Miksi sähkön hinta nousee? 3 tärkeintä syytä

Moni on saanut lukea eri uutislähteistä sähkön hinnan noususta ja tämä on saattanut näkyä jo omassa sähkölaskussakin. Hintojen nousu on voinut nostaa erilaisia tunteita, kuten pelkoa tulevan talven sähkökustannuksista.

Mutta miksi sähkön hinta nousee ja mitkä asiat olisi hyvä tietää hinnan nousemiseen liittyen?

Epävakaus voi jatkua vielä pitkään

Maailmantilanne on ollut jo pitkään Suomessakin ihmisten mielessä – eikä mikään ihme. Ensin maailmanlaajuinen koronakriisi lisäsi ihmisten pelkoa siitä, mitä tulevan pitää.

Tämän jälkeen lähellemme tuli Venäjän ja Ukrainan välinen sota, puhumattakaan muuten epävakaasta maailmantilanteesta. Myös sähköyhtiöt ovat tuoneet medialle esiin sitä, miten elämme nyt sähkömarkkinoiden kannalta epävakaita aikoja.

Näyttäisi siltä, että epävakaus ei ota päättyäkseen – ainakaan vielä. Tilanne on myös luonnollisesti vaikuttanut sähkön hintoihin. Mutta mitkä näistä seikoista ovat vaikuttaneet sähkön hintojen nousuun eniten?

  1. Venäjältä tuotavan maakaasun väheneminen

Venäjältä tuotu energia kattoi noin 34% Suomen kokonaiskulutuksesta energian osalta vuonna 2021. Myös maakaasun osuus Venäjältä tuodusta kaasusta oli 92%, eli todella merkittävästi.

Vaikka sähkön hinta määräytyy kysynnän ja tarjonnan mukaan, on yksi merkittävimmistä sähkön hinnan nousun syistä ehdottomasti Venäjältä Suomeenkin tuotavan maakaasun väheneminen.

Vaikka maakaasun tuonti Venäjältä on nostanut sen hintaa merkittävästi, on maakaasuun liittyen osunut sattumalta myös muita tapahtumia samanaikaisesti. Koska sähkö- ja maakaasumarkkinat ovat toisiinsa hyvin sidoksissa, on se heijastunut sähkön hintoihin merkittävästi.

Joustavuus on sähkön tuotannossa tärkeää ja joustavuutta on pystytty ylläpitämään juurikin maakaasua käyttämällä. Sähkön hintojen täytyy kattaa tuotantokustannukset maakaasulle, jonka vuoksi hinnat ovat luonnollisesti kallistuneet.

Monet pelkäävätkin Venäjän maakaasuhanojen sulkeutumisen vuoksi ensi talvea ja sen sähkökustannuksia. On kuitenkin puhuttu, että vaikka talvi voi olla tiukka, saattaa helpotusta olla pidemmällä aikavälillä luvassa.

  1. Kylmä talvi ja kuiva kesä

Sähkön hintojen nousuun ei ole yksiselitteistä vastausta, sillä siihen vaikuttavat niin monet tekijät. Suomi on melko irrallinen sähköntuottaja, sillä saamme paljon sähköä esimerkiksi Keksi-Euroopasta.

Eurooppa tekeekin keskenään paljon yhteistyötä sähkön tuotannossa ja sen jakelussa. Hinta koostuu kysynnän ja tarjonnan lakien mukaan ja sääolosuhteet vaikuttavat sähkön tuotantoon merkittävästi.

Hyvänä esimerkkinä viime vuonna Norjan vesivarat pulppusivat sähköä tuottavaa vettä, mikä oli suuri syy edulliselle sähkölle. Kesä on ollut nyt yllättävän vähäsateinen ja se on heijastunut osaltaan sähkön hintoihin.

  1. Sähkönsiirron kapasiteetti heikko Suomen ja Ruotsin välillä

Suomen puolella on näkynyt suuresti Ruotsin ja Suomen välinen tilanne sähkön hintojen nousemisena. Sähkönsiirron kapasiteetti on lähes riittämätön maiden välillä, sillä kapasiteettia ei yksinkertaisesti ole suunniteltu olevan niin paljoa.

Tulevaisuuden tilanne näyttää silti valoisalta, sillä Pohjois-Ruotsin ja Pohjois-Suomen välille on tulevaisuuden suunnitelmissa rakentaa johto, joka mahdollistaa sähkönsiirron niissä sfääreissä, mitä on tarpeellista.

Rajajohdon olisi tarkoitus olla valmis vuoden 2025 aikana. EU on myöntänyt hankkeelle EU:n Verkkojen Eurooppa -ohjelmasta jaetun kustannustukensa.

Talvi tulee kasvattamaan sähkön kysyntää – jopa sähkön säännöstelyä suunniteltu

Tuleva talvi tulee kasvattamaan sähkön kysyntää merkittävästi. Monet kotitaloudet ovat huolissaan siitä, miten pärjäävät nousevien sähkökustannusten kanssa talven läpi.

