Kuinka ihmisiä huijataan uskomaan kalliiseen sähköön

Sähkön hinta nousi taas alkuviikosta huippulukemiin. On käsittämätöntä miten sähkön ympärillä pyörivässä ”keskustelussa” on unohdettu kokonaan terve järki ja asiaa pyöritellään pelkästään energiayritysten ehdoilla.

Kun sähkön hinta on viime vuosien aikana nostettu huippuunsa talvisin, niin energiayhtiöt ovat yksinkertaisesti selittäneet hinnannousun tavalla, joka uppoaa tietämättömiin ihmisiin melko helposti. On annettu ymmärtää, että talven kylmyys tekisi sähköntuotannosta jotenkin erityisen vaikeaa. Tämä vaikeus sitten olisi se syy miksi sähkö on kallista.

Mutta, tämä ei pidä paikkaansa millään tavalla. Pakkanen ei vaikuta sähkön tuottoon millään tavalla. Ydinvoimala tuottaa sähköä ihan samalla tavalla olipa ulkona -50 tai +20 astetta. Vesivoimaankaan pakkanen ei vaikuta millään tavalla. Vesivoimalan turbiinit ovat aina, siis aivan aina, monta metriä jääkannen alapuolella, jossa vesi virtaa ihan samalla tavalla olipa ulkona -50 tai +20 astetta.

Kovat pakkaset vaikuttavat tietenkin jonkin verran esimerkiksi tuulisähköön, koska kovalla pakkasella on korkeapaine ja ilma on tyyni. Propellit eivät pyöri. Mutta vaikka kaikki tuulimyllyt nyt yhtäkkiä lopetettaisiin, niin sillä ei olisi mitään käytännön merkitystä sähkön tuotannon kannalta, koska tuulisähkö on melko marginaalista sähkön tuotannossa.

Nyt kesällä, kuten ei myöskään talvella, sähkön tuotantoon ole olemassa mitään sellaisia teknisiä tekijöitä, jotka nostaisivat sähkön hintaa. Siitä huolimatta sähkö on taas erityisen kallista.

Mistä sähkön korkea hinta sitten johtuu?

Energiayhtiöt ovat pörssiyhtiöitä ja niiden tehtävä on tuottaa osakkeenomistajille mahdollisimman suurta voittoa. Energiayhtiöiden ensisijainen tehtävä ei siis ole tuottaa kuluttajille halpaa sähköä vaan yhtiölle voittoa.

Nyt on käynyt sillä tavalla ikävästi, että energiayhtiöiden ennusteet voitoista ovat menneet hieman pieleen ja tätä negatiivista suuntausta pyritään muuttamaan positiiviseksi, eli voitoksi. Sähkön korkea hinta johtuu yksinkertaisesti siis vain siitä, että alkuvuosi ollaan menty persnetolla ja nyt pitäisi saada niitä oikeita voittoja.

Vaikuttaako Venäjä sähkön hintaan?

Eipä juuri, sillä Suomen ja Venäjän välinen sähkökauppa on ollut ottia tuota jaa jaata. Yhtenä päivänä Suomi on saattanut ostaa Venäjältä sähköä pieniä määriä, mutta toisena päivänä se on myynyt sitä sinne.

Tällä hetkellä Suomen sähkön kulutus on noin 8 000 MW, josta omaa tuotantoa on 5 600 MW. Tuontisähköä, eli Suomen ostamaa sähköä tulee Ruotsista reilu 2 500 MW ja Norjasta muutama megawatti. Suomi taas myy Viroon sähköä 100 MW.

Mielenkiintoista on kun katsoo vähän laajemmin näitä suhteita. Ruotsin tuotanto on 19 000 MV, josta viedään siis Suomeen. Edelleen Ruotsi vie Norjaan sähköä, mutta samaan aikaan myös ostaa sitä sieltä. Edelleen Ruotsin sähköä viedään Liettuaan, Puolaan, Saksaan ja Tanskaan. Tanska ostaa sähköä Ruotsista ja Saksasta, mutta myy sitä samaan aikaan takaisin Saksaan ja Norjaan. Norja taas vie sähköä Iso-Britanniaan, Suomeen ja Ruotsiin, mutta samaan aikaan ostaa sähköä Ruotsista ja Tanskasta.

 

Tämä sähkön pörssikauppa on melko monimutkainen, mutta yksinkertainen systeemi. Sähkö voidaan ajatella jonkinlaiseksi pörssiosakkeeksi, jota pyritään myymään kalliilla ja ostamaan halvalla.

