Poliisin neuvot katalysaattorivarkauksien varalle

Itä-Suomessa on tehty viimeisen vuoden aikana 221 rikosilmoitusta katalysaattorivarkauksista. Kuluneen viikon aikana katalysaattoreita on anastettu Juvalla, Kontiolahdella, Joensuussa ja Kuopiossa.

Katalysaattoreita anastetaan niiden sisältämien jalometallien vuoksi. Yhdestä katalysaattorista voi saada romuttamolla jopa 700 euroa. Suosituimmat varkauksien kohteena olevat automerkit ovat Honda, Toyota, Volvo ja Opel.

Anastettuja katalysaattoreita myydään ympäri Suomea korjaamoihin ja romuliikkeisiin sekä viemällä niitä ulkomaille myyntiin. Katalysaattorivarkauksia tekevät suomalaiset ja ulkomaalaiset rikolliset. Ammattilainen irrottaa akkupistosahalla käyttäen pysäköidyn auton pakoputkistossa olevan katalysaattorin muutamassa minuutissa.

Katalysaattorivarkauksia tapahtuu yleensä yöaikaan, ja kohteena on pysäköintipaikalle tai kadun varteen jätettyyn autoon. Yleensä rikospaikan valaistus on huono, tai auto pysäköity paikalle, jonne on näkemäesteitä.

Miten suojautua katalysaattorivarkauksilta?

Katalysaattoria voi suojata rikollisilta monella tavalla. Toiset tavat ovat helpompia kuin toiset, ja jotkin tavat maksavat enemmän kuin toiset. Jos autosi kuuluu riskiryhmään, jotakin on syytä tehdä. Omalla toiminnallasi voit yrittää estää autoa joutumasta rikoksen kohteeksi:

1. Asenna suojapelti katalysaattorin eteen

Suojapellin voi hitsata kiinni tai asentaa paikalleen pulteilla. Pelti on helppo asentaa korjaamolla ja kotioloissa, jos kädentaitoja ja välineitä löytyy.

2. Kaiverra rekisterinumerosi katalysaattoriin

Tunnisteen kaivertaminen katalysaattoriin on yksi monista tavoista saada rikollinen harkitsemaan vielä kertaalleen valintaansa. Kun rikollinen huomaa rekisterinumeron katalysaattorissa, voi olla, että hän jättää koskematta katalysaattoriin.

3. Maalaa katalysaattori

Rikollista toimintaa voi ehkäistä myös maalaamalla katalysaattori lämmönkestävällä huomiota herättävällä värillä. Esimerkiksi punainen tai oranssi väri saattaa säikäyttää rikollisen pois, koska he huomaavat, että katalysaattori on merkitty jollakin tavalla.

4. Pysäköi autosi näkyvälle paikalle

Jos et pysty pitämään autoasi lukitussa paikassa, yksinkertaisin keino suojata autosi katalysaattorivarkailta on pysäköidä se valoisalle / valaistulle paikalle tai paikalle, jonne on koko ajan hyvä näkyväisyys monesta eri suunnasta. Näin kasvaa todennäköisyys sille, ettei autosi joudu rikoksen kohteeksi.

Ota yhteys hätäkeskukseen

Jos huomaat epäilyttävää toimintaa oman tai jonkun toisen auton kimpussa, soita viipymättä hätäkeskukseen numeroon 112.

Jos pystyt ottamaan videon tai valokuvia rikollisesta toiminnasta, esimerkiksi tekijästä ja hänen käyttämästään ajoneuvosta, tai tekemään havaintoja tekijän poistumissuunnasta, ne monesti helpottavat merkittävästi tekijän kiinnisaantia ja siten rikosvastuun kohdentumista.

Subscribe
Notify of
guest
24 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
Vakuutus on sitä varten

Hmm… onkohan nuo ohjeet varmasti järkeviä kaikilta osin. Katalysaattori kuumenee aikalailla niin kestääköhän siinä
mikään maali ilman että käryää ja palaa pois jos ei koko auto ja joku peltiviritys katin päälle saattaa heikentää jäähtymistä ja lämpö siirtyy enemmän alustaan ja taas palovaara. Voin olla väärässä mutta kovin hihasta ravistetulta nuo ohjeet kuulostaa ja aika isolla fontilla pitäisi kaivertaa että sitä kukaan siellä auton alla äheltäessä huomaa.

Alpertti

Tuollaiset taidot, että pystyy tekemään ja hitsaamaan jonkinlaisen pellin, joka suojaa eikä haittaa, on todella harvalla. 600 Celsius-astetta kestävää maalia on olemassa, mutta pakoputki lämpeää kyllä yli 600 asteeseen. Suolavesikylpyä ja kuumaa vuorotellen saavan maalin eliniälle en tohdi antaa suurenmoista ennustetta.

Jupi

Ite oon aika monen moottoripyörän putket maalannut, varmasti on kuumempi kuin katalysaattori ja hyvin on maalit pysynyt

XxX

Tämä vaikuttaa samantasoiselta ohjeelta kuin se oululainen tiputanssi…

Johan Steel

Pari kuukautta sitten sai Volvo 960:sen katista 900e.

Markku_takaisin

Eikö se ole vain hyvä että katalysaattorit varastetaan? Enemmän pakokaasua, enemmän tuskaa vihreille.

rocky

Eihän katalysaattoria tarvita kuin katsastuksessa.Turha kapine kun lisää kulutusta ja pienentää tehoja.