On tapahtunut suuri konkreettinen muutos, sillä muutaman vuoden olemme saaneet nauttia varsin edullisesta sähköstä. Yhtäkkiä hinnat pomppasivat pilviin, eikä tällaista hinnannousua ole nähty oikeastaan koskaan.

On puhuttu jopa sähköjen säännöstelemisestä kotitalouksilta, jos sähkön tuotanto ei riitä kattamaan kaikkea. Tämä on kuitenkin erittäin äärimmäinen ja viimeinen keino ja katkokset olisivat hyvin säänneltyjä. Tällä haluttaisiin sähkökriisin hätätilanteessa taata sähköä esimerkiksi sairaaloille.

Radikaaleja toimia ei kuitenkaan tarvitse pelätä etukäteen. Katkot on suunniteltu olevan noin puolesta tunnista tuntiin ja niistä pyritään infoamaan etukäteen. Lisäksi myös Suomessa sekä yhteisesti EU:ssa on jatkuvasti mietinnässä erilaisia keinoja, miten sähkönkulutusta saataisiin vähennettyä.

Miten kuluttaja voi suojautua sähkön hintojen nousulta?

Vaikka tilanne on saattanut vaikuttaa toivottomalta, on kuluttajalla silti yhä mahdollisuus vaikuttaa sähkönkulutukseensa ja jopa sen hintaan.

Pörssihinta sähkölle tulee todennäköisesti kasvamaan talvea kohti mentäessä. Siksi oman talouden sähkönkulutuksen tarkkailun rinnalla olisi yksi tärkeimmistä asioista kilpailuttaa oma sähkösopimus.

Sopimus olisi hyvä kilpailuttaa ennen talven saapumista vertaillen hyvissä ajoin eri sähköyhtiöitä ja heidän hintojaan. Määräaikaisissa sähkösopimuksissa näkyy jo sähköyhtiöiden hinnoittelema riski tulevan talven sähköntuotannon hinnan nousemisesta.

Toistaiseksi voimassa olevia sopimuksia on helpompi saada yhä vielä edullisempaan hintaan, mutta myös määräaikaisista sopimuksista löytyy, alueesta ja yhtiöstä riippuen, edullisempia hintoja. Sähkönvertailusivustot ovat helppo tapa löytää omalle alueellesi halvin sähkö ja sen lisäksi ne säästävät aikaa sekä vaivaa, kun vertailua ei tarvitse tehdä alusta saakka itse.

Vaikka maailmantilanne on nyt levoton ja se vaikuttaa paljon sähköntuotantoon sekä maailmantalouteen, on pahemmastakin historian aikana selvitty. Tällä hetkellä kuluttajan kannattaa tehdä sen verran, mitä kykenee. Myös sähköyhtiöt etsivät jatkuvasti keinoja edullisen sähkön tarjoamiseksi, mutta tuotannon hintoihin ne eivät voi vaikuttaa.

Subscribe
Notify of
guest
13 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Peukutetuimmat
Inline Feedbacks
View all comments
Dickie
Dickie
8.8.2022 21:32

Täs taloos on jo minimoitu sähkönkulutus. Ainoa sit enää jäljellä oleva keino on alentaa talon lämpötila kovilla pakkasille tonne..sanotaan 12 asteeseen tai alle, riippuen huoneen käyttötarkoituksesta. Ei tääl menneinä talvinakaan ole kovin länpimästi eleilty

Dickie
Dickie
8.8.2022 21:34
Vastaa...  Dickie

Pilkkihaalareita ja villasukkia ja pipoo vaan käyttöön. Virheiltä ja heidän äänestäjiltään ny ekana pitäis ne sähköt katkaista, voi perse tätä nykyhallitusta ja miksei entisiäkin, kaikki menee päin persettä

Niin
Niin
8.8.2022 22:26

Kannattaa muistaa, että USA:n ongelmat alkoi ennen Ukrainan sotaa, kun Demarit tuli valtaan.
Kaikki heijastuu aina Eurooppaan.

Trumpin aikaan USA oli omavarainen, vaikka kuinka häntä vihaisitte, ja Ukrainan sota ei olisi alkanut.

Biden baibai
Biden baibai
9.8.2022 12:23
Vastaa...  Niin

Bidenin kannatys on ennätysmatala, 30+%.
Trumpin aikana ihmisilla oli enemmän rahaa kukkarossa. Trumppi tulee takaisin ja ensitöikseen sanoo:

”Jos eivät kaikki NATOmaat maksa enemmän USA vetäytyy NATOsta pois!”

ennakkoluuloinen
ennakkoluuloinen
9.8.2022 04:26

Suurin syy on: koko Eurooppa on lähtenyt mukaan Kgb:n ja Stasin perustaman Vihreänliikkeen ympäristö-hybridioperaatioon. Kyseiset tiedustelu-ja sabotaasi organisaatiot perustivat Vihreänliikkeen Länsi-Saksassa 70-luvun lopulla, tavoittena romahduttaa ja tuhota lännen teollisuus. Nyt operaatio on onnistumassa. Olemme AIVAN VAAPAAEHTOISESTI tuhonneet omat energiamuodot ja uskoneet valheen sen “tempaamisesta tuulesta”. venäläiset hallitsevat “Pitkän pelin”, jossa operoidaan 50v päähän, me lännessä ollaan tuijotettu 3kk Kvartaalia ja kustu omiin muroihin.