Jos sähkön tuotannosta, myynnistä ja jakelusta vastaisi voittoa tuottamaton valtiollinen laitos, tai edes jotain sinnepäin, niin sähkön hinta voitaisiin nipistää melko alas. Kuluja sähkön tuotannosta tulee lähinnä kantaverkon huollosta ja laitosten ylläpidosta.

Mutta koska sähkön tuotanto, ja ennen kaikkea myynti on voittoa tuottavaa toimintaa, niin ei ole käytännössä mahdollista, että hinta tulisi tulevaisuudessa laskemaan.

Subscribe
Notify of
guest
37 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
seant

Tällä hetkellä koko Ruotsissa sähkö maksaa 0,361 snt/kWh ja Suomessa 37,87. eli yli satakertainen hintaero. Yksi paljon tienaavia ovat kantaverkkoyhtiöt, jotka saavat ns pullonkaulatuloja, esim. nyt Ruotsi ja Suomi jakaa pohjoisessa tulevan erotuksen joka on n. 37 snt/kWh, joka tekee, joka tunti reilu puoli miljoonaa euroa heille. Nämä pullonkaulatulot on valtavasti nousseet Norjassa, Ruotsissa ja Suomessa ne on normaalisesti olleet muutamia satoja miljoonia, mutta nyt ne ovat useita miljardeja. Norja esim. palauttaa juuri näitä tuloja kuluttajille, taisi olla 8 sentin yli menevältä 40%.
ps.tuulimyllyt usein seisoo pakkasella kun siivet jäätyvät ja siivistä tippuva jää on turvallisuusuhka aika isolle alueelle.

Anonyymi

Pitää muistaa, että sähkösopimuksellakin on väliä. Tuo melkein 40 senttiä on ilmeisesti pörssisähkösopimus. Sen voi sanoa irti milloin hyvänsä. Itse maksan tällä hetkellä sähköstä 4,98 senttiä/kWh. Sopimus on voimassa vielä vuoden päivät. Mutta mutta! Ne siirtohinnat! Siirto maksaa noin tuplasti sähkön hinnan itsellänikin ja sitähän ei saa edes kilpailuttaa! Sama on muuten tapahtunut veden hinnassa; perusmaksut ovat veden hinnassa jo 2/3 ainakin omassa kotikunnassani; vuodessa omakotiasuja maksaa n. 350 euroa ”vesimaksua” vuodessa ja vasta sen jälkeen avataan hana.

Elpriskollen.se

Tästä näette Tukholman läänin (sähköalue 3) tarjoukset tänään 14.7 Vaxholmin kuntaan. Tarjoukset ovat rajoitettuja, 3-12 kk, minkä jälkeen maksetaan normaali hinta.
Sivu Elpriskollen.se on valtion oma:

https://elpriskollen.se/sv/Avtal/?avtalstypid=0&forbrukning=2000&postnr=13953

Vihtori & Klaara

TVO sählää myös Olkiluodon kanssa:
OL1 oli touko-kesäkuussa muutaman vuoden välein välein toteutettavassa pidemmässä vuosihuollossa (norm. viikko). Samaan aikaan OL3:sta ”löytyi irto-osia” ja ilmoitettiin 3 viikon ylim. huoltotauosta ja siirrettiin kaupallinen käyttöönotto syyskuullle. Kun ”irto-osia” (hyvissä käsissäpä on OL3:n toimitus) löytyi ilmeisesti vielä lisää, niin huoltopaussi venyikin toimittajan taholta heinäkuun loppuun ja käyttöönotto joulukuulle. OL3:n räpellystä ei toki voi TVO:n piikkiin laittaa, mutta OL1 on nyt tämän viikon alhaalla ”viallisen polttoaineen” takia, vaikka juuri toukokuussa huollettiin. Kun venäjänsähkö on nollassa, niin onhan sitä vajausta saatu – en osaa sanoa, onko todellista ”sattumien” summana vai tekemällä tehtyä. Päälle vielä selittelyt vajaista vesialtaista vesivoiman suhteen eikä tuulivoiman piskuiset muutamat MW:t tunnu paljoa auttavan.

Tehdäänkehitysmaayhdessä

Ruotsissa ei ainakaan vesialtaat ole vajaita. Olen Ruotsissa pitkällä kalareissulla . Kaikki pato-altaat Norjan rajan tuntumassa koko Skandien vuoriston matkalla ovat ääriään myöden täynnä. Tutuissa kalapaikoissa maisemat olivat rannoilla muuttuneet. Puut kasvoivat joesta suoraan ylös ja metrin korkuisen hevonhierakan päällä oli puoli metriä vettä. Koita siinä sitten perhokalastaa. Paska puhetta sähkönhinnan nostotarve ainakin Ruotsissa. Vettä saatana sataa saavista kaataen ja tuntureilla oli vieläkin lunta. Kyllä vettä täällä virtaa.

