Swish-petokset lisääntyvät kesän aikana kauppiaille ongelmaksi

Ruotsissa aiemmin kovassa suosiossa ollut Swish-maksaminen näyttää saaneen nyt kovan kolauksen ja monet liikkeet ovat lopettaneet kokonaan Swishin käytön maksuvälineenä lisääntyneiden petosten takia.

Ruotsin pikamaksusysteemi Swish poikkeaa hieman suomalaisista maksusysteemeistä, mutta periaate on suurin piirtein sama. Henkilön pankkitiliin yhdistetään puhelinnumero ja rahaa voi sen jälkeen siirtää sovelluksen avulla reaaliajassa mille tahansa toiselle pankkitilille tämän puhelinnumeron avulla.

Yksityisten välisissä rahansiirroissa vastaanottaja saa ilmoituksen puhelimeensa heti kun raha on siirretty. Rahan siirtäjän sovelluksen etusivulle tulee vihreä “siirto hyväksytty onnistuneesti” ilmoitus. Yksityisten välisissä kaupoissa Swish on edelleen toimiva.

Monet yritykset ottivat Swishin käyttöön myös ostosten maksamisessa. Useimmiten kaupan kassalla ei kuitenkaan ole ollut käytössä kauppiaan puhelinta, johon ilmoitus onnistuneesta maksusta on tullut. Kassalla on riittänyt kun on näyttänyt kassalle sovelluksen “vihreää”.

Tähän väliin petosmiehet keksivät 5/5 petoksen. Sovelluskauppohin tehtiin huijaussovellus, joka ei ole yhteydessä mihinkään pankkiin, mutta kun tekee vale rahan siirron eli maksaa ostoksensa kassalla, niin sovellus ilmoittaa ikään kuin onnistuneesta maksusta. Myyjällä ei ole ollut muuta mahdollisuutta kuin katsoa ostosuoritus hyväksytyksi. Tai kellään ei ole edes tullut mieleen, että joku voisi käyttää huijaussovellusta.

Trendi alkoi joskus keväällä pikku ostoksilla. Nyt kesän mittaan homma on laajentunut ja vale-swishausta käytetään ostamalla kallista elektroniikkaa tai ostoskeskusten lahjakortteja, joita voi käyttää useissa liikkeissä. Lisäksi on käytetty tapaa, jossa ostellaan kallista elektroniikkaa, mutta käytetään palautusoikeutta ja saadaan ikään kuin rahat takaisin.

Ammattimainen ja ahkera swish-huijari on näin ollen voinut saada päivän aikana hyvänkin tilin, kunhan vain jaksaa kiertää liikkeestä liikkeeseen ja ottaa selvää, että missä liikkeissä kassoilla ei ole käytössä yrityksen puhelinta, jonne aidon hyväksytyn ostosuoritusten ilmoitus tulee.

Systeemiä ei voi käyttää esim. pienissä liikkeissä kuten partureissa tms. sillä useimmiten liikkeen omistaja toimii itse kassana ja saa ilmoituksen maksusta. Isot liikkeet ovat nyt alkaneet rajoittamaan Swish-maksuja ja luultavasti se tulee loppumaan pikkuhiljaa kokonaan yksinkertaisen petoksen vuoksi.