Valtio lisää valvontaa: Prepaid-liittymät rekisteröitävä elokuusta alkaen

Ruotsissa prepaid-liittymien anonyymi käyttö loppuu asteittain elokuusta alkaen. Sen jälkeenkin prepaid-liittymiä voi ostaa, ja ne toimivat kuten tähänkin asti, mutta liittymä pitää rekisteröidä ennen kuin sen saa auki.

Uudet prepaid-liittymät, tai kuten Ruotsissa sanotaan kontantkort, tulee elokuusta alkaen rekisteröidä sen operaattorin luona, joka tarjoaa liittymän. Rekisteröintivelvollisuus koskee kaikkia puhelin- ja nettiliittymiä. Uutta liittymää ei saa auki ennen kuin se on rekisteröity henkilön, yrityksen tai muun toimijan nimiin, jolla on henkilötunnus, y-tunnus tai muu tällainen viranomaisnumero. Tämän lisäksi pitää ilmoittaa osoite.

Tähän asti käytössä olevia anonyymiliittymiä voi käyttää helmikuuhun asti, mutta sen jälkeen nekin sulkeutuvat, jos niitä ei rekisteröidä.

Yleisesti tätä rekisteröintivelvollisuutta perustellaan rikollisuuden torjunnalla, kuten aina kaikenlaisia rekisteröitymisiä ja byrokraattisia toimia. Rikolliset eivät kuitenkaan käytä puhelinliittymiä rikosten suunnitteluun liittyvissä yhteydenpidoissa ja operaatioissa jo sen takia, että poliisin puhelinkuuntelun riski on aina olemassa. Rikollisten välisessä yhteydenpidossa käytetään erilaisia sovelluksia. Ne vaativat netin, mutta nettiin voi taas liittyä julkisissa wifi-verkoissa, joita on esimerkiksi Tukholmassa lähes kaikkialla.

Lähinnä rikollisuus, jota voidaan torjua tällaisilla liittymien rekisteröimisillä on ns. ennakkomaksupetoksen kaltaiset rikokset. Mutta sekin on heikko perustelu. Joku myy Blocketissa (vrt. Tori.fi) olematonta tavaraa ja pyytää ostajalta etumaksua. Kauppa sovitaan puhelimessa ja myyjä häviää sen jälkeen tuhka tuuleen. Tässäkään rikosmuodossa se liittymä ei kuitenkaan ole se, joka paljastaa huijarin, vaan pankkitili. Jos maksaa etukäteen toisen tilille rahaa ja myyjä häviää sen jälkeen, niin rikostutkinnassa kaikkein yksinkertaisin keino on selvittää kenen tilille raha maksettiin.

”Rehellinen kansalaine” allekirjoittaa yleensä tällaiset byrokraattiset toimet, koska ”jos ei ole salattavaa, niin ei ole pelättävää”. Rehelliset kansalaiset ovat jopa ylpeitä siitä, että pääsevät rekisteröitymään. He eivät ymmärrä sitä, että esimerkiksi juuri tässä anonyymien liittymien rekisteröitymisessä on kyse heidän valvonnasta, sillä rikolliset osaavat toimia anonyymisti ilman liittymien rekisteröitymistä, kuten ovat toimineet tähänkin asti.

En tiedä miten systeemi toimii muissa maissa, paitsi Saksassa, jossa satuin asumaan muutaman kuukauden. Siellä prepaid-liittymä piti rekisteröidä ennen kuin sen sai toimimaan.

KOMMENTOINTIOHJEET

Jos haluat kommentoida, niin rekisteröidy Disqusiin ohjeiden mukaan. Se on minuutin kertahomma, ja jatkossa voit kommentoida ihan vapaasti rekisteröimälläsi nimimerkillä Pt-mediassa ja sadoilla muillakin nettisivuilla. Kommentoida voi ilman rekisteröitymistäkin, mutta silloin kommentti menee moderointiin. Koska kukaan ei seuraa kommentointipalstaa reaaliajassa, niin kommentin hyväksyntään voi mennä pitkä aika.

Kommentointi on vapaata, mutta käytä asiallista kieltä. Älä solvaa, uhkaile tai muutenkaan käytä asiatonta kieltä toisista ihmisistä, ihmisryhmistä, uskonnoista, seksuaalisista suuntautumisista tms.

Pt-media ei kerää mitään tietoja rekisteröitymisistä, eikä näe rekisteröityjän tietoja.