Venäjä tulee häviämään sodan, se on jo nähtävissä

Venäjän päätöstä hyökätä Ukrainaan ei voi perustella oikein millään. Edes kuvitteellinen oikeutus on vaikeaa. Joka tapauksessa jo nyt on nähtävissä, että sodalla on vain yksi lopputulos: Venäjä häviää sodan.

Ukrainan sodan lopputulos on jo nähtävissä vaikka se saattaa ottaa vielä x-aikaa. Venäjä häviää tämän sodan. Tähän viittaa moni seikka, mm. se, että Venäjä ei ole saavuttanut reilu viisi kuukautta kestäneen sodan aikana yhtään mitään. Ensin se ajeli luukut auki pohjoisrintamalla kohti Kiovaa, mutta kun Ukraina sai joukot kasaan, vihollinen vetäytyi rajan taakse tuhoten kaiken, mitä oli tuhottavissa, raiskaten kaiken, mikä oli raiskattavissa, tappaen kaiken, mikä oli tapettavissa ja varastaen kaiken, mikä oli varastettavissa.

Sen jälkeen kova rintamalinja siirtyi Ukrainan itä- ja eteläosiin.

Donbassin suunnalla näytti aluksi, että Venäjä etenee nopeasti, mutta tilanne on taas muuttunut Ukrainan eduksi. Tällä hetkellä Venäjä taistelee vain sen takia, että taistelematta jättäminen olisi nolo luovutus.

Sotahistoriaan perehtynyt Timothy Snider kirjoittaa, että on seitsemän syytä minkä takia Venäjä tulee häviämään sodan. Lainasin tekstiä väljästi:

1.) Aika. Venäjä tavoitteli nopeaa voittoa. Kun sitä ei saatu, eikä vihollinen antautunut, niin aika tulee Ukrainan puolelle. Mitä pitempään sota jatkuu, sitä nopeammin Venäjän puolella olevat edut haihtuvat taivaan tuuliin.

2.) Talous. Venäjällä on suurempi talous kuin Ukrainalla. Mutta, sanktiot alkavat pikku hiljaa vaikuttamaan Venäjään, eikä se pysty vastaamaan Ukrainan saamaan lännen tekniseen tukeen, joka kasvaa koko ajan.

Venäjä on pyrkinyt tuhoamaan Ukrainan talouden, mutta Ukrainalla on lännen tuki, kun taas Venäjällä on mitä Venäjällä on.

3.) Logistiikka. Ukraina käy sotaa omalla alueellaan, joka antaa sille paljon etuja, joita venäläiset eivät voi käyttää. Sotilaita ja tarvikkeita ei tarvitse kuljetella pitkiä matkoja. Ukrainalaiset viranomaiset ja sotilaat voivat luottaa paikallisten ihmisten ja kansalaisjärjestöjen tukeen.

4.) Maasto. Venäjä ei ole kyennyt käyttämään hyväkseen Kaakkois- ja itä–Ukrainan helposti kuljettavaa maastoa touko-kesäkuun aikana, jolloin Ukrainalla ei vielä ollut länneltä saatuja pitkän kantaman aseita. Nyt kun Ukraina on saanut ohjuksia ja tykkejä, niin venäläisten etenemiselle ei ole enää toivoa.

5.) Taistelutapa. Venäläisillä ei ole kovin hyvä lähitaistelutaito ja se onkin keskittynyt ampumaan tykeillä kaukaa. Tämä on tuhoisaa siviileille, sotilaskohteisiin osuminen on sattumanvaraista.

Venäjä on käyttänyt tähän mennessä valtavat määrät tykkitulta, mutta jossain tulee raja vastaan. Ukraina on nyt saanut pitkän kantaman tarkkoja ammuksia ja se on ollut tuhoisaa Venäjälle. Venäjän tykkituli on laantunut lähes kokonaan.

Venäjällä ei ole nyt enää muuta vaihtoehtoa kuin perääntyä. Se käy hitaasti ja perääntyessä tuhotaan kaikki, mutta perääntymistä sekin on.

6.) Eetos. Tai moraali. Venäläiset voivat aina vetäytyä takaisin Venäjälle. Jossain vaiheessa komentajat katsovat, että parempi vaan vetäytyä Ukrainan puolelta. Viime aikaiset esiin tulleet seikat kertovat, että venäläiset eivät muutenkaan ole kovin motivoituneita. Kaatuneita ja vammautuneita on paljon ja kenttäupseerit kyselevät, että minkä ihmeen takia olemme sodassa Ukrainaa vastaan.

Ukrainalaiset sen sijaan eivät voi mennä minnekään. Heillä on vastassa maa, joka on avoimesti kertonut aikeensa tuhota Ukrainan. Ukrainalaisilla sotilailla on erittäin selkeä kuva sitä, että miksi Ukraina on erilainen maa kuin Venäjä.

Ukrainalaiset tietävät minkä puolesta taistelevat.

7.) Strategia. Sodan lähtökohta perustui Venäjän täysin vääriin kuvitelmiin. Monet ajattelivat, että Ukrainan valtio on jonkinlaisen vieraan vallan tai eliitin vallassa, ja Ukraina kansa ottaa Venäjän avosylin vastaan ja venäläiset sotilaat tovereikseen.

Tämä on edelleen Venäjän virallinen linja; denatsifikaatio ja demilitarisointi. Tämä tarkoittaa myös sitä, että venäläiset sotilaat voivat käyttäytyä kuinka julmasti haluavat ja nöyryyttää ukrainalaisia siviilejä miten tahtovat. Kaikki mikä liittyy Ukrainaan ja sen kansaa, se pitää tuhota.


Hyökkäys oli virhe myös Venäjälle itselleen. Kun sota joskus on ohi, niin Venäjä ajautuu kaaokseen ja syyllisiä tullaan varmasti etsimään pitkään. Kyse on siitä, että Venäjän suurkaupunkien uusi sukupolvi oli jo tottunut länsimaiseen hapatukseen. Kun nämä asiat lakkaavat olemasta ja tilalle astuu neuvostoaikainen kaalin säännöstely ja sokerin hamstraaminen, niin, monia vituttaa.

Tietenkin vanhat ihmiset, jotka muistavat neuvostoajan, kuten myös maaseutujen sorretut vähemmistökansa, ovat tottuneet jo nykyiselläänkin köyhään elämään, mutta näillä ei muutenkaan ole sananvaltaa yhtään missään asiassa.

KOMMENTOINTIOHJEET

Jos haluat kommentoida, niin rekisteröidy Disqusiin ohjeiden mukaan. Se on minuutin kertahomma, ja jatkossa voit kommentoida ihan vapaasti rekisteröimälläsi nimimerkillä Pt-mediassa ja sadoilla muillakin nettisivuilla. Kommentoida voi ilman rekisteröitymistäkin, mutta silloin kommentti menee moderointiin. Koska kukaan ei seuraa kommentointipalstaa reaaliajassa, niin kommentin hyväksyntään voi mennä pitkä aika.

Kommentointi on vapaata, mutta käytä asiallista kieltä. Älä solvaa, uhkaile tai muutenkaan käytä asiatonta kieltä toisista ihmisistä, ihmisryhmistä, uskonnoista, seksuaalisista suuntautumisista tms.

Pt-media ei kerää mitään tietoja rekisteröitymisistä, eikä näe rekisteröityjän tietoja.