Nih
Nih
9.8.2022 04:47

Itseä oikeastaan huvittaa kun tämä ilmasto “kriisi”alkoi ja valtio kustansi osan öljylämmiteistä omakotitalojen lämmitysmuotojen vaihtamisesta sähköllä lämpiäväksi. Oikein urakalla kammetttiin hyviä toimivia lämmityskattiloita pellolle kun peloteltiin että siitä tulee niin kallista ja öljyn tulo loppuu. Varsinkin wanhempien demari kannttajien porukka säikähti kun Marin ilmoitti että tälle tulee loppu koska he uskovat että se viisaus tulee demarien puoluetoimistosta. Kuinkas kävi, ölyn hinta tulee jälleen ryminällä alas (lähsetyy 1,50 rajaa ja laskee koko ajan) ja sähkö on aivan tähtitieteellisen kallista ja kallistuu koko ajan. Itse lämmitän vuoden sillä vajaalla tuhannella litralla ja koivun puu takkaan ja saunan lämmitykseen maksaa tutulta myyjältä otettuna n.300/vuosi kun itse tekee pienii ne.

Kylmä totuus
Kylmä totuus
9.8.2022 06:24

Tuo sähkösopimuksen kilpailuttaminen on täysin turhaa hommaa, vaikka joku firma tarjoaisikin hieman halvempaa sähköä se SÄHKÖNSIIRTOMAKSU on kuitenkin sen verran kallimpi ettei mitään säästöä vahinkossakaan tule saamaan.

Tytsy
Tytsy
9.8.2022 07:02

Yksi syy suomalaisten sähkölaskun kasvuun on se, että sähköverkot on yhdisteety EU:ssa, ja suomi tietysti joutuu lähettämään sähköä energiapulasta kärsivään Saksaan. Mitäpä siitä jos täällä kylmässä Pohjolassa sähkölasku nousee, oman maan edun ajatteluhan on pelkästään haitallista.

Osman Käämi
Osman Käämi
10.8.2022 09:43
Vastaa...  Tytsy

Viluissaan mieltään osoittava tolkun suomalainen saattaakin talvella saada töpselistä tuttujen wattien sijasta pikku-uutisista tuttua korkeajännitettä:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Et%C3%A4lamautin

Antti Tifa
Antti Tifa
9.8.2022 08:01

Kepulin energia-asioista vastaava ministeri Lintilä avasi sähkön alv:n alennuksella 10-14% nykyisen 24% sijaan. Mahtaa nousta melkoinen älämölö hallituksen sisällä kun verotuotto uhkaa pienentyä ja budjetissa joudutaan tinkimään jostain muualta.
Mitäpä veikkaatte, mitkä puolueet kannattavat ja mille puolueille ehdotus ei käy missään tapauksessa koska sössönsössön loroloro ?

seant
seant
9.8.2022 08:06

Kaikkein tärkein syy puuttuu, täysin järjettömät päätökset varsinkin Ruotsissa ja Saksassa sulkemalla täysin toimivia ydinvoimaloita, jo silloin varoitettiin että näin tulee käymään, kun ei ole vastaavaa korvaavaa energiaa esim, puutteelliset siirtoyhteydet Ruotsissa, vaan uskottiin tuulivoimaan. Lisäksi on tullut lisää siirtoyhteyksiä keski-Eurooppaan. Sähköpörssin hinta määräytyy täysin ennustetun tuulivoiman mukaan. Kun katsoo tuotantoa nord pool alueella nyt tuulivoima n.3000 MW 7,1% ja kokonaiskulutus 41000 MW, Vaikka rakennetaan kaikki paikat tuulivoimaa täyteen niin se ei ratkaise mitään ennen kuin pystytään varastoimaan sähköä ilman häviöitä.
https://www.svk.se/om-kraftsystemet/kontrollrummet/

Din Poh
Din Poh
9.8.2022 18:54

Muistelen jostain lukeneeni, että on helpompi rakentaa siirtojohto ruotsista suomeen ja siirtojohto suomen pohjoisesta etelään.
Kuin siirtojohto ruotsin sisällä pohjoisesta etelään.

Sen takia ruotsisakin keski- ja pohjoisosassa sähkön hinta on murto-osa eteläisen ruotsin hinnoista. Kun siirtokapasiteettia ei vaan ole riittävästi.

Ilkka korhonen
Ilkka korhonen
11.8.2022 12:53

Tärkeä kirjoitus …jotain selvyyttä tähän sähkön hulluun hinnoitteluun…kuitenkin pakko kysyä, onko maakaasu mitenkään merkittävä tekijä sähkön hinnan muodostuksessa ? Poikeustilanteissa meillä tehdään kaasu- ja öljykäyttöisillä generaattoreilla sähköä, mutta nyt käsittääkseni ole se tilanne…eli kuka tietää, miyen tämä asa on ?