Turkkilaiskaksikko salakuljetti 16,5 miljoonaa euroa Ruotsista Turkkiin

Kuvat poliisin esitutkinnasta.
Viime perjantaina nostettiin syytteet kahta turkkilaista miestä vastaan, joiden kohdalla voidaan sanoa, että ihan persaukisina sippiukkoina ei ole kuljettu maailmalla. Rahaa on ollut käytössä matkalaukkukaupalla.

Södertäljessä asuva 35-vuotias turkkilainen mies on selvästikin lukenut Antti Tuurin Ameriikan raittia. Ainakin näin voi olettaa, sillä ammattina miehellä on mattokauppias. Ja rahaa yhtä paljon kuin mattokauppiailla Hakalalla ja Matsompilla, kun Ameriikkaan lähtivät.

Turkkilainen oli viime toukokuussa matkalla Arlandasta Turkkiin Istanbuliin. Arlandan tullissa arveltiin, että matkalaukut voisi tarkistella. Tarkistuksen jälkeen selvisi, että miehellä oli kolme isoa matkalaukkua, jotka kaikki aivan täynnä käteistä. Yhteensä laukuista saatiin laskettua Ruotsin ja Norjan kruunuina, euroina ja Yhdysvaltain dollareina 25 miljoonaa kruunua eli 2,4 miljoonaa euroa.

Setelit oli pakattu muovivakuumeihin ja vakuumipakkaukset edelleen paperipusseihin. Vaikea sanoa, että vituttikohan miestä tuossa tilanteessa? Uskoisin, että itse ainakin kuolisin vitutukseen.

 

No, äijä koppiin ja tutkinta pystyyn epäilyksistä rahanpesurikoksiin.

Ensimmäisessä kuulustelussa mies kertoi, että joku tuntematon mies oli maksanut hänelle muutaman kympin jos hän veisi laukut Turkkiin. Mies kertoi, että ei tiennyt laukkujen sisällöstä mitään. Kun poliisi selvitteli lisää asiaa, niin selvisi, että mies oli käynyt viime kevään aikana parin kahdeksan edestakaista matkaa Istanbulissa.

Tässä vaiheessa mies vaikeni kuin muuri ja jatkossa kaikkiin kysymyksiin vastattiinkin ”en kommentoi”. Tutkinnassa selvisi sellainen ikävä juttu, kuin Whatsapp-viestittely, jota ei oltu poistettu puhelimen logista. Whatsapin kautta turkkilainen voitiin yhdistää toiseen niin ikään mattokauppiaaseen, 50-vuotiaaseen turkkilaiseen mieheen, joka majaili Tukholman Skärholmenissa.

Syytteen mukaan Whatsapp-keskusteluista selvisi tarkka rahamäärä mitä kullakin kerralla käteistä vietiin Turkkiin. Parin kuukauden aikana Turkkiin oli siirtynyt:

– 130 miljoonaa Ruotsin kruunua
– 33 miljoonaa Norjan kruunua
– 2,6 miljoonaa Tanskan kruunua
– 335 000 euroa
– 90 200 US dollaria
– 10 300 Britannian puntaa.

Rahaa oli kaiken kaikkiaan koko paketti euroiksi muutettuna sellaiset rapiat 16,5 miljoonaa euroa. Ja kaikki käteisenä.

Syytteen mukaan miehiä siis epäillään rahanpesusta ja salakuljetuksen tarkoituksena on ollut hävittää rahan alkuperä. Poliisitutkinnassa ei tullut mitään selvyyttä siihen, että mistä rahat olivat lähtöisin.

– – –

Koska miehet eivät taustaltaan ole varsinaisia gangsteririkollisia, niin rahan taustaa voi vain arvailla. Tässä tapauksessa en suoraan usko huumerahaan. Koska mukana oli useita valuuttoja, niin homma viittaa johonkin muuhun. En siihenkään ihan usko, että mattoja olisi myyty 16,5 miljoonan euron edestä.

Loogisin selitys on kuittikauppa ja rahanpesu. Tässäkin on niin monta variaatiota, että vaikea sanoa.

KOMMENTOINTIOHJEET

Jos haluat kommentoida, niin rekisteröidy Disqusiin ohjeiden mukaan. Se on minuutin kertahomma, ja jatkossa voit kommentoida ihan vapaasti rekisteröimälläsi nimimerkillä Pt-mediassa ja sadoilla muillakin nettisivuilla. Kommentoida voi ilman rekisteröitymistäkin, mutta silloin kommentti menee moderointiin. Koska kukaan ei seuraa kommentointipalstaa reaaliajassa, niin kommentin hyväksyntään voi mennä pitkä aika.

Kommentointi on vapaata, mutta käytä asiallista kieltä. Älä solvaa, uhkaile tai muutenkaan käytä asiatonta kieltä toisista ihmisistä, ihmisryhmistä, uskonnoista, seksuaalisista suuntautumisista tms.

Pt-media ei kerää mitään tietoja rekisteröitymisistä, eikä näe rekisteröityjän tietoja.