Sähköautojen myötä asuntovaunut ja peräkärryt jäävät historiaan

Sähköautojen lisääntymisen ja polttomoottoriautojen häviämisen myötä historiaan häipyy sellainen harrastus kuin asuntovaunun perässä vetäminen. Ja yleisesti kaikki henkilöautoilla vedettävät peräkärryt ja venetrailerit.

Kun ennen vanhaan oli normimeininki, että suurin piirtein jokaisessa autossa oli peräkoukku, niin sähköautoissa tällaista lisävarustetta ei ole, ja harvaan sähköautoon koukkua on mahdollista edes asentaa. On olemassa joitakin autoja, joihin koukun voi asentaa, ja joilla on mahdollista vetää vaunua, mutta suurimmassa osassa sähköautoja akkujen sijainti auton peräosassa rajoittaa koukun asentamista perinteisellä tavalla.

Useimmissa sähköautoissa koukun asentaminen on kielletty kuitenkin jo lähtökohtaisesti, koska sähkömoottori ylikuormittuu pienelläkin vetokuormalla. Niissä autoissa taas, joissa vaunun vetäminen on mahdollista, niin kulutus nousee jopa yli 90 % normaalista kulutuksesta vedettäessä perus asuntovaunua, jonka paino on 1 500 kg.

Näin ollen tällä hetkellä parhaallakin sähköautolla veto-ominaisuuksin, Tesla Model X:llä, kestää muutaman viikon kun lähtee hinaamaan vaunua Helsingistä Lappiin. Täysillä akuilla vetomatka voi hyvällä tuurilla olla satakunta kilometriä.

Historiaan jää näin ollen myös sellaiset harrastukset kuin veneen liikuttelu omatoimisesti trailerilla. Vähänkin raskaamman veneen perässä vetäminen on mahdotonta, sillä vaikka auton vääntö siihen riittäisikin, niin akkujen kesto on vain joitakin kymmeniä kilometrejä.

Niin ikään historiaan jää omatoimirakentajien peräkärryreissut rautakauppaan. Vaikka sähköauton perässä voisikin vetää jotakin kevyttä kärryä, niin jokainen sementtisäkki ja tiiliskivi pitää hakea erikseen kaupasta, että kärryn paino ei nouse liian suureksi.

Maanteiltä loppuvat myös hevoskärrykuljetukset. Kun Veikko on tähän asti vetänyt hevosensa kärryllä Vermoon jämäkällä diesel Mersulla tai Volvolla, niin tulevaisuudessa hevonen jää laitumelle. Entäpä kaikki toriakauppiaiden grillivaunut?

Onkohan tätä asiaa mietitty ollenkaan paremmissa piireissä? Miten aiotaan tulevaisuudessa vetää järvestä traileriin tuollainen perus uisteluvene ja kuka ne sadat tuhannet veneet, joita Suomenkin järvissä on, siirtää? Ja jotka tähän asti veneen omistaja on omatoimisesti hoitanut. Miten aiotaan tulevaisuudessa hoitaa omakotitalotyömaan lautakuorman haku Puukeskuksesta, joka tähän asti on tullut kevyesti rakentajan peräkärryn perässä? Pitääkö tätäkin varten tilata joku erikoiskuljetus? Ja miten käy yhden kahden hevosen kuljetuksien hevoskärryillä?

KOMMENTOINTIOHJEET

Jos haluat kommentoida, niin rekisteröidy Disqusiin ohjeiden mukaan. Se on minuutin kertahomma, ja jatkossa voit kommentoida ihan vapaasti rekisteröimälläsi nimimerkillä Pt-mediassa ja sadoilla muillakin nettisivuilla. Kommentoida voi ilman rekisteröitymistäkin, mutta silloin kommentti menee moderointiin. Koska kukaan ei seuraa kommentointipalstaa reaaliajassa, niin kommentin hyväksyntään voi mennä pitkä aika.

Kommentointi on vapaata, mutta käytä asiallista kieltä. Älä solvaa, uhkaile tai muutenkaan käytä asiatonta kieltä toisista ihmisistä, ihmisryhmistä, uskonnoista, seksuaalisista suuntautumisista tms.

Pt-media ei kerää mitään tietoja rekisteröitymisistä, eikä näe rekisteröityjän tietoja.