Mediapeli sähköstä on käynnissä täysillä

Mediapeli ensi talven sähköstä on alkanut. Nyt arvotaan, tai pudotetaan pelistä pois ne, jotka eivät jaksa uskoa energiayhtiöiden selityksiin miksi ensi talvena uhkaa sähköpula ja ennen kaikkea: miksi kuluttaja tulee maksamaan sähköstä entistä enemmän.

Lähtökohta on se, että Suomi on omavarainen sähkön tuotannon suhteen. Suomi, kuten mikään muukaan Pohjoismaa ei käytännössä ole millään tavalla riippuvainen naapurimaista ostettavasta sähköstä. Sähköä kuitenkin ostetaan ja myydään rajojen yli, mutta sillä taas ei ole mitään tekemistä sähkövajeen paikkaamisessa.

Katsellaanpa viime talven taulukoita. Kylmimpänä päivänä 10.1. sähkökartta näytti tältä. Kuvasta selviää, että Suomi osti Venäjältä 1 480 MW (megawattia), Ruotsista 2 156 MW ja Norjasta ja Virosta (!) pienen määrän. Suomen kokonaiskulutus oli noin 12 500 MW

 

Pakkaset jatkuivat ja 12.1. sähkökartta näytti melkoisen erilaiselta. Kulutus oli tippunut 10 300 MW. Sähkö ostettiin Venäjältä suurin piirtein saman verran, mutta nyt sitä myytiin Ruotsiin, vaikka samaan aikaan Ruotsista ostettiin, ja Viroon myytiin melko paljon. Käytännössä koko viime talven sähkön tuonti-vientimarkkinat menivät niin, että Suomi osti Venäjältä vajaat 1 500 MW ja myi Viroon reilu 1 000 MW.

 

Tänä kylmimpänä viikkonakin sähköä on kaupiteltu ympäriinsä kuin autojobbari vanhaa Toyotaansa nettiautossa. Suomen ydinvoiman sähköntuotto on ollut näinä päivinä huipussaan, eli neljästä reaktorista saadaan irti se 2 800 MW. Jos uusi Olkiluoto saadaan joskus päälle, niin sen tuotto on 1 800 MW, eli Suomi pystyy tuottamaan yksin ydinvoimalla 4 600 MW.

Mutta ilman uutta Olkiluotoakin Suomella ei ole mitään hätää sähkön suhteen, kaikkein vähiten siksi, että Venäjän sähköä ei toistaiseksi tule. Venäjältä ostettu sähkä on keskimäärin ollut vajaa 1 500 MW, joten ei mitenkään erityisen suuri määrä.

Joten voidaanko lopettaa puhuminen sähköpulasta ja vaihtaa aihetta? Mediat pliis.

 

Subscribe
Notify of
guest
22 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
Lurssi

Se on ihan sama onko sähköpula vai ei mutta hinta nousee. Itsellä jotain 5 senttiä kWh mut naapurin ukko sopimusta vaille kyseli ni 22 senttiä olis tarjolla. Tiedä mistä tuo on repäisty. Eli hänellä vähintään tonnin laskuja tulossa talvi kuukausista jos ei kulutus muutu

Jupi

Olisko ukon laskuissa ollut Carunan osuus mukana? Ite asun täällä kehitysmaassa kuudennella korkeusasteella jossa maksaa 20 senttiä per yksikkö jos on oma mittari, tuplat jos ostat naapurilta. Siirtomaksua ei ole paitsi että pääkadun varrella olevasta mittarista talolle joutuu ite vetää, maksaa ja ylläpitää omat piuhat

3, 5 miljardia matujen hy

Jotain mätää on siinä, että muualla valtio vallat kompensoivat kuluttajien sähkölaskuja jne, samaan aikaan suomessa veronmaksajille vittuillaan vihreän siirtymän nimissä. Menkää sossuun tai kiristäkää vyötä. Tai olkaa syömättä kynttilän valossa. Pääasia, että miljardeja riittää etelä Euroopan koti remontteihin, sekä Kankkulan kaivoon menevät kehitysavut. Yhtä prkl:n miljardia ( 1000 miljoonaa ) , ei löydy leipä jonoissa olevien yms auttamiseen. Itsemurhat lisääntyvät takuulla sfääreihin tulevana talvena. Kun jääkaappi on tyhjä, eikä siellä pala edes se kuuluisa valo.

Tutti Typpyräinen

Sehän se sama onko sen satamarkkaa rahaa, taikka velkaa.

Lentäjän poika

Köyhät kyykkyyn.

black_danger_company

Tutti Typpyräinen -> Tyttö Tippurinen

Tehdäänkehitysmaayhdessä

Omakotiasujalle jolla sähkövesivaraaja , suosittelen 10 kpl 300w ,41 v aurinkopaneelia. 2x5kpl paneeliryhmää kytkettynä vastuksiin tasasähköllä. Väliin ei tarvita muutakuin rele joka saa tiedon varaajan termostaatilta ja sulakkeet molempiin ryhmiin. Relettä voi myös kello-ohjata. Mitään kalliita säätimiä /invertterejä ei väliin tarvita .Yksi vastus kannattaa jättää vaihtosähkölle kello/käsiohjaukseen. Itsellä toiminut 2vuotta moitteettomasti. Maksaa itsensä takaisin 1,5 vuodessa.

