Veronmaksaja, ole valmiina, sillä kohta joudut taas maksumiehen rooliin

Vaikuttaa siltä, että suomalaiset veronmaksajat joutuvat lähiaikoina kustantamaan erään energiayhtiön tappiot osakkeenomistajilleen. Jos näin käy niin silloin voi puhua jo puhtaasta ryöstöstä.

Saksan suurimman kaasun maahantuojayhtiön Uniperin omistaa suomalainen Fortum. Uniper on Fortumin tytäryhtiö ja Fortumin suurin voitto on tullut viime vuosina tästä Uniper-yhtiöstä. Ukrainan sodan myötä Venäjä on toimittanut Uniperille vain alle puolet sovitusta kaasumäärästä, mistä syystä yhtiö joutuu haalimaan korvaavaa kalliimpaa kaasua. Kaasun hinta onkin Keski-Euroopassa noussut liki kymmenkertaiseksi.

Uniper tekee nyt kymmenien miljoonien eurojen tappioita ja konkurssi häämöttää. Nyt asia pitäisi ratkaista jotenkin, että osakkeenomistajat saisivat jatkossakin nostella voittonsa ja tähän pyydetään apuun veronmaksajaa. Tai avun pyytäminen on väärä sana, sillä asiasta neuvottelee omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen, joten on aivan varmaa, että Tuppuraisella on veronmaksajan piikki jo lähtökohtaisesti auki neuvotteluissa.

Siitä, miten Uniperin osakkeenomistajien ensi vuoden osingot taataa, on kaksi vaihtoehtoa. Fortumin ja Uniperin johdolla on eri näkemykset. Uniper haluaa, että Saksan valtio ottaa 30 % yhtiön osakkeista haltuunsa. Fortumin mukaan taas Uniperistä pitää erottaa erikseen eri energiamuodot. Kaasua varten perustettaisiin uusi yhtiö, jonka Saksan valtio voisi ottaa hallintaansa. Kivihiili ja muut energiamuodot jäisivät Uniperille edelleen.

Koska neuvotteluihin lähtee Tytti Tuppurainen, niin on selvää, että neuvottelutulokset tulevat olemaan katastrofi suomalaisille veronmaksajille. Suomalaiset veronmaksajat tulevat ottamaan osaa isolla summalla osakkeenomistajien rahoittamiseen.

 

Miksi yhtiötä ei vain voi päästää konkurssiin?

On kaksi asiaa, jotka tässä kannattaa pitää mielessä. Eurooppa on pröystäillyt nyt vuosikymmeniä halvan kaasun (ja ylipäätään kehitysmaista tulevien muidenkin tuotteiden ja työvoiman kustannuksella). Jos Norjan kaasu on Saksalle kalliimpaa kuin Venäjän kaasu, niin se on voi voi.

Koko energia-ala on rakennettu sille pohjalle, että Eurooppaan tuodaan kehitysmaasta halpaa kaasua, jolla sitten tehdään kuluttajien kustannuksella voittoa. Harvat ja valitut tekevät energia-alalla voittoa, alalla, jonka tuotteiden pitäisi olla kaikkien ihmisten saatavilla.

Kaasu- ja ylipäätään energia-ala tämän hetkiset ”ongelmat” eivät johdu Ukrainan sodasta tai Venäjän pakotteista vaan siitä, että energia-alan on tehtävä tietty määrä voittoa vuodessa, jotta sijoittajat ovat tyytyväisiä. Nyt sijoittajien rahat uhkaavat häipyä taivaan tuuliin ja se aiheuttaa los paniikkosta.

 

Mielestäni on todella kummallista, että eduskuntatalon portailla on pidettu vaikka minkälaista vähäjärkistä mielenosoitusta, mutta nämä energiatalouteen liittyvät asiat eivät paljon kiinnosta.

 

LISÄYS: Pauli Vahtera on tehnyt Uniperista samaan aikaan jutun. Kannattaa lukea, jos haluaa Uniperista ja Fortumista lisää tietoa ja motivaatiota nousta tuntia aikaisemmin töihin.

https://www.vahtera.blog/post/uniper-sari-baldauf-ja-fortumin-konkurssi

Subscribe
Notify of
guest
50 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
Avanti !