Tehdäänkehitysmaayhdessä

Onhan noita. Ei jostain syystä onnistu liittää tuolla alanurkan kuvakkeella. Ennen olen onnistunut

Tehdäänkehitysmaayhdessä

Sivuillesi saa liittää max 2mb kuvia. Omani alkavat 8mt. Ei onnistu.

Tehdäänkehitysmaayhdessä

Siirsin kuvan puhelimeen ja otin kuvasta kuvakaappauksen. Johan koko pieneni. Kuvassa näkyy kuinka puut kasvavat suoraan vedestä.

Screenshot_2022-07-17-08-43-55-555_com.miui.gallery.jpg
Tehdäänkehitysmaayhdessä

Sama paikka. Mukavampi perhostella.

IMG_20220715_233252.jpg
T

Sähkön hinta on hyvä esimerkki että vapaan markkinatalouden ei tulisi olla itseisarvo vaan pelkkä välinearvo. Ns luonnolliset monopolit tulisi sosialisoida. Markkinatalous toimii kun hyödyke, jota halutaan ei ole välttämättömyyshyödyke ja toimijoita on useita. Eli vain tässä tapauksessa voidaan olla 100% varmoja että ostotapahtuma perustuu vapaaehtoisuuteen parhaalta hyödykkeen tarjoajalta.
Itse epäilen toteutuuko markkinatalous edes tavallisessa ruokakaupassa, sillä ruoka on välttämättömyyshyödyke ja Suomessa on käytännössä S ja K- ryhmien välinen duopoli.

HenkkaR

Sen verran täsmennystä että talvellahan luonnollisesti hinta nousee siksi koska kysyntä on silloin radikaalisti suurempaa kuin kesällä.

Nykyisellä politikoinnilla on kyllä lahjakkaasti saatu hintaa jos toistakin ennätyskorkeaksi nyt kesäaikaankin. Mutta eihän syy suinkaan meidän poliitikoissamme ole, tietenkään, vaikkakaan en ymmärrä miten tällaisia hintapompsahduksia ei sitten nähty 2014, eikä sen koommin myöskään Venäjän operoidessa Tšekkoslovakiassa, Georgiassa, tai Afganistanissa. Ja senkään vertaa erään toisen suurvallan operoidessa monin verroin laajempia operaatioita.

Olkoonkin että omavaraisuuteen pitää panostaa, mm. turve aktiivikäyttöön, jätteenpolttolaitosten sulkemisia aiheuttaneet päästövouvotukset pois, ja häkäpöntöt sallituiksi uudempiinkin autoihin. Näistä oikeasti jopa ympäristökin kiittäisi, ja edistäisi kilpailukykyisiä hintojakin tuontienergiaan nähden.

X

Jos sähköstä on ylitarjontaa niin hinnat laskee ja päinvastoin.

X

Sillä nyljetään kuten kaikella täällä. Osta esimerkiksi jotain mitä löydät täältä ja esimerkiksi Saksasta vaikka Amazonilta niin Saksassa on edullisempaa alv.kin on pienempi ja jos ostos ylittää 40€ on rahti ilmainen (ei kaikilla, mutta yleensä löytyy joku joka myy tänne). Auton ostoa Saksasta mietin, rahoitus olisi ollut edullisempi mutta kun ei asunut Saksassa ei onnistunut, täältä kun kysyi tuli ihan eri korkotarjoukset. Nyttemmin vihreällä siirtymällä (yksi heppatyttöjen satukirjan tarinoista) täytetään taskuja,

X

Yksi mikä vaikuttaa sähkön hintaan on tuleva talvi, puhutaan sähkön säännöstelystä. Riski siitä että hinta nousee todella huimasti on eikä todellista tilannetta osaa sanoa kukaan. Ts. jos myyt nyt kesäaikaan halpoja sopimuksia riski siitä että tulee takkiin on suuri.

tapsa

Jos tuotanto ylittää tarjonnan ei sitä hintaa voi nostaa millään kikalla.

Qroquius Kad

Tietysti voidaan;
senkun myydään ylituotanto pilkkahintaan ulkomaile tai vaikkapa lahjoitetaan ilmatteeksi, ja sitten nostetaan hintaa niin pirusti.

Vain ja ainoastaan pirullisen pahanteon nautinnosta.

X

En yllättyisi vaikka Suomesta myytäisi sähköä ensi talvena, samaan aikaan kun täällä säännöstellään.

