Kolmen kamelikuskin tuomiot jäivät hovioikeudessa voimaan

Göteborgissa takavuosina pyöritetty kamelikeskus lienee monikulttuurisuushulluuden kaikkein huvittavin ja naurettavin ilmiö. Kaikki meni päin helvettiä ja veronmaksajille saatiin mukavasti maksettavaa.

Abdullah sen siinä loppumetreillä keksi, veti ässän hihasta ja sanoi, että perustetaan kamelikeskus ja niistetään veronmaksajilta muutama milli. Saadaan mukava siivu ja pistetään kaikki omaan taskuun. Oli vuosi 2014.

Liikeidea oli melko simppeli ja se saatiin helposti myytyä ruotsalaisille rahoittajille. Ohimennen sanottuna, että kunnon bisnesmies se myy mitä vaan. Ajatus perustui siihen, että perustetaan Ruotsiin kamelikeskus, tuodaan sinne aitoja kameleita ja näin edistetään uusruotsalaisten integraatiota eli kotoutumista Ruotsiin.

 

Tuohon aikaan monikulttuurisuuden hulluina vuosina mikä tahansa meni läpi kunhan siinä oli vain sellaisia taikasanoja kuten ”monikulttuurisuus”, tai vielä parempi ”integraatio”. Kukaan ei vaivautunut kysymään, että miten helvetissä jostain Afrikasta tuodut kamelit edistävät uusruotsalaisten kotoutumista Ruotsiin. Mutta joku sellainen idea siellä takana oli, että kun afrikaanolla tai arabiaanolla on vaikeaa, niin hän voi mennä kamelikeskukseen halipusuttelemaan kameleita ja koti-ikävä helpottuu. Sen jälkeen jaksaa taas rasistisessa ruotsalaisessa yhteiskunnassa vähän aikaa.

 

Loistava idea esiteltiin Göteborgin kaupungille 2015. Kunnan isät ja tädit olivat niin haltioissaan ideasta, että kaupunki ja Työvoimatoimisto täräyttivät saman tien tiskiin 500 000 kruunua (50 000 euroa) kamelirahaa. Tällä rahalla piti saatavan kamelikeskukseen kamelitallit. Homma siis alkuun.

Muitakin rahoittajia saatiin. Mukana oli erilaisia säätiöitä, joiden kaikkien toiminta pyörii jollain tavalla asioissa, joissa mainitaan rasismi, integraatio ja monikulttuurisuus.

Saatiinko kamelitalli ja kamelikeskus?

Ei saatu. Somalimiehet nimittäin eivät ehkä jotenkin hoksanneet sitä, että kaupungilta saatu raha oli korvamerkittyä rahaa ja rahoja ei olisi saanut käyttää discoihin, huoriin, viinaan ja tupakkaan. Eikä kameliyhdistys ollut edes hakenut koko rakennuslupaa kamelitallille, joten mitenpä sitä kamelitallia rakentaa kun ei ollut edes rakennuslupaa. Eikä kyllä ollut kameleitakaan.

Kun kaupungilla huomattiin, että taisi käydä kuin entiselle miehelle autokaupoilla, niin kunta alkoi vaatimaan rahoja takaisin. Kameliyhdistys taas väitti, että puolet masseista oli käytetty niin kuin oli sovittu. Mutta kaupunki ei enää uskonut, koska edes kamelitallin perustuksia ei oltu valettu. Iloinen virsi oli muuttunut haikeaksi hoosiannaksi ja rahat piti maksaa takaisin.

Kameliyhdistys hakeutui nyt konkurssiin ja velkoja oli yli 800 000 kruunua. Varoja yhdistyksellä oli: yksi jääkaappi ja joku nauharullaaja yhteisarvoltaan 4 695 kruunua.

Somalimiehet olivat siis käytännössä keksineet lähes ikiliikkujan. Syyttäjän mukaan vuosien 2014-2017 aikana kamelikeskuksen tilille tuli kaupungilta 2,5 miljoonaa kruunua (250 t euroa). Kaupunki yritti tehdä kaikkensa, että Göteborgiin saataisiin kamelikeskus ja kamelikuskeja autettiin viimeiseen asti. Yhteensä rahaa pyöri tileillä noin 11 miljoonaa kruunua (1,1 milj. euroa).