Jokohan tolkun suomalaisillekin alkaisi kelvata ne keltaiset huomioliivit ?

saapa nähdä

No sepä olisi toivottavaa, että täällä hölmölässä, osoitettaisiin mieltä tärkeistä asioista. Eikä joistain pimpelipom pride pelleilyistä. Yms.

saapa nähdä

1 miljardi on 1000 miljoonaa euroa.

X

Aika paljon

Ohmygod

Kerro se Tuppuraiselle.

poikkeuslakeja pukkaa

Erään suomalaisen analyytikon näkemys:

”Poliitikot ovat lyöneet vetoa veronmaksajien rahoilla Saksan huonon politiikan puolesta päättämällä, että valtio omistaa Fortumia. Suomen poliittiset päätöksentekijät olisivat siis voineet estää veronmaksajien tappiot yksinkertaisesti olemalla omistamatta Fortumia ja lyömättä jättivetoa alhaisten kaasuhintojen puolesta. He – eivät saksalaiset – ovat siksi vastuussa siitä, että näin suuri lasku lankeaa suomalaisten veronmaksajien maksettavaksi.”

Suomen valtion budjetti näyttää siis kutistuvan, joten mistäköhän kohteista nuo miljardit aiotaan leikata ?

Poliisilta, opetuksesta, sosiaalitoimesta vaiko sairaanhoidosta ?

Qroquius Kad

Ei suinkaan pitäisi olla mitään tarvetta leikata mistään, kun Suomi voi ottaa velkaa loputtomasti, eikä sitä kuulemma tavitse edes maksaa takaisin!

Moonman

Höpöhöpö, suomalaiset maksavat kuuliaisesti vaikka 6€/litra bensasta ja ihan mitä veroja ja korotuksia vain keksitään. Lähinnä luulisi kiinnostavan, että missä vaiheessa yleinen ostovoima romahtaa niin, että viihde-elektroniikat, kodinkoneet ja kulutustuotteet jäävät hyllylle koska kaikkien rahat menevät bensaan, ruokaan ja hallituksen rahanjakamiseen ulkomaille.

Avanti !

Tuo ostovoiman romahtaminen ja siitä seuraava satatuhantinen soppajonotyöttömyys lienee se suurin uhka.

Antti Tifa

Pauli Vahtera on tutkinut asiaa.
Syylliset löytyvät ja niillä on nimetkin.
https://www.vahtera.blog/post/uniper-sari-baldauf-ja-fortumin-konkurssi

Evplasse

Venäjälle asetetut pakotteet alkavat purra, ikävä kyllä toisinpäin. Mennään kohti aikaa jolloin hauska maksaa ja ikävää saa ilmankin.

Evplasse

Hunra vatten

Qroquius Kad

Odottakaas vaan talvea.
Se on silloin Ryssä joka palelee pimeässä, kun sen kaikessa teknologiassa on länsimaisia kompponenteja, joita se ei enää saa mistään.

X

Huonompi juttu on että ryssä on tottunut palelemaan pimeässä.

Qroquius Kad

Saattaapi se nuorempi väki alkaa kokea hieman epämukavuutta.

Tyrsky

Länsimaisia komponentteja made in China?

Qroquius Kad

Ei.
Vaan länsimaisten yritysten valmistamia ja Ryssälle myymiä komponentteja sekä huoltoa.

Kiinalle asiatila sopii paremmin kuin hyvin:

se voi myydä Ryssälle suden kuraa sanelemallaan hinnalla.
Heidän komponenttinsa joko hajoavat nopeasti tai tekevät jotain vielä hauskempaa.

Ryssän on pakko ostaa niitä lisää, kun vaihtoehtoja ei ole, ja ahdinko sen kun syvenee.

Ryssän propaganda hokee epätoivoisesti Kiinan olevan heidän Paras Kaverinsa, vaikka todellisuudessa Ryssä pelkää Kiinaa kakka jäykkänä.

Tera Watti

Det var Kiva det! Int.

Tehdään vaihtokauppa:
Suomi ottaa Ruotsista 10.000 matua ja saa vastineeksi sähköä.
Skellefteån örkistä saatte Terawatin.

