. Herätyskellojen pitäisi soida, jos

  • myynnissä olevan pyörän hinta on epäilyttävän alhainen verrattuna muihin samanlaisiin myynnissä oleviin pyöriin,
  • alkuperäiset hankinta-asiakirjat puuttuvat,
  • myyjä ei osaa kertoa pyörän alkuperää uskottavasti tai
  • jokin muu asia tilanteessa saa epäilykset heräämään.

Anastetut pyörät pitäisi jättää ostamatta myös siksi, että niitten myynnillä rahoitetaan usein huumausaineiden hankintaa. Jos epäilet myynnissä olevaa polkupyörää varastetuksi, ota yhteyttä poliisiin.

Kirjaa ylös polkupyörän runkonumero

Osa varastetuista polkupyöristä kuljetetaan myyntiin ulkomaille, joten on tärkeätä, että varkaudesta on tehty rikosilmoitus ja pyörä etsintäkuulutettu. Näin rajaviranomaisilla on jonkinlainen mahdollisuus estää pyörän vienti ulkomaille.

Kun hankit polkupyörän, kirjaa ylös sen runkonumero. Runkonumero on yksilöivä tunniste, jolla pyörä voidaan tarvittaessa etsintäkuuluttaa. Kannattaa myös ottaa pyörästä valokuvat.

Lukitse pyöräsi kunnolla

Pyörän omistajana huolehdi, että pyörässäsi on toimiva lukko, mieluiten kaksikin. Toisin sanoen pyörän oman runkolukon lisäksi sinulla pitäisi olla sellainen lukko, jolla pyörän saa kiinni lähellä olevaan kiinteään esineeseen, kuten katuvalotolppaan.

Aina tuplalukituskaan ei riitä, vaan pyörä lähtee varkaan mukaan lukituksista huolimatta. Hyvä keino estää pyörävarkaus on siirtää pyörä lukittuihin sisätiloihin. Myös sisätiloissa polkupyörä kannattaa pitää lukittuna.

Jos joudut jättämään polkupyörän yöksi ulos, harkitse, mihin pyöräsi jätät. Julkinen, avara ja valaistu paikka on parempi vaihtoehto kuin hämärä sivukuja.

Nosta kiinnijäämisriskiä

Havainnoi ympäristöäsi ja kiinnitä huomiota epäilyttäviin asioihin. Jos näet jonkun kantavan lukittua polkupyörää tai yrittävän saada lukittua pyörää auki muulla kuin pyörän avaimella, ilmoita tilanteesta poliisille soittamalla hätäkeskuksen puhelinnumeroon 112. Paina mieleesi tekijän tuntomerkit sekä mahdollisen ajoneuvon rekisterinumero.

Kutsu poliisi paikalle myös silloin, jos varsinkin yöaikaan näet tai kuulet asuinalueella liikkuvan hitaasti etenevän ja pysähtelevän auton. Poliisi voi käydä varmistamassa, onko kyseessä postinkantaja vai polkupyörävaras. Jos kyseessä on polkupyörävaras, saattaa auton kyydistä löytyä useita anastettuja polkupyöriä.

Subscribe
Notify of
guest
4 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
T
T
7.7.2022 14:37

Tajukangas olisi hyvä nähdä välillä taas monokulttuurissa.

GLGL
GLGL
7.7.2022 14:53

Pyörään kiinni GPS-trackeri ja sitten liivijengin poikien luokse neuvottelemaan noutosopimuksesta. Jos optiolistalla on tarjolla “leukaan sattuminen”, niin se ehkä kannattaa ruksata. Katkaisee hörhön varkauskierteen.

murre riepunen
murre riepunen
8.7.2022 06:57

Poliisin viiltävä analyysi pyörävarkauksista, pyöriä varastetaan enemmän touko- ja kesäkuussa, kuin tammi- ja helmikuussa. Tilastonikkarille melkolailla purtavaa.

VMP
VMP
8.7.2022 14:11

“Anastetut pyörät pitäisi jättää ostamatta myös siksi, että niitten myynnillä rahoitetaan usein huumausaineiden hankintaa.” Laillisesti hankituilla pyörillä taas rahoitetaan maahantunkua, uusia hallintohimmeleitä, miljardien korruptiota ym. En pidä tuota kovin hyvänä argumenttina