 

Olisinpa halunnut olla kärpäsenä katossa kuuntelemassa, kun kunnan palaverissa lopulta ymmärrettiin viheltää pilliin. Suvakkojen päässä idea oli alussa niin huikea, että miten ihmeessä jotain sellaista ei ole aikaisemmin edes keksitty kuin kamelikeskus. Mikä valtava rikastus Göteborgia ja kunnan uusruotsalaisia nyt kohtaakaan kun kuntaan saadaan kamelikeskus ja kamelitalli. Voi sitä integraation määrää.

On siellä voinut olla vähän nolo tunnelma kun on hoksattu, että mitään kamelikeskusta ei tule, eikä yhtään ainoaa kamelia. Ja miten helvetissä me lähdettiinkin mukaan näin typerään ideaan.

Käräjät

Asia eteni käräjille petoksena ja kirjanpitorikoksena. Kamelikeskuksella ei ollut ollut minkäänlaista kirjanpitoa vaan tilille tulleet rahat oli haaskattu sitä mukaa kun sitä tuli. Osa rahoista siirrettiin miesten omille tileille, osalla rahoista osteltiin kaikenlaista ja elettiin mukavaa elämää.

Teot katsottiin petoksiksi ja kolme miestä tuomittiin kahden vuoden pieniin vankeusrangaistuksiin, jotka hovioikeus vahvisti.

Kamelikeskuksen nettisivut

Mielenkiintoista on se, että kamelikeskuksen nettisivut ovat yhä auki. Luultavasti vain sen takia, että ketään ei enää kiinnosta hoitaa niitä ja poistaa sivuja käytöstä. Somalimiehet tekivät siis kuitenkin jonkinlaista taustatyötä ennen kuin rahahanoja alettiin aukomaan. Sivuilla sanotaan, että kamelikeskuksen tavoitteena on rakentaa:

– Kamelipuisto, jossa kamelit viihtyvät ja eläimiä hoidetaan hyvin.

– Aktiivikeskus, jossa vierailijat voivat viettää mukavaa aikaa.

– Kamelikauppa, josta voi ostaa erilaisia kamelituotteita, kuten kamelinmaitoa, lihaa jne.

– Tietokeskus, jossa kerrotaan faktaa kameleista.

– Tutkimuskeskus, jossa tehdään kameleista tieteellistä tutkimusta.

– Koulutuskeskus, jossa halukkaita koulutetaan kamelinhoitotehtäviin.

– Maailmankylä, jossa kamelikeskus on ensimmäinen askel.

Visiopuolella kerrotaan, että kamelikeskuksen tulee parantamaan Angeredin kaupunginosan aktiivisuutta, nostaa monikulttuurisuutta positiivisella tavalla esille, tuo työpaikkoja jne.

Mitä hullumpi idea, sitä varmemmin se uppoaa.

Petospisteet 5/5.

KOMMENTOINTIOHJEET

Jos haluat kommentoida, niin rekisteröidy Disqusiin ohjeiden mukaan. Se on minuutin kertahomma, ja jatkossa voit kommentoida ihan vapaasti rekisteröimälläsi nimimerkillä Pt-mediassa ja sadoilla muillakin nettisivuilla. Kommentoida voi ilman rekisteröitymistäkin, mutta silloin kommentti menee moderointiin. Koska kukaan ei seuraa kommentointipalstaa reaaliajassa, niin kommentin hyväksyntään voi mennä pitkä aika.

Kommentointi on vapaata, mutta käytä asiallista kieltä. Älä solvaa, uhkaile tai muutenkaan käytä asiatonta kieltä toisista ihmisistä, ihmisryhmistä, uskonnoista, seksuaalisista suuntautumisista tms.

Pt-media ei kerää mitään tietoja rekisteröitymisistä, eikä näe rekisteröityjän tietoja.