PS Tuppu on ihan Kalle Ankan näköinen ja nyt en tarkoita kunkkua.

Qroquius Kad

Minkä takia?
Ei Suomesta sähkö mihinkään lopu, hinta vaan kallistuu ettei sakujen sähkön tarvitse kallistua.

X

Oli uutinen että saavat hohtimet ja irtomutterit ulos turbiinista jo syyskuussa, silloin hörähtää halvan sähkön Sampo käyntiin. Ainakin toivottavasti, niin kauan kun huomaavat että Pavelia ei ole näkynyt vähään aikaan. Viimeksi oli ottamassa hohtimia turbiinista ja taas puretaan.

Ihmettelevä

”Uniper tekee nyt kymmenien miljoonien eurojen tappioita ja konkurssi häämöttää.”

Ei noin isoa firmaa kymmenien miljoonien tappiot vielä hetkauta. Onkohan luvussa virhe?

Ei enää ihmettelevä

No sitten kyllä tuntuu. Kiitos tarkennuksesta.

oi Allah ja putin

Ärsyttää niin prkl:sti, että tässä esim merkelin utopiasta maksetaan. Sehän olikin salainen kommunisti, joka entisenä aivopestynä idioottina, vauhditti Euroopan tuhoamista. Ettäkö miljoonia muslimeja Eurooppaan olisi ns vahinko tms? Rajat auki ja peli putinin pussiin. Idiootit suvakit blm sekä metoo liikkeen kanssa, kiljuvat suorastaan naurettavista ellei suoraan sanoen, myötähäpeää aiheuttavista ” ongelmista ” . Kun kerran on siellä tuomio kirkon edessä polvistuttu, eli menty rähmälleen somalin huutaessa rasismia, ja että ovat hgin rakentaneet, niin menkää nyt kiljumaan. Samaan paikkaan. Putin on sankari. Kulutus vähenee ja suomalaiset kuluttavat vähemmän. Mikä ihana vihreä siirtymä. Kuka enää muistaa gretaa? Vasemmisto propagandaa? Sitähän se oli.

energiavaihtoehtoja

Energia-yhtiöitten tehtänä olisi myös keksiä energiaa, mutta nykyisin kaikki ovat lähinnä huijareita tai jotain vitun välistävetäjiä. Esimerkki 1. Teollinen tiskikone pesee astiat 1-4 minuutissa. Kotitalouksien tiskikoneet jauhaa kahvikippoja 3 TUNTIA. (Astianpesukone Stalgast 230/400V yhtenä esimerkkinä)  Esimerkki 2. Muovistä saisi loistaaa polttoainetta vomaloihin. Ainoa mitä tarittaisiin, olisi tarvittat pakokaasusuodattimet, samantyyppiset mitä löytyy jokaisesta autosta. Myös polttoaineelle on vaihtoehto: Synteettinen sellainen, eikä tartte olla perse pitkällä nöyristelemässä neukuille tai arabeille. Esim. Saksan vuosittainen synteettisen polttoaineen tuotanto oli parhaimmillaan 124 000 barrelia päiässä, eli 6,5 miljoonaa tonnia vuonna 1944. Ja tuolloin oli vielä sota. Nyt ei ole, mutta mitään muuta ei saada aikaiseksi kuin jotain vitun komiteoita.

Sven Dufva

Länsi on saanut puoli-ilmaista kaasua öljyä ja kivihiiltä Venäjältä jo vuosikymmeniä, Hyvä Putin, että panet saksan natsit polvillaan rukoilemaan kaasua, tästä annan Putinille 10 pistettä ja papukaijamerkin

Vasta palloon tulee

Höpö höpö. Jos stalin/Putin diktaattori uskaltaa uhota sekä kyseenalaistaa vittumaisen suomalaisen isänmaallisuutta, siinähän kokeilet. Vitun ryssä.