He ovat voimattomia

Suomessa poliisi jakaa huuhaa-neuvoja sen sijaan että toimisi aktiivisesti kuten muualla tehdään.
https://www.kriittisetmateriaalit.fi/poliisin-peiteoperaatio-lopetti-autojen-katalysaattoreita-varastaneen-rosvokoplan-toiminnan-yhdysvalloissa/

XxX

Kuinkahan käy auton e-hyväksynnälle kun tuollaisia muutoksia tekee? Entä jos tuon pellin alle kertyy jotain roskia jotka syttyy tuleen?

Huolestunut myös

Suurin osa noista katalysaattori varkaista on natottajia, jotka ovat huolissaan ilmastonmuutoksesta ja Ukrainan sodasta.

Ottakaa kylmä suihku, niin Putin kärsii.

VMP

Luultavasti varkaat ovat pettyneitä kommentti palstoille kirjoittavia putinisteja ja ovat huomanneet, että haaveina ollutta elinikäistä hapankaali toimitusta ei tulekkaan eikä saa johtajan paikkaa suomi-venäjä-venäjä-moskova-venäjä-seurasta eikä korruptio rahoja keskustalta eikä pääse edes duuman käytäville kaviaari kärryjä työntelemään..

Kukavaan

Autojen valmistajien tulisi suunnitella autot siten, että niistä olisi vaikea varastaa katalysaattoreita.

Poliisi
  1. Laita autosi alle aina iso läjä lämmintä, märkää kakkaa. Ei edes maailman kovin katalysaattorivaras halua siinä kieriä

6.Pysäköi aina korkealle puuhun. Katalysaattorivarkailla ei ole karhua mukanaan, yleensä.

rocky

Myös auton madallus siten ettei tunkki mahdu alle toimii hyvin.

GLGL

Jos joku romuttaja ottaa vastaan pelkkiä katalysaattoreita, niin varmasti tietää, että ne on varastettu, jolloin kaiverrettu rekisterinumero ei paljoa hidasta.

Elektroninen valvonta lienee tehokkainta. Kallistuksenilmaisin, langaton yhteys ja pesäpallomaila.

Vihreiden into sähköautoihin ei johdu ilmastotalkoista, vaan he ovat yksinkertaisesti kyllästyneitä katalysaattorivarkauksiin.

Näin se menee

Tasan jokainen auto joka on menossa itä-eurooppaan on tungettu täyteen näitä katalysaattoreita. Ei noista maista yksikään ihminen ole historian aikana tänne turistina tullut ja omilla rahoillaan mitään ostanut.

Katalysaattorikemut

Valmistajan pitää kehitellä irtiotettava katalysaattori. Kun tulet kotiin otat katalysaattorin mukaasi.

DeeQ

Aika uskomatonta että poliisin mielestä ajoneuvotekniikkaa tuntemattoman siviilin pitäisi mennä sohimaan maalikannulla autonsa alustaa tai ruuvailla sinne sinne kuulumattomia osia jotka aiheuttavat vain palovaaran.

Vain suomessa.

juke

Osta auto missä ei ole ole kattia.

Lisa Holmin murhaaja död

Päivän paras katalysaattori:

Lisa Holmin liettualainen murhaaja Bilevicius on tapettu vankilassa!

Nuori tyttönen Lisa murhattiin vuonna 2015. Lisa oli kesätyöntekijönä kahvilassa lähellä maataloa jossa Bilevicius oli hanttihommissa maajussilla. Tytön ruumis löytyi sullottuna pukukoppiin. Bilevicius oli naimisissa mutta hänen spermaansa löytyi joka puolelta, oli mm hirttänyt tytön katossa olevaan putkeen ja runkkaillut ympäriinsä.

https://www.expressen.se/nyheter/lisa-holms-mordare-knivmordad-i-fangelse/

Viedään koko asunto?

Entäs kun viedään koko asunto?

82-vuotias mies tarvitsi apua asuntonsa järjestämisessä ja palkkasi firman Seniorhantverkarna. Firman omistaa veljekset FAKHRO. Do I need to say more? Veljekset dumppasivat vanhuksen kamat ympäri maita ja mantuja, mm pyörätielle, ja kaappasivat sen sijaan vanhuksen asunnon, arvo 2,8 milj.kr, itselleen. Tästä kertoo mm Pettersson.

Lundström och jag

Veljekset Fakhro ovat kaikki ottaneet ruotsalaiset nimet. Nimenvaihto pitäisi kieltää rikollisilta, ainakin niiltä jotka jatkavat rötöstelyä. Matuveljeksistä tuli Bergqvist, Johansson ja Nilsson! 😂😂😂

82-åringen anlitade i höstas Seniorhantverkarna för att få sin lägenhet tömd på saker. Bakom företaget står bland andra Gabriel Bergkvist (tidigare Ibrahim Fakhro), Jörgen Johansson (tidigare Abd Elrahman Fakhro) och Karl Mikael Nilsson (tidigare Nabil Fakhro). SVT

Nih

Tai hommaa volvo V-70 2000-luvulta oleva malli, siinä tuo arvoesine on liian vaikessa paikassa, niin ja alustasarja, ei sinne pääse kuin pieni itä kääpiö. Tai pieni ullatus kun menee räpläämään.

VMP

Varminta on poistaa katalysaattori itse, ohittaa anturi ja laittaa tilalle yksi äänenvaimemmin siinä samalla tienaakin jotain.. Katalysaattoria voi säilyttä lukitussa laatikossa joka on rakennettu auton sisään ja sitä ei mahdu ottamaan ulos ilman takapenkin poistoa, tämä siksi että autossa täytyy olla katalysaattori….

Last edited 1 vuosi sitten by VMP