Veronmaksaja, ole valmiina, sillä kohta joudut taas maksumiehen rooliin

Vaikuttaa siltä, että suomalaiset veronmaksajat joutuvat lähiaikoina kustantamaan erään energiayhtiön tappiot osakkeenomistajilleen. Jos näin käy niin silloin voi puhua jo puhtaasta ryöstöstä.

Saksan suurimman kaasun maahantuojayhtiön Uniperin omistaa suomalainen Fortum. Uniper on Fortumin tytäryhtiö ja Fortumin suurin voitto on tullut viime vuosina tästä Uniper-yhtiöstä. Ukrainan sodan myötä Venäjä on toimittanut Uniperille vain alle puolet sovitusta kaasumäärästä, mistä syystä yhtiö joutuu haalimaan korvaavaa kalliimpaa kaasua. Kaasun hinta onkin Keski-Euroopassa noussut liki kymmenkertaiseksi.

Uniper tekee nyt kymmenien miljoonien eurojen tappioita ja konkurssi häämöttää. Nyt asia pitäisi ratkaista jotenkin, että osakkeenomistajat saisivat jatkossakin nostella voittonsa ja tähän pyydetään apuun veronmaksajaa. Tai avun pyytäminen on väärä sana, sillä asiasta neuvottelee omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen, joten on aivan varmaa, että Tuppuraisella on veronmaksajan piikki jo lähtökohtaisesti auki neuvotteluissa.

Siitä, miten Uniperin osakkeenomistajien ensi vuoden osingot taataa, on kaksi vaihtoehtoa. Fortumin ja Uniperin johdolla on eri näkemykset. Uniper haluaa, että Saksan valtio ottaa 30 % yhtiön osakkeista haltuunsa. Fortumin mukaan taas Uniperistä pitää erottaa erikseen eri energiamuodot. Kaasua varten perustettaisiin uusi yhtiö, jonka Saksan valtio voisi ottaa hallintaansa. Kivihiili ja muut energiamuodot jäisivät Uniperille edelleen.

Koska neuvotteluihin lähtee Tytti Tuppurainen, niin on selvää, että neuvottelutulokset tulevat olemaan katastrofi suomalaisille veronmaksajille. Suomalaiset veronmaksajat tulevat ottamaan osaa isolla summalla osakkeenomistajien rahoittamiseen.

 

Miksi yhtiötä ei vain voi päästää konkurssiin?

On kaksi asiaa, jotka tässä kannattaa pitää mielessä. Eurooppa on pröystäillyt nyt vuosikymmeniä halvan kaasun (ja ylipäätään kehitysmaista tulevien muidenkin tuotteiden ja työvoiman kustannuksella). Jos Norjan kaasu on Saksalle kalliimpaa kuin Venäjän kaasu, niin se on voi voi.

Koko energia-ala on rakennettu sille pohjalle, että Eurooppaan tuodaan kehitysmaasta halpaa kaasua, jolla sitten tehdään kuluttajien kustannuksella voittoa. Harvat ja valitut tekevät energia-alalla voittoa, alalla, jonka tuotteiden pitäisi olla kaikkien ihmisten saatavilla.

Kaasu- ja ylipäätään energia-ala tämän hetkiset ”ongelmat” eivät johdu Ukrainan sodasta tai Venäjän pakotteista vaan siitä, että energia-alan on tehtävä tietty määrä voittoa vuodessa, jotta sijoittajat ovat tyytyväisiä. Nyt sijoittajien rahat uhkaavat häipyä taivaan tuuliin ja se aiheuttaa los paniikkosta.

 

Mielestäni on todella kummallista, että eduskuntatalon portailla on pidettu vaikka minkälaista vähäjärkistä mielenosoitusta, mutta nämä energiatalouteen liittyvät asiat eivät paljon kiinnosta.

 

LISÄYS: Pauli Vahtera on tehnyt Uniperista samaan aikaan jutun. Kannattaa lukea, jos haluaa Uniperista ja Fortumista lisää tietoa ja motivaatiota nousta tuntia aikaisemmin töihin.

https://www.vahtera.blog/post/uniper-sari-baldauf-ja-fortumin-konkurssi

KOMMENTOINTIOHJEET

Jos haluat kommentoida, niin rekisteröidy Disqusiin ohjeiden mukaan. Se on minuutin kertahomma, ja jatkossa voit kommentoida ihan vapaasti rekisteröimälläsi nimimerkillä Pt-mediassa ja sadoilla muillakin nettisivuilla. Kommentoida voi ilman rekisteröitymistäkin, mutta silloin kommentti menee moderointiin. Koska kukaan ei seuraa kommentointipalstaa reaaliajassa, niin kommentin hyväksyntään voi mennä pitkä aika.

Kommentointi on vapaata, mutta käytä asiallista kieltä. Älä solvaa, uhkaile tai muutenkaan käytä asiatonta kieltä toisista ihmisistä, ihmisryhmistä, uskonnoista, seksuaalisista suuntautumisista tms.

Pt-media ei kerää mitään tietoja rekisteröitymisistä, eikä näe rekisteröityjän tietoja.