energiavaihtoehtoja

PS. Energiayhtiöt haluaa pitää ihmiset tyhminä. Intiassa nyrkkipajat tuottaa omaa sähköä itseväsäämillä painooimageneraattoreilla. Kehittämisen arvoista suoritusta myös länsimaihin. Ydinvoimaloitten energiasauvojen lämpötila huitelee 4000 celsiuksen tietämillä. Ns. solar Powerilla saadaan noin 3500 celsiuksen lämpötilä. Tämä lämpötila kun saataisiin suunnattua voimalan energiasauoihin, niin meillä olisi ydinvoimalan kaltainen voimalaitos, joka ei tarvitsisi grammaakaan uraania. Se, miksi tätä ja monia ja muita ei kehitetä? https://www.youtube.com/watch?v=z0_nuvPKIi8

Qroquius Kad

Koska Ryssältä saa kivasti öljyä ja kaasua putkea pitkin.
Ehkä täytyy keksiä jotain uutta, jos se vaikka joskus jostain syystä loppuisi.

Qroquius Kad

Niitä tuossa vähän niinkuin tarkoitinkin.

Sven Dufva

Olisipa saksan natseilla ollut Venäjän kaasua toisessa maailmansodassa, olisivat krematoriot polttaneet ruumiita ennätystahtiin.

Sellaista

Kyllä tämä kaikkien aikojen surkein Sanna Marin hallitus tekee aivan kaikkensa, että Suomea odottaa Sri Lanka kohtalo vihreällä siirtymällä. Se maa on täysin konkurssissa ja hinnat taivaissa, sekä isot mellakat. Hyvältä ei ensi talvi ja tulevaisuus näytä.

Sakke.sosionomi

Onneksi hallitus pitänee maahanmuuttokuluja minimaalisina ja koettaa vaikuttaa mielipiteisiin myös ruohonjuuritasolla. Onko Vahteran laskelmia pystytty kumoamaan, kuten suvakkipalstoilla kovasti yritetään sitä varten palkattujen henkilöiden toimesta, tässä yhden saman trollityypin kolme eri yritystä huijata lukijoita mokutusagendallaan.
https://keskustelu.suomi24.fi/t/14722402/maahanmuuton-kustannukset—pennosia-vain

https://keskustelu.suomi24.fi/t/15118195/maahanmuuton-kustannukset-ovat-pennosia-vaan
https://keskustelu.suomi24.fi/t/15644590/haittamaahanmuutto—pehmeaa-hottoa-vaan

eroahallitus

Tampax-hallitus ja muutama cuckmies on saanut nykyisen tilanteen aikaan, ei siihen auta erään pellehermannin nillityskää, ei asioita korjata mokuttamalla eikä rahaa ulkomaille jakamalla holtittomasti
https://keskustelu.suomi24.fi/t/17461594/nainen-kuljetti-sukulaislapset-kreikasta-vaarilla-passeilla-suomeen-#comment-115365480

Totuus kirvelee

Sannaa ja sen aivoituksia ”vihreästä siirtymästä” kannattaa peilata tähän Nobel-palkittuunkin fyysikkoon:

https://www.youtube.com/watch?v=vEio56lIKig

Kossu

Nyt ensinnäkin totean että tämä mielipide ei ole missään kohtaa venäjän myönteinen vaan kirjoitan ihan reaslistisen näkemyksen sinänsä ottamaan kantaa puoleen tai toiseen…
Nämä pakotteet joita sodan alussa alettiin jakamaan kuin sopulilauma koko euroopassa ja se ihan ok mutta se tyhmyys joka tuli matkan varrella eli että tuotiin nämä energiat pakotteiden piiriin siinä hurmiossa oli iso virhe jonka tiedettiin kolahtavan omaan nilkkaan ja pahasti kuten nyt saadaan viitteitä jo ja pahin on edessä ensi talvena jos putleri oikeasti kääntää kaikki hanat kiinni,saksa kyykkää samantien,italia perässä jne. ja koko eurooppa kokeen sellasen taantuman mitä ei koettu edes edellisen oikean laman aikana….tiedetään esim.saksan teollisuuden riippuvuus kaasusta kuten myös kotitalouksien…..siihen muut keskieuroopan maat mukaan…..fortumimin tappiot pientä sen rinnalla mitä tuleman pitää jos ryssä hanat sulkee ja todennäköisesti sulkee jossain kohtaa….