Alpertti

Jos sähköverkot ja tuotanto maasta A myydään maahan B ja maasta B maahan A, siis kummastakin ulkomaille, saadaan ne ikään kuin poliittisen vastuun ulottumattomiin, koska äänestäjähän voi äänestää vain kotimaansa vaaleissa eikä poliittinen vastuu ole ikuinen. Ketkä olivat Suomen valtioneuvostossa 2007-2019, kun Fortumin uhkapelisijoitukset tehtiin?

seant

Tässä on jottu miten Norjassa toimitaan ns. pullokaulatulot palautetaan kuluttajille, suomessa ei ole puhettakaan.
https://www.statnett.no/om-statnett/nyheter-og-pressemeldinger/nyhetsarkiv-2022/statnetts-ekstrainntekter-skal-tilbake-til-nettkundene/

pöh

Sähkön hintaan ei vaikuta sähkön tuttamisen hinta, vaan sähkön kysyntä.
Mitä enemmän kysyntää jollain asialla niin sitä enemmän siitä voi pyytää.
Luodaan keinotekoinen sähköpula maailmaan jossa kaikki toimii sähköllä, niin siitä sähköstä voi pyyttää ihan mitä tahansa hintaa.
Se on se ”great reset”..

Tietäjä

Sama pätee heroiiniin.

Tietäjä

Ei sähköä ole olemassa.

Qroquius Kad

Sittenhän sähkölaskuakaan ei tarvitse maksaa enää, mutta valot pysyvät silti toiminnassa, kodinkoneista ja viihde-elektroniikasta puhumattakaan.

einari

Kyllä on, parasta aikaa kilometrien pituisia kipinöitä pitkin taivasta ja jytinä on korvia
huumaavaa, ainakin teällä kaenuussa!

pöh

Asiasta toiseen tai liittyy se tähänkin vaikka ei uskoisi.
Nyt Suomessa aiotaan taas aloittaa ”joukkorokotukset”
Tekisi mieli sanoa että joukkomurha, mutta jokainen edelleen päättäköön asian itse, minä en ole ottanut ainuttakaan korona-rokotetta enkä tule ottamaan.
Koko korona oli niin selkeä huijaus alusta asti, meilläkin näytetiin uutisissa videoita kuinka Kiinassa ihmiset muka kävelee normaalisti kadulla ja sitten kaatuu kuolleena maahan 😀

Qroquius Kad

En ole ensimmäistäkään piikkiä ottanut, enkä naamavaippaa pitänyt.
Olen vain aina tilaisuuden tullen pessyt käteni saippualla enkä ole koko körinähysterian aikana sairastanut edes flunssaa.

Pt meedio

Tais mennä täysin hukkaan sinunkin sähköasentajan opiskelut siellä Ruotsissa.

Pörssisähkö on eri asia kun Muumimaailmassa eläminen.

sähkösopimuksen kyttääjä

Sähkön hintaa täytyy nostaa jos sataa, jos ei sada, jos joet tulvivat tai ovat kuivia ja jos sataa väärässä paikassa. Luminen talvi tietää kovaa sähkönhintaa, samoin lumeton. Tuuli tai ei, sähkö on kallista. Kuivana ja kuumana kesänä sähkö on kallista, samoin kylmänä kesänä. Aina löytyy syy miksi sähkön pitää olla kallista.

Näinhän se menee

Samaa tarinaa kerrotaan ruoan suhteen ja varsinkin Suomessa kepu ja MTK ovat suoltaneet jopa tarinaa tulevasta nälänhädästä ja miten pellot jäävät viljelemättä koska polttoaine ja lannoitteet ovat niin vitun kalliita. Tämän seuraksena maatalous on saanut valtavat helpotukset mm.verojen muodossa ja Suomen maatalousministeri veliponteva Kurvinen oli eräässä ajankohtaisohjelmassa todella tohkeissaan ja naama virneessä kertoessaan näistä tuista ja mitä on vielä tulossa. Ja samaan aikaan ruoan hintaa on hilattu korkealle. Vuoden lopulla päivittäistavarakaupat ja jalostajat kertovat muhkeista voitoista, joista jaetaan myös mukeat voitot osakkeenomistajille. Kuluttaja katsoo huuli pyöreänä kun apinaa koijataan.

Havukka-ahon ajattelija

Sähköbasillit ovat vähentyneet, tulibasilleja sen sijaan riittää vielä. Konsta Pylkkänen tiesi tämän asian.

Voivuori

Muistatteko kun Suomessa oli ”voivuori”? Sitä voita tuputettiin Ruotsiinkin.