Ruotsissakin pelätään talven sähkökatkoja

Vielä yksi artikkeli sähköpulasta tälle päivälle, sitten lupaan pitää tauon. Ruotsissakin tätä kuviteltua sähköpulaa on alettu rummuttamaan mediassa. Ennusteiden mukaan sähköjä joudutaan jopa katkomaan tulevana talvena.

Ruotsissa näiden sähköpulaväitteiden perusteena on, esim. Svt:n uutisissa, että Ukrainan sota on suoraan seurausta sähköpulaan, koska Venäjän kaasutoimitukset ovat vähentyneet.

Tämä on puhdasta paskapuhetta. Kirjaimellisesti täyttä soopaa. Ruotsissa(kaan) Venäjän kaasulla ei tehdä sähköä.

Ruotsin sähkön kulutus oli esimerkiksi viime talven kylmimpänä päivänä 10. tammikuuta 19 500 MW (megawattia). Saman päivän tuotanto oli 21 500 MW (klo 23.59 aikaan). Tuotanto koostui seuraavasti:

  • Vesivoima 8 500 MW
  • Ydinvoima 5 800 MW
  • Tuulivoima 4 900 MW
  • Lämpövoimalat 1 800 MW

Loput tulevat monista eri pienistä lähteistä. Edelleen samana päivänä Ruotsi osti ja möi sähköä niin, että myyntivoitto oli 2 000 MW.

Ruotsi pystyy tuottamaan kuudella ydinreaktorillaan noin 7 000 MW ja vesivoimalla kevyesti yli 10 000 MW. Luultavasti vesivoimalla on vielä enemmänkin kapasiteettia, mutta talven pakkasilla ainakin tuo 10 500 MW tuotto on ollut tulilla.

Tietenkin tässä pitää ottaa huomioon sähkön siirron kalleus, mutta ei puututa nyt pikku juttuihin.

KOMMENTOINTIOHJEET

Jos haluat kommentoida, niin rekisteröidy Disqusiin ohjeiden mukaan. Se on minuutin kertahomma, ja jatkossa voit kommentoida ihan vapaasti rekisteröimälläsi nimimerkillä Pt-mediassa ja sadoilla muillakin nettisivuilla. Kommentoida voi ilman rekisteröitymistäkin, mutta silloin kommentti menee moderointiin. Koska kukaan ei seuraa kommentointipalstaa reaaliajassa, niin kommentin hyväksyntään voi mennä pitkä aika.

Kommentointi on vapaata, mutta käytä asiallista kieltä. Älä solvaa, uhkaile tai muutenkaan käytä asiatonta kieltä toisista ihmisistä, ihmisryhmistä, uskonnoista, seksuaalisista suuntautumisista tms.

Pt-media ei kerää mitään tietoja rekisteröitymisistä, eikä näe rekisteröityjän tietoja.