Tehdäänkehitysmaayhdessä

Nyt käyn joka päivä ihan vitun kuumissa ja pitkissä suihkuissa . Kostan sillä putinille. LOL

Tehdäänkehitysmaayhdessä

Lisäys; paneelit (5 kpl) pitää kytkeä sarjaan. 4 kpl paneeleitakin riittäisi ,koska tasasähkö ”voimakkaampaa ” kuin vaihtosähkö. Lisäsin yhden koska puustoni aiheuttaa varjostumia, enkä henno niitä kaataa.

mari

Espanjassa on merkillisen typerä laki joka kieltää yksityisiltä aurinkopaneelien käytön, eli siis omakotitaloasujat, kerrostaloasujat, rivitalot jne eivät saa asentaa talon katolle tai tontille paneeleita. Onneksi Kanariansaarten itsehallinto kumosi tuon typerän lain pari vuotta sitten ja nyt tänne onkin alkanut ilmestyä paneeleita sinne sun tänne.

Kysyisin kuinka paljon maksoi panostus noihin aurinkopaneeleihin? Taloyhtiö jossa asun Las Palmasissa, suunnittelee katolle asennettavia paneeleita niin että talon käytävät, pihavalaistus, varastotilat jne saisi virran aurinkosähköstä. Mulla on terassilla 10 watin ja 30 watin paneelit USB- ulostuloilla joilla voi pitää sähkössä puhelimen, tabletin, kameran ja muuta pikku sälää. Koska akkuja ei ole, käytän kolmea eri power bankkia. 10 000 milliampeerin power bank latautuu täyteen 30 watin paneelilla n. 6-7 tunnissa. En ole viherhörhö mut kyllä mulle ilmainen sähkö kelpaa.

Tehdäänkehitysmaayhdessä

100€/paneeli eli 1000€ yhteensä. Kaikki muu tarveaineet omasta takaa. Halvaksi tuli.

Tehdäänkehitysmaayhdessä

Sähköasentajana työt itse tehtyinä

mari

Ok. Kuulostaa hyvältä. Kiitti vastauksesta.

Käämi

Sosiaalidemokraattinen hallitus tulee kieltämään tuollaiset systeemit.

Tuota voi vielä ”parantaa” yhdistämällä paneeliryhmät (esim. diodein) ja valitsemalla releillä vastuskonfiguraation sen mukaan päljonko paneelit tuottavat virtaa, maksimoiden tehon (MPP).

Tehdäänkehitysmaayhdessä

On minulla toinenkin järjestelmä jossa säätimet ja 6000w invertteri. Sillä ulkorakennus/työpaja ja 3kpl puutarhan vesipumppua toimii .Mutta veden lämmityksessä ne ovat turhaa rahanmenoa.Lämpövastus toimii hyvin tasasähköllä joka on 1.4x vahvempaa kuin vaihtosähkö.

Lässyn Lässyn Lää

Onneksi nuo paneelit asennuksineen ovat ilmaisia, vitun spede…

Tehdäänkehitysmaayhdessä

Spede oli monitaitoinen keksijä, kiitos arvonimestä. Itselläni riittää kokemusta sähkötöistä 5 eri vuosikymmeneltä , joten asennus oli ilmainen. Jos itse et osaa , on turha ulista.

Pekka

Kas kun ei ole moinen käynyt mielessäkään, vaikka sähkön kanssa pelaan harva se päivä. Olisko mahdollista saada tarvittaessa lisätietoa jollain muulla alustalla?

Tehdäänkehitysmaayhdessä

Itse en löytänyt netistä mitään tietoa. Helsingin yliopiston sivuilta löytyi tuo kerroin 1.4 x. Loput ”Spedeilin” itse kokeilemalla. Ensin maassa 4paneelia ja 1000w kierukkavastus vesiastiassa. Kun toimi, siirryin paneelien loppuasennukseen katolle.

Pekka

Thänks mate

seant

Tätä kysyin paneelimyyjältä vuosia sitten, hän ei ymmärtänyt tätä lainkaan. Kun kysyin kun 300 litran varaajassa on kolme 1000 watin vastusta, joista kahdelle on oma kytkin ja yhdelle oma, että voiko yhden vastuksen kytkeä pois verkosta ja syöttää aurinkopaneelista sähkö suoraan siihen. Silloin päivisin se lämmittäisi ja yöllä yösähkö tarvittaessa.
Vähän aikaan sitten yksi sähkön myyjä kauppasi sähkösopimusta, sanojen sähkö on 100% aurinkosähköä, kysyin kun aurinko ei paista yöllä, saako silloin sähköä lainkaan, niin ei osannut sanoa mitään ja puhelu loppui siihen.

Lässyn Lässyn Lää

Ihan sama mitä sinä täällä kirjoitat, tai jos minä huudan ja itken, se helvetin sähkölasku tulee ja siihen vitun hintaan minkä sähköyhtiö haluaa ja minä/sinä maksat ja olet vittu turpa kii tai sitten ei ole sähköä. They got us by the balls, man.