Kossu

Jatkoa, eli jokainen ymmärtää että ei maailman kolmannesta energiasta korvata millään tuulimyllyillä kymmeniin vuosiin ja se saadaanko venäjä polvilleen näillä pakotteilla,tuskin koska suurin vienti on kuitenkin tuo energia,kaasu,öljy,kivihiili jne. ja suurin vientialue on kuitenkin itäaasian markkinat johon menee jo nyt 60% venäjän energian viennistä ja se lisääntyy sitä mukaan mitä eu.n pakotteet puolin ja toisin vähenee…..eli kyllä tässä asiassa kyykkää ensin eurooppa…
Entä sitten yksityiset taloudet joiden ostovoima viedään tämän inflaation mukana,kun alkaa nälkä ja vilu painamaan päälle alkaa myös ihmisten suhtautuminen sotaan muuttua koska siihen turtuu ja toisaalta se oma hyvinvointi tippuu luokkaan kivikausi ja ihminen loppupeleissä luomakunnan itsekkäin eläin,mielenkiintoinen talvi tulossa……

Qroquius Kad

Ehkäpä tämä saisi Euroopan miehet lopultakin käskemään vihreäpimppisiä tyttöjä istumaan pimppiensä päälle ja pitämään turpansa kiinni miesten asioista.

Sitten käynnistetään alasajettu ydinvoima ja rakennetaan lisää, eikä naisilta ja naisaivoisilta miesoletetuilta eli pimpsapoitsuilta kysytä enää mitään.

Enpä vaan ole kovin toiveikas.

Sven Dufva

Kun Iivanat sulkevat lopullisesti kaasu ja öljyhanat, niin natsit takevät ”hitlerit” eli ampuvat itsensä. Koskahan tuo natsien ”herrakansa” maksaa meille lappilaiselle Lapin polttamisen ja tuhon.

Sven Dufva

Hyvinpä tuo Venäjän kaasu on näkynyt kelpaavan natseilla.

Qroquius Kad

Mille natseille missä?

Anonyymi

Onkohan Kaasu-Paavo ollut neuvomassa Fortumia ja nyt Tuppuraista? Tästä ei hyvä seuraa. Ja miten ylipäänsä on hyväksytty Fortumin kaupat hiilikaivoksista? Nyt levitellään käsiä ja omistajaohjaus ontuu, kuten tavallisesti. Mitäån vastuuta ei oteta mistään.

Tyrsky

”Harvat ja valitut tekevät energia-alalla voittoa, alalla, jonka tuotteiden pitäisi olla kaikkien ihmisten saatavilla.”

Silkkaa rautaista asiaa, mutta jos samantyyppisistä kertoo Paavolle, se on hups-tuosta-vain salaliittoteoriaa.

Enempiä solvaamatta lieneekin parasta nyt vain sanoa, että hyvä Paavo! Tuosta se lähtee.

Alpertti

Ilta-Sanomat siteerasi Tuppuraisen loppulausuntoja neuvotteluista ja kahdeksan miljardin pelastusrahoituksesta: ”rahat eivät ole kadonneet minnekään.” Liekö Tuppuraisen näkemys siis, että liiketoiminnassa ei voi hävitä rahaa? No eihän se raha useinkaan todellakaan katoa. Se vain näkyy yhdellä miinuksena ja toisella plussana. Tässä tapauksessa siis kahdeksan miljardia Fortumilta on mennyt Uniperin kaasun toimittajille ja muille velkojille.

Miksi valtioneuvosto pitää sijoittelua uhkapeliriskitasolla valtion tehtävänä? Tämän toiminnan voittajia ovat ilman muuta Fortumin johtajat ja hallitus. He voivat vain voittaa. Ovatko poliittisessa vastuussa olevat ja olleet hyötyneet jotenkin henkilökohtaisesti joko uhkapelin tietoisesta hyväksymisestä tai sormien läpi katsomisesta? Vai ovatko he vain tyhmiä tai luulevat äänestäjän tyytyvän selityksiin kuten ”tiedossa ei ole Uniper-kauppaan liittyviä erityisiä riskejä?” On turhaa syytellä Putinia. Riskit toteutuvat ennalta arvaamattomasti.